З чого виготовляють меблі: розбір основних матеріалів

Вибираємо, як будуть виглядати ваші меблі.

Новини З чого виготовляють меблі: розбір основних матеріалів

Замовляючи нові меблі, ми отримуємо значно більше, ніж предмет інтер'єру. Йдеться про наш повсякденний комфорт. Щоб це відчуття тривало якнайдовше, при купівлі потрібно звернути увагу не тільки на дизайн виробу, але і на якість матеріалу. Розглянемо, з чого роблять меблі, щоб спростити вибір та знайти оптимальне рішення.

Сьогодні в меблевому виробництві застосовують не тільки натуральне дерево, а й різні види деревних плит, метал, пластик, скло, дзеркало та ін. Матеріал впливає на вартість виробу, його зовнішній вигляд та головне – довговічність.

з чого роблять меблі

ТОП матеріалів для виготовлення меблів

Далі ми розберемо найбільш популярні варіанти, які використовують майстри та меблеві фабрики. Почнемо з класичних рішень, переходячи до сучасних альтернатив і зупиняючись на всіх перевагах та недоліках.

матеріали для виготовлення меблів

Меблі з масиву

Запитайте "З чого найчастіше роблять меблі?", і більшість людей відповість, що з дерева. Це класика, яка не виходить із моди ніколи. Натуральна деревина екологічна, досить міцна, має унікальну текстуру та розкішно виглядає в інтер'єрі. Одним з основних критеріїв її вибору є твердість. Чим щільніший матеріал, тим складніший він в обробці, однак і стійкість до навантажень та пошкоджень у нього вища.

Бувають такі сорти деревини:

  • М'які – береза, сосна, вільха;
  • Середньої твердості – дуб, бук, вишня, горіх;
  • Тверді – клен, екзотичні породи.

Крім складності виробництва, до недоліків деревних виробів належать висока вартість та вимогливість у догляді. Вони чутливі до перепадів температур і можуть втрачати привабливий вигляд за підвищеної вологості. Тому з часом на ринку з'явилися доступні та практичні альтернативи. Це, зокрема, ДСП – легкі та прості в обробці плити, представлені величезною палітрою декорів.

виготовлення меблів із масиву дерева

Плитні матеріали – вигідна альтернатива дереву

Вони зробили меблі не тільки доступними, але й дуже різноманітними. Поверхні бувають однотонними або ж відтворюють текстуру дерева, каменю, бетону і навіть металу. Спеціальні добавки надають їм волого- та вогнестійкості, а також інших необхідних властивостей. Розглянемо основні види плит, які є на ринку, та їхні  характеристики.

  • Деревостружкові. Виготовлені зі стружки, просоченої смолами. Тож при купівлі слід зважати на клас емісії формальдегіду. Легкі, прості в обробці та збиранні. Завдяки ламінації мають багато кольорів і фактур.
  • Деревоволокнисті. МДФ плита більш щільна й екологічна. Сполучною речовиною в ній є натуральний лігнін. Також вона підходить для нанесення фрезерувань та виготовлення гнутих елементів.
  • Покриті шпоном. Шпоновані плити роблять на основі МДФ, ДСП, ХДФ або фанери, покриваючи їх тонким зрізом натурального дерева. Матеріал зберігає унікальний деревний візерунок та текстуру, водночас є більш доступним.
  • Постформінг. Технологія ламінування деревних плит HPL та CPL пластиком. Використовується переважно для стільниць. Пластик нагрівають і "огинають" ним основу. Закруглені безшовні торці надійно захищені від вологи.

Все перелічене – це практичний матеріал для меблів, що має попит серед майстрів і покупців. До того ж із приємною ціною та безліччю варіацій дизайну.

меблі з матеріалу ДСП

Пластикові меблі

Виробники все частіше використовують пластик – як основний матеріал або для окремих елементів конструкції. Він недорогий, стійкий до вологи, легко миється. Завдяки невеликій вазі такі меблі легко пересувати та транспортувати. Їм можна надати будь-якої форми, кольору і текстури.

У пластику є й суттєві недоліки. При пожежі матеріал плавиться та може виділяти токсичні речовини. Звертайте увагу на сертифікати, що підтверджують його якість. Крім того, пластик досить недовговічний: на ньому легко з'являються подряпини та тріщини при неакуратній експлуатації (наприклад, якщо в сім'ї є маленькі діти). З нього частіше роблять меблі для офісу, а не житлових приміщень.

Термін служби виробів також зменшується при перепадах температури та під впливом прямих сонячних променів. Крім того, вони впишуться не в будь-який стиль інтер'єру. Так, у класиці чи ар-деко вони можуть дешевити загальне враження. Те саме можна сказати про сканді, де переважають натуральні матеріали. 

меблі з пластику

Вироби з металу

Раніше метал використовувався насамперед для торговельного обладнання, рекламних конструкцій, при облаштуванні офісу. Однак його потенціал цим не обмежується. Метал може бути елементом меблів із ДСП. З нього роблять опори для столів, стелажі, двері шаф-купе, міжкімнатні перегородки та ін.

Водночас матеріал досить самодостатній, щоб зробити конструкцію на 100% із нього. Такі столи, стільці, стелажі, полиці та інші предмети вдало доповнять стилі лофт, хай-тек, мінімалізм. У ВіЯр є власне виробництво з обробки металу. Ми пропонуємо готові вироби, а також конструкції за індивідуальними проєктами:

  • Меблеві опори та каркаси;
  • Стелажі та полиці;
  • Підставки;
  • Тумби;
  • Декор тощо.

У роботі використовується довговічна та практична сталь (чорна і нержавіюча), профільні труби, листовий метал, кольорові метали. Наші фахівці виконають весь спектр слюсарно-зварювальних робіт, а також фарбування в будь-який колір за палітрою RAL. Зробіть інтер'єр по-справжньому особливим!

меблі з металу

Який матеріал для меблів вибрати?

При виборі відштовхуйтеся від своїх уподобань, особливостей і стилю приміщення, та, звісно, від закладеного бюджету. Меблі для вітальні можуть не відрізнятися підвищеною зносостійкістю, а ось для кухонного гарнітура ця характеристика буде вирішальною. Мебляр порадить, на чому можна і на чому не слід заощаджувати, а також допоможе підібрати найкращий матеріал для вашого проєкту. До речі, замовити будь-який виріб та знайти надійного майстра можна за допомогою нашого сервісу Viyar Bazar.

Дерево та деревні плити, шпон, метал, пластик – на ринку є величезний вибір матеріалів, щоб втілити будь-яку ідею. Вишукані меблі з масиву – дорогий варіант, і чудовою альтернативою будуть шпоновані плити. Доступне рішення – ЛДСП та МДФ, які при правильному підборі й обробці теж прослужать довго. Додайте оригінальні деталі з металу, скла, ротанга та інших матеріалів.

поєднання матеріалів для меблів

Назад до списку статтей
`