Що таке шпоновані плити Bel Viso?

Шпоновані плити Bel Viso – це ДСП, МДФ, ХДФ, фанера та столярна плита, які покриваються тонким зрізом шпону шириною від 0,5 до 0,7 мм.

Новини Що таке шпоновані плити Bel Viso?

Шпоновані плити Bel Viso – це ДСП, МДФ, ХДФ, фанера та столярна плита, які покриваються тонким зрізом шпону шириною від 0,5 до 0,7 мм. Він виготовляється із цільних порід дерева та відтворює його природні текстури. Використовуються шпоновані плити для виготовлення корпусних меблів, міжкімнатних дверей, декоративних панелей та перегородок. Перевагою цієї продукції є оптимальне співвідношення ціни та якості матеріалу.

1.jpg

Який шпон використовується?

Для надання плитним матеріалам вигляду та фактури натурального дерева їх покривають шпоном з обох боків. Поверхні деревини необроблені, тому потрібно дозамовляти покриття ЛФМ та шліфування. При виробництві шпонованих плит у «ВіЯр» застосовується тільки високоякісний шпон сорту А. 

2.jpg

Запресування плити виконується струганим шпоном, який отримують через зрізання з колоди частини поверхні за допомогою стругальних верстатів. У «ВіЯр» застосовуються натуральне шпоноване покриття та модифіковане (штучний шпон) під замовлення, які відрізняються природними декорами та рельєфною структурою.

Різновиди шпонованих плит

Види розпилу деревини

3 ua.jpg

Розпил припадає на серцевину стовбура. Шпон із таким видом розпилу відрізняється рівною та однорідною текстурою.

Розпил проходить на відстані від серцевини дотичною стороною до річного шару стовбура. Шпон такого розпилу має яскраво виражену текстуру і чіткий хвилеподібний візерунок.

Це змішаний вид розпилу, коли комбінуються два попередні види розпилу та не приховуються сучки.


На зображенні наведено 4 базові варіанти набору сорочки із деревини (книжковий, прямий, прямий із перекладкою та змішаний). При виробництві шпонованих плит «ВіЯр» використовує змішаний метод набору струганого шпону.

4 ua.jpg

Тип базового матеріалу

Шпоновані плити виглядають як вироби із натуральної деревини, але значно дешевші та практичні в експлуатації. Основа для плит ретельно підбирається майстром відповідно до потреб замовника та призначення готового виробу. 

5.jpg

Виробничі етапи

Процес виготовлення шпонованих плит Bel Viso становить 10 днів та складається із декількох етапів:

  1. Підбір базового матеріалу. Перед кожною поставкою майстер «ВіЯр» підбирає шпон, який  закуповується у вітчизняного виробника «Єврошпон» або у вибраного клієнтом. Далі матеріал поступає на склад обробки деревини та зберігається при вологості 65% та мінімальному денному освітленні.

  2. Набір сорочок зі шпону. Після отримання замовлення підбирається шпон на набір сорочки для певної площини, розпочинається зшивання.

  3. Поєднання стиків сорочок. За допомогою спеціального верстата вирівнюються торці шпону по периметру, щоб при зшиванні не було видно стиків. Потім склеюються смуги між собою за допомогою формальдегідного клею. Такий шов краще силіконової нитки, тому що при шліфуванні шпону не просвічується її шов.

  4. Калібрувально-шліфувальне оброблення основи. Кожна плита перед запресуванням шпоном проходить процес обробки на калібрувальному верстаті. На цьому етапі знімається по 0,5 мм товщини з кожної сторони плити.

  5. Пресування сорочки на основу. Використовується принцип запресування під високими температурами. Після такої обробки шпонована плита відстоюється протягом 24 годин.

  6. Застосування виробничих послуг: порізка згідно з карт-крою та порізка з групуванням, крайкування за допомогою PUR-клею крайкою різних товщин (0,5 мм, 1 мм та 2 мм), процес стяжки, свердління отворів торцевих та площинних, зріз під 45˚, складний заріз, зріз углів, Г-подібні зарізи, П-подібні зарізи, СФР, чверті та пази.

  7. Шліфування з обох боків. На цьому етапі плита покривається першим шаром ґрунту, сушиться та шліфується.

  8. Покриття плити.

