Як вибрати ідеальні ручки для меблів: поради та рекомендації

Знайдіть фурнітуру, яка подарує характер вашому інтер’єру!

Новини Як вибрати ідеальні ручки для меблів: поради та рекомендації

Деталі мають значення! Особливо, якщо це стосується інтер’єрів. Здавалося, такі дрібниці, як меблеві ручки, здатні трансформувати простір, задати йому характеру та «підсипати» функціональності. Кухонний гарнітур, шафа, комод – тут актуальні свої розміри, форми та матеріали.

Як підібрати ручки для меблів? Це залежить від стилю кімнати, призначення та особистих побажань. Готові розкрити найдієвіші поради у їх виборі просто зараз.


Стиль – це картина, ручки – фінальні штрихи

Ви з ретельністю вибираєте матеріали для оздоблення стін, декори для меблів, текстиль, то чому ж інколи забуваєте про деталі? Меблева фурнітура – це вже давно не тільки доповнення до дизайну, це окрема філософія стилю та функціональності. 

Такі деталі можуть як виграшно підкреслити дизайн інтер’єру, так і «провалити» всю концепцію.

  • Потрібно більше стриманості в мінімалізмі? Вибирайте рейлінгові ручки. 
  • Хочеться заявити про себе в арт-деко? Вінтажні моделі чи ручки з патиною – топ рішення.
  • Потрібно додати більше ніжності у прованс? Ручки-кнопки обрамлять ваші ідеї. 
  • А що, якщо заявити про свою сучасність у хай-теку? Досконалі ручки-профілі та ручки з відбитком пальця точно здивують ваших гостей!

Топ 3 характеристики у виборі

  • Матеріал. Ручки виготовляють із понад 10 видів матеріалів: металу та його сплавів (алюмінію, хрому, сталі), з дерева, шкіри, пластику, каучуку, міді, бронзи, латуні, кераміки, фарфору тощо. У кожного свої переваги: довговічність і стійкість, приємний відблиск, натуральні текстури, різноманітність форм, цікаві обробки тощо. 
  • Кольори. Тут простіше: ручки мають пасувати колірній палітрі меблів чи стін. Фурнітура може бути: 1) «продовженням» дизайну (бути з того ж матеріалу, що і меблі); 2) стати яскравим акцентом (наприклад, різні види ручок до шафи купе та комодів у незвичних формах та оздобленнях). 
  • Форма ручок – це окремий всесвіт можливостей: круглі, квадратні, прямокутні, врізні, кнопки, краплі, скоби, профілі та дизайнерські ручки. Сучасні виробники пропонують безліч варіацій під будь-яку вашу ідею. Але важливо: попри форму вони мають бути зручними у використанні та гармоніювати з меблями.

Ручки для кухонного гарнітура

Чи існують правила у виборі ручок для кухні? Ми б назвали їх радше порадами, адже кожна деталь для меблів – спосіб самовираження. У гонитві за трендами не варто забувати, що до цієї фурнітури ви будете доторкатися щодня, а тому вона має бути мега зручною. 

Отже, як вибрати ручки до кухні продумано? Розповідаємо:

  • Стиль. Ручки мають бути єдиним цілим з кухонним гарнітуром: продовжувати його лінії, підкреслювати декори та підсилювати функціональність. Цікавий факт: ручки-кнопки для кухонь часто використовують у комбінаціях зі скобами. Скоби – на великих фасадах, кнопки – на невеликих секціях з карго чи ординарних дверцятах до 450 мм. Топові форми для кухні: рейлінгові, врізні, ручки-скоби та профілі.

  • Розміри. Пропорції, пропорції та ще раз пропорції! Співвіднесіть ручки до розмірів меблів: на фасадах вони мають займати 3-4 частину. Для стандартних секцій та шухляд розмір ручок може коливатися від 7,5 см до 30 см. Для дверцят часто вибирають довші моделі, для висувних секцій – коротші. 
  • Монтаж. Використовується 3 типи монтажу ручок: 1) моделі, що пригвинчуються на меблевий фасад; 2) які врізаються на торець фасаду у вигляді профілю; 3) профілі, які врізаються у сам корпус кухні. 
  • Функціональність. Ручки мають бути зручними у користуванні: комфортний і безпечний захват, легке відкривання та закривання дверцят. Бажано, щоб вони мали просту форму із заокругленнями та стійке до вологи та хімічних речовин покриття. Ручки Gola вважаються одним із найвиграшніших варіантів для кухні.

