Як облаштувати інтер'єр маленької кухні?

Поради щодо вибору меблів та оздоблення, рішення світових дизайнерів.

Новини Як облаштувати інтер'єр маленької кухні?

Маленька кухня – це не проблема, а можливість підключити до оформлення всю свою фантазію і винахідливість! Компактні, але місткі шафи, функціональне наповнення, правильно підібрані декори – арсенал засобів для цього величезний. Розглянемо докладніше, як вибрати меблі для маленької кухні й оформити приміщення зі смаком.


 5 ідей для маленької кухні

  • Гарнітур до стелі

Організація зберігання – перше, про що потрібно подбати. Верхні секції краще робити до стелі. Завжди знайдеться кухонне приладдя, яке рідко використовується і може бути сховане нагорі. Дизайн гарнітура виходить дуже цілісним. Шафи не нагадують коробки, навішені на стіни, – вони можуть узагалі зливатися з кольором внутрішнього оздоблення.

Та річ не тільки у місткості та дизайні. Згадаймо популярні ще кілька років тому карнизи зі вбудованим підсвічуванням над верхніми модулями. Між карнизом і стелею залишався зазор: досить великий, щоб там скупчувалися пил і жир, але надто маленький, щоб дістатися до забруднень під час прибирання. Це непрактично та негігієнічно. Підтримувати чистоту набагато простіше, якщо такого зазору немає. До того ж питання маскування вентиляції вирішується саме собою.

  • Ставка на світлі кольори

Білий, молочний, бежевий – ідеальні кольори для оформлення, які візуально розширюють простір. Всупереч усім побоюванням білі кухні більш практичні, ніж темні. На світлих поверхнях не так помітні забруднення та відбитки пальців, вони охайніше виглядають і не потребують частого прибирання. Створіть трендовий монохромний інтер'єр: оформте стіни, підлогу і стелю в білому кольорі. Цей прийом розмиває межі приміщення. Щоб воно не здавалося незатишним і надто стерильним, використовуйте різні текстури та відтінки білого.

Якщо монохромний інтер'єр не для вас, комбінуйте не більш ніж 2 кольори: основний + акцентний. Безпрограшне поєднання – білий із деревом. Найпростіше його втілити у скандинавському стилі. Яскраві кольори доречні в невеликій кількості і в комбінації з нейтральним фоном.

Приклади декорів із асортименту «ВіЯр»:

Панель RAUVISIО Crystal
Слонова кістка, глянець
ДСП CLEAF Mosaico/Fiocco
Маскарпоне
ДСП Egger
Дуб Галіфакс білий
  • Оптичні ілюзії

Можна зробити одну стіну акцентною. Наприклад, прикрасити її широкою горизонтальною смугою, яка розширить приміщення і створить ілюзію простору. Водночас цей лайфхак не підходить для квартири з низькими стелями. Візуально підняти стелю допоможе вертикальна смужка або будь-який інший візерунок із відповідною орієнтацією. Табу на маленькій кухні – великі та яскраві принти.

Наступний прийом – кухонний фартух із фотодруком або фотошпалери. Вибирайте зображення з перспективою, які надають приміщенню глибини.

Подібні прийоми працюють і для підлоги. Плитку, ламелі або дошки рекомендується укладати по діагоналі, у вузькому приміщенні – поперек. Замість звичайного (односмугового) укладання виберіть більш оригінальні техніки – «ялинкою» чи врозбіжку.

  • Додаткові місця для зберігання

Крім шаф із функціональним наповненням, пошукайте й інші місця для зберігання кухонного начиння та продуктів. Один із варіантів – полиці навколо дверей. Зазвичай це місце ніяк не використовується, а дарма. Так само можна задіяти простір навколо холодильника.


Скатертини, рушники та зрідка використовувану кухонну техніку можна зберігати всередині м'яких куточків, диванів і пуфів. Звичайний цоколь гарнітура замініть висувними шухлядами. Складіть туди деко, форми для випікання, обробні дошки тощо. Ще один варіант використання цокольних шухляд – це місце для мисок вашого домашнього улюбленця.

Нішу для обіднього столу можна облаштувати з 2 високих пеналів і навісних модулів


  • Стільниця-підвіконня

Перероблене підвіконня – оптимальне рішення для маленького приміщення. Є 2 варіанти – перетворити його на барну стійку або вбудувати в гарнітур як додаткову робочу поверхню. Головне – зробити у стільниці кілька отворів для вільної циркуляції повітря навколо радіатора. Тепло від нього повинно підніматися до вікна, а холод від вікна – опускатися вниз. Якщо цього не зробити, скло постійно пітнітиме. Іноді під стільницею-підвіконням встановлюють шафи. Їхні дверцята теж повинні мати перфорацію або решітки.


