Як вибрати витяжку, яка підійде саме вашій кухні

Дізнайтеся про критерії, які допоможуть знайти потрібну модель.

Новини Як вибрати витяжку, яка підійде саме вашій кухні

Голова йде обертом, коли бачиш все різноманіття сучасних витяжок. І коли постає запитання: «То як вибрати кухонну витяжку для себе?» – стає складно, адже там стільки параметрів. Витяжка очищує повітря від диму, шкідливих домішок та неприємних запахів, виводячи їх з кімнати через спеціальний повітровод. Завдяки цьому приміщення стає чистішим, а ви – здоровішими. Розберемося, яка витяжка підійде саме вашій кухні.

вибір кухонної витяжки

Чому якісна витяжка – це важливо?

Кухонне приміщення – одне з найскладніших з точки зору планування. Уявімо ситуацію, коли на кухні не передбачили витяжку та вентиляційні канали. 

  1. Ви готуєте. Тим часом дим і жирові домішки, не знаходячи виходу, осідають на кухонних поверхнях. 

  2. Дорогий гарнітур та оздоблення приміщення з часом псуються від надлишків пару та бруду. 

  3. У процесі приготування страв неприємний запах та надлишок випаровувань заважають виконувати буденні справи. 

  4. Згодом ці домішки ускладнюють і прибирання, залишаючи по собі плями та розводи. 

Що важливіше: продукти горіння погано впливають на здоров'я тих, хто знаходиться у кухні. Виділення канцерогенів впливає на ваше самопочуття та продуктивність, викликаючи стомлюваність та низьку концентрацію уваги. Тому підійдемо до такого вибору серйозно і розберемо критерії, що визначають, яку витяжку краще купити для кожної кухні.

як правильно обрати витяжку на кухню

Критерій №1. Дизайн і конструкція

Погодьтеся, більшість підбирає витяжку, спираючись насамперед на її дизайн і конструкцію. Адже важливо, як вона буде виглядати в інтер’єрі та чи пасуватиме до самої кухні. Тому переглянемо всі види витяжок:

  • Пристінні витяжки: Т-подібні, циліндричні,  нахилені, кутові;

  • Вбудовані та телескопічні витяжки; 

  • Витяжки, які монтуються у стільницю;

  • Острівні витяжки, які кріпляться до стелі. 

Вбудовані моделі стануть оптимальним рішенням для маленьких кухонь, адже вони повністю приховуються у секцію гарнітура. До речі, є міф, що висувний елемент у телескопічній витяжці передбачений для додаткового збору повітря. Насправді його функція – це захист фасадів від потрапляння бруду та жиру.

Від самого слова “пристінні” ми розуміємо, що модель буде монтуватися на стіну. Однак варто передбачити для таких моделей окреме місце між верхніми шафами. Якщо ви прагнете створити автентичний дизайн, радимо вибрати острівні витяжки або циліндричні, які стануть центральним елементом вашої кухні.

яку витяжку на кухню обрати

Критерій №2. Продуктивність і квадратура приміщення

Визначившись із типом конструкції, перейдімо до технічних показників. Перш ніж визначати, які потрібні розміри витяжки на кухню, розберемося у параметрах продуктивності (потужності). Це основний критерій, який ви маєте врахувати. Потужна витяжка, згідно із санітарними нормами, під час приготування страв оновлює повітря кожні 5 хв (це десь 10-12 разів на годину).

Спростимо підрахунки та наведемо приклади, як підібрати витяжку на кухню. 

  • Для кухні квадратурою 15 м² підійде витяжка потужністю до 500 м³. 
  • Для кухні-студії площею до 35 м² оптимальними будуть витяжки потужністю до 1000 м³. 
  • Для кухні більш ніж 35 м² краще вибрати витяжки потужністю понад 1400 м³.

Є дієва формула підбору витяжки відповідно до квадратури вашої кухні. Потрібно площу кімнати помножити на висоту стелі, а потім отримане число помножити на 10. Наприклад, площу 12 м³ множимо на висоту 2,8 м і множимо на 10. Отримуємо число 336. Підбираємо витяжку зі схожою потужністю. 

Порада. Хочете, щоб витяжка для газової плити прослужила довше? Виберіть потужнішу модель та вибирайте середній режим всмоктування повітря. Так витяжка прослужить довше.

підібрати витяжку на кухню

Критерій № 3. Розміри витяжки на кухню

Перейдімо до визначення потрібних розмірів. Більшість виробників вказують, що витяжка має перекривати ширину варильної поверхні або газової плити. 

Однак ми радимо при виборі витяжки не сильно прив’язуватися до її параметрів. Наприклад, під варильну поверхню шириною 60 см добре підійде витяжка 52 см. Адже розміри витяжки не впливають на її потужність, а визначають лише зовнішній вигляд фасадної частини.

розміщення витяжки біля плити

Критерій №4. Тип фільтрів

Якщо ви не хочете псувати дизайн вашої кухні громіздкими трубами та комунікаціями, радимо вибрати компактні канали Ventus для відведення повітря + вугільні фільтри. Висота витяжки над індукційною плитою не впливає на якість відведення повітря. Однак варто розібратися, які є види фільтрів:

  • жировловлюючі – видаляють жир та кіптяву;
  • вугільні –  прибирають з повітря неприємний запах та дрібні домішки (аксесуар для витяжки, яка працює на рециркуляцію повітря). 

