Зонування кімнати зі смаком. Оригінальні перегородки

Як раціонально організувати простір і поділити його на функціональні зони?

Новини Зонування кімнати зі смаком. Оригінальні перегородки

Щоб зробити дім комфортним і раціонально використати кожен квадратний метр, недостатньо просто наповнити його меблями та декором. Головний принцип організації простору – це поділ на функціональні зони. Часто одна кімната виконує одразу кілька функцій. Розглянемо це на прикладі вітальні: тут можна виділити столову зону, а також місця для відпочинку, роботи і читання. Ще один принцип – це поділ приміщення на дорослу та дитячу частину.

Зонирование комнаты со вкусом. Оригинальные перегородки

Зручно, коли така організація закріплена різноманітними перегородками. Вони бувають глухими, прозорими і комбінованими, мобільними і стаціонарними, з дерева, скла, металевих профілів та інших матеріалів. Перегородки допомагають правильно розставити меблі і вирішити питання особистого простору, а також стають невід'ємним елементом декору.

Принципи та рекомендації

Зонування має відповідати вашим індивідуальним потребам і побажанням. Однак є кілька універсальних рекомендацій:

  • Оптимальна кількість функціональних зон у кімнаті – від 2 до 4, їхня комфортна площа – не менше 3-3,5 м².

  • Враховуйте площу та рівень освітленості. Для невеликих приміщень, яким бракує природного світла, підійдуть легкі, мобільні або зовсім прозорі конструкції. Віддавайте перевагу світлим декорам і глянцевим або дзеркальним поверхням.

  • При розділенні 2 абсолютно різних за призначенням зон (наприклад, кабінету і спальні) краще відмовитися від традиційного верхнього освітлення та передбачити окремі джерела світла для кожної частини.

  • Обращайте внимание на эксплуатационные характеристики используемых материалов: для детской решающим фактором будет прочность и безопасность, для кухни и ванной – влагостойкость.

  • Прямокутні кімнати не варто ділити уздовж: ви отримаєте незручні вузькі частини.

  • При невеликій висоті стелі краще уникати суцільних конструкцій. Те ж саме стосується і подіумів.

  • Не рекомендується ділити перегородками вікна.

Варіанти реалізації та матеріали

Розглянемо як стандартні, так і незвичайні варіанти, які використовуються в сучасних інтер'єрах:

  • Меблі

Це можуть бути барні стійки, дивани, поставлені поперек кімнати, і полиці-перегородки. Сьогодні популярні відкриті конструкції, які візуально розширюють простір. Для їх виготовлення підійде система профілів Mensola з наповненням із ДСП або скла. В асортименті є профілі в чорному і білому декорах, а також із не анодованим покриттям (під фарбування). На полицях можна передбачити місце для телевізора та іншої техніки.

У вітальнях і спальнях використовуються двосторонні шафи та стелажі (з ДСП, МДФ, шпонированных плит). Зонування однокімнатної квартири найчастіше пов'язане з необхідністю відокремити імпровізовану дитячу. Практичний варіант – відкриті стелажі, де можна розмістити іграшки, книги та інші дрібниці. Якщо вам потрібно більше місця для зберігання, зробіть закритими нижні секції. Водночас стелажі не обов'язково повинні бути до стелі: оригінально виглядають вироби з секціями різної висоти.

  • Ніші

Ніша підійде для розміщення робочого або спального місця. За наявності штор ліжко в ніші перетворюється на повноцінну міні-спальню. Якщо ніша не передбачена плануванням, її можна створити самостійно, встановивши шафу-купе чи гіпсокартонну перегородку. Невеликі заглиблення також можна задіяти для встановлення шаф і систем зберігання.

  • Зонування кімнати шторами

Переваги штор – це економія простору, легкість заміни та практичність. Приміщення трансформується легким рухом руки. Немає потреби робити глобальне перепланування – просто закріпіть карниз у потрібному місці. Зробивши штори подвійними і використавши різні кольори із двох боків, ви створите особливу атмосферу в кожній частині приміщення. Вибір не обмежений: легкі тюлі, щільні занавіски та балдахіни, римські штори тощо.

