Як підібрати висоту кухонного столу? Найважливіші правила

Поради для тих, хто виготовляє та замовляє меблі.

Новини Як підібрати висоту кухонного столу? Найважливіші правила

Для когось сніданок, обід та вечеря – це рутинні речі, а для когось – улюблена частина дня і справжній ритуал, де все має бути бездоганно. До кого б ви не належали, кожен елемент кухні повинен бути функціональним і продуманим. Висота кухонного столу – не виняток. 

Вона впливає на комфорт споживання їжі, допомагаючи підтримувати здорову поставу. Якщо стіл використовується як додаткова робоча поверхня, слід зважати й на зручність приготування страв: у процесі ви не повинні нахилятися та горбитися. Тож поговоримо про те, як підібрати оптимальну висоту столу.

Висота кухонного столу

Стандартна висота

Висота стільниці – це відстань між підлогою та безпосередньо поверхнею. Щоб спростити її підбір, існують загальноприйняті міжнародні стандарти. Згідно з ними, стандартна висота кухонного столу різниться залежно від того, що саме ми робимо на кухні. Наприклад:

  • Для миття посуду – 85-95 см;
  • Для нарізання продуктів і приготування їжі – 80-82 см;
  • Для роботи з тістом – 70-82 см.
Висота кухонних меблів

Однак загальні рекомендації не враховують кількість членів родини, їхній зріст та інші індивідуальні особливості. На щастя, з цим легко впораються меблі, виготовлені на замовлення. З комплектуючими VIYAR ви створите унікальне рішення під будь-який запит.

Висота кухонного столу та її розрахунок

Зупинімось окремо на різних типах стільниць за призначенням. Якщо ви виготовляєте або замовляєте меблі, ці рекомендації будуть корисними для вас. Вони допоможуть правильно підібрати габарити, щоб насолоджуватися комфортною кухнею щодня.

Обідній стіл

Ласувати улюбленими стравами хочеться у затишній атмосфері, не відволікаючись на неприємні відчуття у тілі. Яка оптимальна висота обіднього столу? Є формула для її визначення. Свій фактичний зріст множимо на висоту столу за держстандартом (75 см) і ділимо на стандартний середній зріст (165 см). Якщо члени вашої родини достатньо високі, замість останнього показника можна використати середнє арифметичне від зросту всіх дорослих у сім'ї.

Наприклад, ваш зріст становить 170 см. Тоді формула така: 170×75:165 = 77,3 см. Це – оптимальний показник для вас. Він різниться для кожної людини, тож важливо правильно підібрати опори для столу. Зверніть увагу на регульовані моделі, які допоможуть не тільки виправити нерівності підлоги та зробити меблі стійкими, але й адаптувати їх під конкретну людину. Найкраще орієнтуватися на зріст найвищої людини. Якщо в родині є діти, сидіння стільців можна зробити вищими за допомогою подушок.

Як розрахувати висоту кухонного столу

Робоча поверхня

Це стільниця кухонного гарнітура, на якій ми нарізаємо й обробляємо продукти, ставимо дрібну побутову техніку. Зазвичай поверхня розміщується на рівні 85-90 см від підлоги. Така висота кухонних меблів відповідає рівню стегон і гарантує зручне згинання ліктів у положенні стоячи. Вона варіюється залежно від зросту людини. Слід орієнтуватися на зріст того, хто готує вдома найчастіше:

  • При 170 см – стільниця 85 см;
  • При 175 см – 87 см;
  • При 180 см – 90 см.

Барна стійка

Кухня з барною стійкою – дуже ергономічне рішення. Зазвичай її висота становить від 105 до 115 см. За такою поверхнею зручно сидіти, і до неї підходить більшість барних стільців. Утім, габарити залежать від того, як саме використовується поверхня. Вона може слугувати додатковою робочою зоною або заміняти обідній стіл на маленькій кухні. Якщо ви плануєте поєднати місце прийому їжі з обробною поверхнею, оптимальна висота буде 86-96 см.

Стандартна висота обіднього столу

Що треба врахувати, крім висоти стола на кухні?

Комфортна поза при сидінні не менш важлива, ніж стандарти висоти стільниці. Навіть найсмачніша їжа не приносить задоволення, коли ми при цьому почуваємося незручно й напружено. Важливо не горбитися і, навпаки, не тягнутися вгору: крайнощі призводять до порушень постави. Так ми підходимо до питання, яка повинна бути висота стільця.

На що потрібно звернути увагу:

  • В положенні сидячи вся ступня має опиратися на підлогу;
  • Сидіння не повинне давити на місце під колінами;
  • Ви не маєте впиратися колінами у стільницю;
  • Ви маєте легко діставати руками до середини столу.
Висота барних стільців

Відповідна висота стільців

Ваш щоденний комфорт залежить від висоти стільця чи табурета, на якому ви сидите. Щоб її розрахувати, використовуйте просту формулу. У вас є розрахована висота стола на кухні. Відніміть від неї:

  • 45 см при високому зрості;
  • 42 см при середньому зрості;
  • 40 см при невисокому зрості.

Таким чином для людей середнього зросту комфортною висотою стільця буде 40,7 см. Звісно, цей розрахунок приблизний, і слід насамперед орієнтуватися на власні відчуття, зріст інших членів сім'ї тощо. 

До речі, замовляючи стіл, в асортименті VIYAR ви можете одразу підібрати до нього стільці: обідні, барні, напівбарні. Це продукція українських виробників, є моделі різної висоти та конфігурації. Також можна вибрати колір опор і оббивки, що якнайкраще доповнить інтер’єр. Ви неодмінно знайдете рішення до будь-кого столу – звичайного чи барної стійки.

Висота ніжки для кухонного столу

Асортимент ніжок та опор

У VIYAR представлені ніжки й інші опорні елементи для столів у різних розмірах та формах, що дає безліч можливостей для створення функціональних меблів. Це, зокрема, регульовані моделі. Їхня перевага – можливість налаштування висоти. Також фурнітура усуне проблему нерівного підлогового покриття: відрегулюйте її таким чином, щоб конструкція була стійкою.

Регульована опора для столу

Можна з легкістю підібрати рішення відповідно до ваших потреб: висота ніжок обіднього столу, представлених у нашому магазині, сягає 720 мм, а опор – 840 мм. Є різні кольори, матеріали та стилі. Дерев'яні моделі якнайкраще пасуватимуть до класичного інтер'єру, а металеві та пластикові – до сучасного. При виборі орієнтуйтеся на свій смак і комфорт, адже меблі щодня мають радувати вас практичністю та продуманим дизайном.

Назад до списку статтей
`