«ВіЯр» на премії «Інтер'єр року 2021». Як це було?

Рассказыімваем, как прошел самый масштабный архитектурный конкурс года.

Новини «ВіЯр» на премії «Інтер'єр року 2021». Як це було?

«Інтер’єр Року» – це Всеукраїнський щорічний архітектурний конкурс. Ця подія є чи не найголовнішою для дизайнерів, архітекторів та всіх, хто причетний до мистецтва облаштування простору.

3 грудня ми взяли участь у «Інтер'єрі року 2021» як партнер. Тепер ділимося своїми враженнями й розповідаємо, що цікавого там було.

Цього року на конкурс подали рекордну кількість заявок – понад 1000. Серед них дизайн-проекти житлових приміщень, ресторанів, пекарень, заправок, кінотеатрів та ін. Роботи оцінювало журі, до складу якого увійшли відомий сучасний архітектор Крістос Пассас (виконавчий директор «Zaha Hadid Architects», Велика Британія), зірковий представник світової архітектури Хірокі Мацуура («MADMA Urbanism+Landscape», Нідерланди) та інші.

Захід проходив у КВЦ «Парковий». На першому поверсі можна було побачити виставку робіт учасників конкурсу. Хоч стендів з фотографіями вже втілених дизайнів і просто візуалізацій було дуже багато, роздивлятися їх ми не втомилися! Всі роботи були по-своєму цікаві, зі своїми фішками та особливостями.

IMG_6739.jpg

Основні тенденції, які ми відслідкували у більшості робіт, – це:

  • прагнення до простоти та лаконічності, 

  • розмивання меж між стилями, 

  • перехід від прямої геометрії до вільних форм (від гострих кутів до заокруглених), 

  • використання переважно натуральних матеріалів.

Звісно, були й проекти-винятки, наприклад, вишуканий дизайн-проект заміського будинку у стилістиці фільму «Великий Гетсбі».

IMG_2466.jpg

Також цьогоріч у рамках «Інтер'єру року» проводили конкурс «Yellow» (дизайн меблів і освітлення). Більшість об’єктів ми побачили наживо, вони гармонійно доповнили основну виставку.

IMG_2505.jpg

Ще одна цікава деталь, повз яку ми не змогли пройти, – експонат у вигляді прямокутної колони без підпису. Здалеку здається, що це просто колона, але зблизька – це спресоване сміття. Своїм жахливим виглядом колона розповідала про критичний стан екології й наче закликала до сортування сміття.

Сміттєвий експонат логічно доповнили зразками матеріалів з переробленого пластику, що розмістили поруч. Настінні панелі, акустичні перегородки, м'які меблі та інше – все це можна зробити зі сміття, але тільки за умови, якщо його відсортувати та правильно переробити.

Frame 2.jpg

На третьому поверсі центру розмістили 60 стендів від партнерів заходу. Ми як партнери «Інтер'єру року 2021» представили 3 стенди від «ВіЯр»:

  • Перший – з різноманітними плитними матеріалами, зокрема, з трендовими ЛДСП «Cleaf» з капсульної колекції Riga;

  • Другий – з акриловою мийкою оригінальної форми, а також з фасадами з різними фрезеруваннями;

  • Третій – з цікавим оформленням каміну і стіною з оригінальним фігурним LED-підсвічуванням.

IMG_6630.jpgIMG_6633.jpgIMG_6934.jpg

На цьому ж поверсі у великій залі проводили лекції, майстеркласи й презентації від топових архітекторів і дизайнерів. Поділимося з вами декількома цікавими думками від спікерів, виступи яких ми послухали:

  • Ми купуємо не річ, а відчуття, яку нам дарує ця річ у моменті;

  • Людині потрібен не просто гарний ремонт, причина ремонту набагато глибша. Так людина прагне щось змінити у своєму житті;

  • Дизайн, який не вирішує своїх завдань,  – це просто картинка;

  • Через пандемію, карантини й «заточення» у своїх оселях ми почали по-іншому дивитися на простір, в якому ми живемо. Ми почали помічати та надавати значення речам, які доти не помічали й не вважали важливими.

    IMG_6878.jpg

    Церемонія нагородження проходила також у великій залі. До речі, зі списками номінантів і переможців можна ознайомитися на офіційній сторінці «Інтер'єру року 2021» у Facebook.

Назад до списку статтей
`