Які моделі ручок вибрати для шаф?

Фурнітура додає функціональності не тільки кухням, але й шафам. Якщо не встановлені спеціальні механізми чи розсувні системи, без ручок буде дуже складно відкрити чи зачиняти дверцята. Шафа має важкі фасади? Тоді радимо вибрати міцні ручки, бажано з металу. 

Види ручок до шаф, які найчастіше вибирають замовники:

  • Ручки-профілі;
  • Рейлінгові.

Для комодів підійдуть більше моделей ручок: врізні, кнопки, краплі, мушлі та литі ручки або скоби. Як підібрати розміри ручки до шафи купе? Сучасні виробники пропонують такі розмірні ряди:

  • 96 мм – стандарт;
  • 128 мм – більші моделі, досить поширений варіант;
  • 160, 192, 224, 256 мм та інші розміри, щоб задовольнити будь-які дизайнерські запити.

Чим відрізняються бюджетні та дорогі ручки?

Різниця між дорогими та бюджетними ручками може бути у наступних характеристиках.

1) Якість та вартість використаних матеріалів:
  • Бюджетні моделі виготовляються з пластику, простих сплавів металу або нержавіючої сталі.
  • Дорожчі ручки для меблів – це високоякісна нержавійка, алюміній, латунь, дерево; моделі мають стійкі покриття (хром, нікель чи золото); у їх виробництві використовується високоточне обладнання. 
2) Дизайн:
  • Бюджетні мають розповсюджений дизайн, обмежені формами та типами вставок.
  • Дорожчі мають широкий вибір дизайнів, створені за допомогою інновацій чи ручних обробок, мають ексклюзивні форми, коштовні вставки (дорогоцінне каміння, шкіра, текстиль, натуральне дерево) і, звісно, відрізняються якісною деталізацією візерунка чи текстури;
3) Бренд:
  • Бюджетні зазвичай представлені масмаркетом і маловідомими виробниками; 
  • Дорожчі «пишаються» своїм брендом, всіляко підкреслюючи приналежність до нього.

Однак пам’ятайте, цей розподіл не є таким чітким. Адже з розвитком технологій та виробництва легко знайти й замовити якісну фурнітуру з крутим дизайном і в бюджетному сегменті. Порівнюйте і вибирайте найкращі меблеві ручки на нашому сайті у розділі «Меблева фурнітура». 


Сучасний і класичний дизайн меблів: які вибрати ручки?

Розберемо види ручок до меблів на 2 стилях – класиці та сучасному. Це одні із найпоширеніших стилів в інтер’єрах.

  • Що беремо для класики? Для вишуканих дизайнів краще вибрати моделі під золото, античне срібло, бронзу, мідь, латунь, моделі з використанням оздоби з каменів, з розписами та фрезеруваннями. Радимо преміальні ручки від Marella SW 15200.128, W 24274.01.066, Cosma M 4110.320, Ferro Fiori D 4460.254, які чудово підкреслять статусність вашого інтер’єру. З бюджетних можна вибрати ручки такого зразка: UR 1005, UG 3205/96, GP 1606-1, UP 197/MLK та інші.
  • Що беремо для сучасного стилю? Тут у вас буде безліч варіацій – лаконічні врізні, накладні, рейлінгові ручки, скоби та профілі. Покриття – браш, хром, титан, нікель. З дорожчих варіантів можна вибрати – Cosma M 618.96.1280, Ferro Fiori M 0065.4*230, Marella M 15192.320. Не менш цікаві доступніші аналоги як-от: US 2601/128, UN 0604/96, UN 5406/128-1 тощо.

Незалежно від вартості можна підібрати якісні ручки з відмінними експлуатаційними та естетичними характеристиками. Багато розглянутих типів ручок ви можете знайти на цьому сайті: будь-яких форм, розмірів, стилів. Вибирайте ідеальні варіанти під свій бюджет та побажання!

Назад до списку статтей
`