Вугільні фільтри змінюються регулярно (раз на 4 місяці), жировловлюючі – змінюються рідше, адже мають тривалий термін експлуатації. Їх навіть можна ополіскувати у посудомийних машинах. Острівні витяжки працюють лише на рециркуляцію повітря, яка здійснюється тільки за допомогою вугільних фільтрів. Тому варто передбачити їх регулярну заміну.

вибір розмірів витяжки на кухню

Критерій №5. Способи встановлення

Не менш важливий критерій вибору – спосіб встановлення. Він визначає, як саме витяжка “впишеться” в інтер’єр вашої кухні та сам гарнітур. Розрізняють такі способи монтажу:

  • До стіни. Це найлегший спосіб встановлення, при якому витяжка кріпиться безпосередньо до стіни.

  • До кухонної секції. Це добре нам знайомі вбудовані витяжки, які монтуються всередину підвісної секції. Оптимальне рішення для компактних кухонь, адже модель повністю інтегрується у шафу, що робить її непомітною. 

  • По кутах. Вони схожі на настінні, однак мають певні нюанси кріплення. Такі витяжки кріпляться одночасно до 2 прилеглих стінок, у кутку кухонного гарнітура. 

  • До стелі. До таких відносяться найбільш ефектні у дизайні витяжки – острівні. Зазвичай їх розміщення передбачається над кухонним островом. У їх дизайні часто експериментують.

  • Комбінований. До прикладу купольна витяжка може монтуватися в кутку, кріпитися до стіни та фіксуватися як острівні моделі. Така витяжка має форму трапеції та певною мірою нагадує камін.
фільтри для кухонної витяжки

Критерій №6. Принцип роботи, відстань від плити і тип керування

За принципом роботи витяжки розділяють на 3 типи. Яка між ними різниця? Дивіться нижче:

  • Вентиляційні. Забирають повітря з кімнати, усуваючи при цьому пар та запахи. Збір відбувається безпосередньо над варильною поверхнею.

  • Рециркуляційні. Не тільки збирають повітря у всьому приміщенні, але й очищують його, усуваючи домішки, та повертають назад до кухні.

  • Суміщені. Можуть працювати 2 способами: вентиляційним та рециркуляційним.

Розміщення витяжки над газовою плитою дозволяє зручно керувати 3 режимами швидкості витяжки вручну. Однак на найвищій швидкості витяжка видає забагато шуму. Тому, якщо дозволяє бюджет, можна підібрати дорожчі моделі, які працюють максимально тихо. Рекомендовано – до 50 дБ. Врахуйте, що довжина повітропроводу теж суттєво впливає на шум, який видає витяжка під час роботи (чим довший, тим гучніше). 

Щодо відстані, то тут більше потрібно звертати увагу на вид плити. Над індукційними краще розташовувати витяжку у діапазоні – 50-65 см, над газовими потрібно більше – 60-75 см через відкритий вогонь.

види витяжок на кухню

Критерій №7. Матеріал і додаткові функції

Як правильно вибрати витяжку за основними критеріями ви вже знаєте. Тепер перейдімо до матеріалів, з яких може бути виготовлена витяжка, та до цікавих фішок у її функціоналі. Залежно від моделі до її комплектації можуть додаватися:

  • вбудоване підсвічування для плити;

  • віддалене керування за допомогою пульта (якщо у вас велике приміщення і потрібно, не встаючи, змінити режим чи знизити рівень шуму);

  • датчики вологості, індикатори (швидкість, заміна фільтрів тощо) та таймер (встановлення часу роботи).

Матеріали для виготовлення витяжки мають бути обов’язково пожежобезпечними. Це різні види металів (нержавійка, емальована чи пофарбована сталь, алюміній) і загартоване скло. Керування здійснюється сенсором, кнопками, повзунком чи дистанційно.

вентиляційні та рециркуляційні витяжки на кухню

Які витяжки можна знайти в асортименті VIYAR?

VIYAR має до 400 різних моделей витяжок в асортименті – від найвідоміших світових виробників, найрізноманітніших форм і розмірів. На сайті ви знайдете витяжки на кухню під будь-які потреби, зручно користуючись потрібними фільтрами. 

  • Виробники: AEG, Beko, Bosch, Electrolux, ELICA, Fabiano, Falmec, Franke, Gorenje, GRANADO, Hansa, Interline, Miele, Samsung, SMEG, Teka, Whirlpool, Zanussi та Zirtal.

  • Діапазон продуктивності: від 200-500 до >1300.

  • У ширині: від менш ніж 29 до понад 120 см.

  • Матеріал декору: біле скло, дуб натуральний, чорне скло, нержавійка та інші.

  • Колір: від базових (чорного, білого, бежевого) до яскравих (айворі, бордового, зеленого, жовтого тощо), і навіть у кольорах прапора Великобританії.

  • Всіх типів конфігурації та способів встановлення

Як вибрати витяжку на кухню ви вже знаєте, тому сміливо заходьте на наш сайт та знайомтеся детальніше з їхніми параметрами.


Назад до списку статтей
`