Поверхня встановлюється біля зовнішньої стіни будівлі, тож має бути виготовлена з дуже стійкого матеріалу. Практичний варіант – це штучний камінь, який не боїться вологи і температурних перепадів, а також без проблем реставрується.

Ще одне рішення –відкидна стільниця з кріпленням до стіни. Захоплюєтеся декором? Перетворіть поверхню на красиве панно, щоб у складеному вигляді вона виконувала декоративну функцію.

5 помилок у дизайні

Поширені помилки, яких можна уникнути:

  • Одноярусний гарнітур. На перший погляд, він залишає багато вільного місця. На ділі ж посуд та інші речі замість того, щоб бути акуратно складеними у верхніх шафках, скупчуються на стільницях і відкритих полицях. Виникає відчуття захаращеності.
  • Стики підлогових покриттів. Комбінування різних покриттів – ефектний прийом зонування. Але в маленьких кімнатах від нього краще відмовитися. Таке оформлення виглядатиме сумбурно.
  • Надлишок декору. Розмаїття кольорів, варіантів оздоблення та нефункціонального декору на 6 м² ущент зруйнує дизайнерську ідею. Не намагайтеся використати всі прийоми, що вам сподобалися, одразу. Нехай дизайн буде максимально простим і лаконічним.
  • Прозорі вставки. Фасади зі склом, за яким акуратно розставлений ​​посуд, – це ідеальна картинка, далека від реальності. У процесі приготування страв нам постійно бракує часу, щоб акуратно складати кухонне приладдя. Крім необхідності підтримувати бездоганний порядок, є ще один мінус. Гарнітур буде перевантажений численними вставками.
  • Одна люстра по центру. Маленька площа ще не означає, що потрібно відмовитися від прийомів світлодизайну. Продумайте підсвічування робочої поверхні й обідньої зони.

Що пропонують світові дизайнери?

  • Тобіас Шварцер

Уявіть собі кухню, яка з'являється тоді, коли вам потрібно, залишаючись непомітною решту часу. Німецький дизайнер запропонував рішення для маленьких квартир, де кухня сполучена з їдальнею та вітальнею, – модулі miniki slimline. Після приготування їжі вони трансформуються у витончену підвісну тумбу, а функціонал, зокрема побутова техніка, ховається за панелями.


Мінімалістичний модульний гарнітур впишеться в інтер'єр у будь-якому стилі, не привертаючи до себе зайвої уваги. За задумом дизайнера, кожен може самостійно зібрати «конструктор» із необхідних предметів: мийки, холодильника, варильної поверхні, шаф для посуду тощо.

  • Miuccia

За подібним принципом створено італійський гарнітур Miuccia. Він складається з 4 окремих модулів, кожен із яких виконує свої функції та оснащений безліччю відсіків і полиць із підсвічуванням. Усередині встановлені зручні тримачі для пляшок і келихів, сушки і лотки для столових приборів, інше наповнення. Великі шафи формують своєрідне тло для 2 островів із кам'яними стільницями.

Техніка інтегрується в меблі, не порушуючи цілісність дизайну. Наприклад, плита і мийка приховані під розсувними обробними дошками. У закритому стані вони формують рівну робочу поверхню. Холодильник, мікрохвильова піч, посудомийна машина теж ховаються за фасадами.


Дизайн маленької кухні виконаний у стилі нео ар-деко. Прості форми збалансовані поверхнями з виразним рельєфом. Композицію доповнює мідна фурнітура. Тумби на металевих ніжках ніби витають у повітрі і здаються невагомими. Насичені, глибокі кольори, вишукані матеріали, продумане до дрібниць оформлення – такий гарнітур прикрасить будь-яку квартиру.

  • Egue у Seta

Іспанська студія дизайну інтер'єру Egue у Seta теж пропонує ідеї для маленької кухні. Одна з них – так званий «інтер'єрний пейзаж». Концепція об'єднує 2 популярні і, здавалося б, протилежні дизайнерські тенденції. З одного боку – інтеграція просторів, з іншого – приватність і можливість абстрагуватися від домашньої метушні.


Кухня, «вікна» якої виходять у спальню, «вікна» якої виходять у передпокій і так далі, доки не закінчаться кімнати. Перегородки між приміщеннями є, але вони легкі та прозорі. Завдяки такому розмиванню кордонів невелика кухня стає світлішою і просторішою.

Проекти Egue у Seta часто виконані у скандинавському стилі, який ідеально підходить для малогабаритних приміщень. Натуральні матеріали, світлі, особливо білі декори і тільки найнеобхідніше!

Нехай ваша кухня буде затишною та функціональною!

Назад до списку статтей
`