  9. Лак – використовується матовий (5 Gloss) або напівматовий (30 Gloss). Застосовуючи лакове покриття або лак із вологостійким ізолятором (аква-лак), варто враховувати, що вони змінюють відтінок натурального шпону. Якщо використовуються лаки на водяній основі, то відтінок практично не змінюється.

    Бейц – сучасний спосіб покриття на основі натуральних масел та розчинників без різкого запаху. Обов’язково перекривається лаком. Покриття поступово проникає в деревину, не створюючи плям на її поверхні, та допомагає підкреслити текстуру деревини.

    Фарба – шпоновані плити фарбуються за колірними палітрами RAL і WCP за допомогою фарби Sayerlack. Профарбовані плити потрібно додатково перекривати лаком.

  10. Пакування виробу. Між шпонованими деталями прокладають пінофол. Вони упаковуються стретч-плівкою та укладаються на картон.

7.jpg

Особливості продукції

У складській програмі «ВіЯр» представлені деревоподібні декори (ясен, горіх, дуб тощо), але в різних варіантах розпилу деревини та товщинах. Напрям текстури може бути поздовжнім та по ширині матеріалу.

Шпоновані плити – термостійкі при побутовому використанні за температури 70˚С, але за умови, що це недовготривалий вплив. Встановлення освітлення має проводитися на відстані >150 мм від виробу. Запресування шпоном із двох боків обов’язкове, аби запобігти деформуванню деталі. Вироби зі шпонованих плит не стійкі до ультрафіолету, не призначені для зовнішнього використання та не є вологостійкими без лакового покриття. Товщина шпонованої плити залежить від вибраної основи, а товщина самого шпону варіюється від 0,5 до 0,7 мм.

У «ВіЯр» представлені шпоновані плити в таких розмірах:

  • На основі МДФ, ДСП та ДВП: 2800х1300;

  • На основі фанери: 2500х1250.

Коротко про переваги

  • Екологічність продукції. Два класи емісії Е0 та Е1 свідчать про безпечність матеріалу для здоров’я людини та відсутність у складі матеріалу шкідливих формальдегідів, барвників та токсичних речовин. Для виготовлення шпонованих плит використовується вдвічі менше деревини.

  • Індивідуальний дизайн. При дозамовленні не можна відтворити в точності текстуру шпонованих плит та потрапити у потрібний відтінок, адже в природі не існує однакових дерев за візерунком, кількістю сучків та формою кілець. Це дозволяє кожного разу створювати унікальні декори в інтер’єрах.

  • Оптимальна вартість. Завдяки використанню недорогої сировини плити зі шпону вважаються доступним матеріалом у порівнянні з натуральними матеріалами.

  • Простота догляду. Шпоновані плити легко очищаються за допомогою звичайного мильного розчину чи спеціальних мийних засобів і губки. Протирати такі матеріали потрібно по волокну деревини.

  • Звукоізоляція. Такі плити використовуються для оздоблення приміщення, адже вони володіють звукоізоляційними властивостями. 

Раціональне використання природних ресурсів:

1 дерево=55 м2 масиву=4 шафи

1 дерево=1600 м2 шпону=28 шаф

Сфера застосування

Шпоновані плити використовуються для виготовлення меблів, міжкімнатних дверей, декоративних панелей, перегородок та внутрішнього оздоблення – все обмежується лише фантазією дизайнера. Їх можна також використовувати у ванних кімнатах, але за умови відсутності пошкоджень та покритті поверхні аква-лаком. Адже при потраплянні вологи матеріал може деформуватися. Цікавим рішенням є використання шпонованих плит для зонування внутрішнього простору чи для оформлення інтер’єру в стилі лофт.

6.jpg

Рекомендації з догляду та експлуатації

  • Вироби зі шпонованих плит потребують спеціального догляду та дотримання певних правил з їхньої експлуатації:

  • Оберігайте від ударів важкими предметами.

  • Використовуйте теплоізоляційні підставки під гарячі предмети.

  • Протирайте поверхні таких виробів м’якими тканинами та після очищення мильним розчином витирайте насухо ганчіркою.

  • Використовуйте у приміщеннях за температури 10-35˚С та вологістю 40-65%. Уникайте потрапляння прямих сонячних променів, щоб запобігти їхньому вигоранню.

Щоб дізнатися більше про особливості шпонованих плит, дивіться відео:

Назад до списку статтей
`