  • Розсувні двері

Розсувні системи дозволяють чітко і водночас витончено відокремити частини приміщення чи зовсім приховати деякі з них (якщо двері непрозорі). Для втілення цієї ідеї у «ВіЯр» є великий вибір фурнітури брендів Starke, Hettich, Ario. Це і окремі комплектуючі, і готові монтажні комплекти. Як наповнення використовуються переважно ДСП, стекло и зеркало. У розділі «Завантаження» ви знайдете каталоги зображень для художественного матирования і фотодруку, але ви також можете підібрати малюнок самостійно. Наповнення з такою обробкою ідеально впишеться у ваш інтер'єр.

Для тих, хто хоче повністю відокремити частину кімнати і віддає перевагу класичному стилю, підійдуть розсувні двері з ексклюзивної лінійки Starke Classic. Вона об'єднує 3 колекції:

- Fresco (витончені горизонтальні гравіювання);

- Cantal (лаконічність, велика кількість дзеркал із широкими фацетом);

- Loiret (дзеркала з вишуканими гравіюваннями та викладені вручну візерунки з кристалів).

  • Оригінальні перегородки з гіпсокартону та інших матеріалів

Переваги конструкцій із гіпсокартону – це доступність, простота монтажу та свобода дизайну. Це практичне рішення для сім'ї, якій потрібна невелика дитяча зона в однокімнатній квартирі. Міцний і легкий металевий профіль підходить для створення каркасів будь-яких габаритів і форм, із дверними прорізами та нішами або без них. Також із цього матеріалу можна виготовити різні арки і колони. У разі потреби конструкції легко розбираються. Встановлення та демонтаж не потребують спеціальних навичок, а необхідні інструменти (шуруповерт, рівень, рулетку) і метизну продукцію можна придбати у «ВіЯр».


Як альтернативу варто розглянути перегородки з фанери. Матеріал відрізняється підвищеною міцністю (завдяки багатошаровості), простотою обробки, стійкістю до перепадів температури і вологості. Його можна пофарбувати, а також покрити масло-воском або лаком, зберігши натуральний деревний візерунок. Конструкціям із фанери надають найнезвичніших вигнутих форм. Здебільшого перегородки не дістають до стелі, але примикають до однієї зі стін.

З пластику, металу, дерева та скла створюють ажурні перегородки. Вони пропускають світло, виглядають дуже легкими, а завдяки розмаїттю матеріалів і візерунків підходять для всіх інтер'єрних стилів. Найпростішою тимчасовою перегородкою стане ширма (тканинна, дерев'яна, пластикова), за якою здебільшого ховають ліжко.

  • Оздоблення й освітлення

Різні кольори, фактури і візерунки теж дозволяють акуратно позначити межі функціональних зон. Оздоблення може бути самодостатнім способом зонування або використовуватися разом із перегородками. Поєднуйте матові і глянцеві натяжні стелі, робіть їх багаторівневими, використовуйте декоративні балки й елементи з гіпсокартону.


На стінах досить поклеїти шпалери різних кольорів – достатньо контрастних, але таких, що гармоніюють один із одним. Якщо ж ви віддаєте перевагу незвичайним рішення, доповніть інтер'єр стіновими панелями. Egger пропонує двосторонні панелі, з яких вийдуть оригінальні композиції.

Пам'ятайте про освітлення (загальне, місцеве та декоративне), експериментуйте з різними типами світильників. Потужним інструментом зонування є LED-стрічка. З її допомогою можна візуально розширити кімнату, підсвітити подіуми, полиці, балки на стелі чи карнизи.

Задійте свою фантазію, а всі необхідні матеріали та фурнітуру надасть «ВіЯр»!

Назад до списку статтей
`