Облаштовуємо дитячу: все для комфорту дитини

Розглядаємо матеріали, колірні рішення та помилки в оформленні.

Новини Облаштовуємо дитячу: все для комфорту дитини

Оформлення дитячої – справжнє випробування для батьків. Процес захопливий, але дуже відповідальний. Потрібно ретельно продумати організацію простору, врахувати всі вимоги безпеки, вік дитини, її характер і побажання. Тут має значення кожна деталь – від кольору стін до найдрібнішого елемента декору. Почнімо з помилок, яких можна припуститися при облаштуванні кімнати, та з'ясуємо, як їх уникнути.

5 поширених помилок

Занадто багато меблів

Дитяча – це багатофункціональне приміщення. Вона призначена і для ігор, і для сну, і для навчання. Але це не означає, що весь простір має бути заставлений меблями. У захаращеній кімнаті дитині буде ніде розкласти свої іграшки, не кажучи вже про фізичні активності.

Зекономити площу допоможе правильна організація зберігання. Замість того щоб поставити громіздку шафу чи комод, задійте простір під ліжком або в кутках кімнати, виберіть функціональне гардеробне наповнення. Є й інші прийоми:

  • розстановка меблів по периметру;
  • двоярусне ліжко з драбиною (всередині сходинок – шухляди або полиці);
  • предмети-трансформери (висувні/відкидні столи та ін.);
  • підстельові системи зберігання (для сезонних речей і всього, що рідко використовується).

Рішення: достатньо вільного місця, зокрема для ігор.

Двоярусне ліжко з висувними шухлядами – практичне рішення

Що складніше, то краще?

Ще кілька років тому інтер'єр дитячих ряснів непотрібними предметами й елементами декору. Зараз же в оформленні переважає мінімалізм і помірність. Складні багаторівневі стелі, конструкції складних форм із гіпсокартону, декоративні ніші з підсвічуванням – це все залишилося в минулому або «переїхало» до інших кімнат.

Рішення: якомога більше корисних, функціональних елементів.

Дорого-багато

Батьки прагнуть дати дітям усе найкраще, і це цілком природно. Водночас дорогі італійські матеріали, фурнітура преміум-сегменту – це красиво, але більш доречно в інших приміщеннях. Тут же малюк може запросто пошкодити, забруднити, обмалювати меблі фломастерами. Замість того щоб ходить за ним зі словами «обережно, а то подряпаєш», виберіть у «ВіЯр» якісні комплектуючі середньої вартості.

Рішення: інтер'єр, який змінюватиметься разом з інтересами та побажаннями дитини.

Меблі «на виріст»

Дорослі часто забігають наперед і купують меблювання, яке ще не відповідає віку та потребам дитини. Однак підлітковий інтер'єр суттєво відрізняється від дитячого. Розмір ліжка, висота письмового столу і полиць, колірна гамма – все буде інакшим. Практичним рішенням стануть меблі, виготовлені на замовлення, з урахуванням усіх індивідуальних потреб. Розрахувати їхню вартість і знайти професійного мебляра можна за допомогою сервісу Viyar Bazar

Рішення: не забігати наперед і облаштовувати кімнату відповідно до віку.

Батьки знають, як треба!

Те саме стосується захоплень і смаків малюка. Хто краще, ніж він, вибере тематику оформлення? Улюблені мультики та казки відмінно задають тон всьому дизайну. Прислухайтеся до господаря або господині кімнати, і вам буде від чого відштовхуватися! Нехай дитина насолодиться найяскравішим і найнезабутнішим періодом життя, безлика кімната не зробить її щасливою.

Рішення: тематичне оформлення.

Морське оформлення дитячої

Зонування простору

Ми вже згадували про те, що дитячу можна розділити щонайменше на 3 функціональні зони:

  • ігрову;
  • спальну;
  • навчальну.

Зонування особливо важливе, коли кімната призначена для кількох дітей. Це стосується не тільки спальних місць. У господарів кімнати можуть бути різні інтереси, тому для кожного слід обладнати окремий куточок. Для спільних ігор вони завжди знайдуть місце :)

Способи зонування простору:

  • різні колірні рішення;
  • розстановка меблів (стелажі, шафи-купе, дивани, поставлені поперек кімнати);
  • різні підлогові покриття;
  • рівневі перепади підлоги чи стелі;
  • штори, арки, перегородки (переконайтеся, що вони надійно закріплені і виготовлені з міцних матеріалів).
Щоб відокремити місце для ігор, також використовують різноманітні спортивні снаряди: мотузкові трапи, шведські стінки тощо.

Меблі та матеріали

Безумовно, меблювання залежить від індивідуальних потреб та інтересів дитини. Ми розглянемо стандартні атрибути кожної функціональної зони.

Ігрова

Головне – звільнити центр або іншу частину кімнати від предметів, об які можна зачепитися, вдаритися чи поранитися. На підлозі потрібно постелити м'який килим. Цю зону часто обладнують спортивними комплексами з драбинками, гірками, гімнастичними кільцями. Також варто продумати місця для зберігання іграшок. Це можуть бути стелажі, пуфи з відкидними сидіннями, спеціальні кошики та коробки.

Спальна

Із необхідних предметів – тільки ліжко і, якщо є достатньо вільного місця, приліжковий столик/тумба. Для економії простору в маленькому приміщенні можна поставити ліжко-горище, а під ним розмістити письмовий стіл, шафу, висувні шухляди. Якщо кімната призначена для двох дітей, практичним рішенням буде двоярусне ліжко.

Навчальна

Спочатку це невеликий столик і стільчик, де малюк малюватиме, збиратиме пазли, робитиме аплікації, потім – повноцінний письмовий стіл для школяра. У будь-якому разі особлива увага приділяється освітленню цієї зони. Стіл рекомендується ставити біля вікна і таким чином, щоб світло падало зліва або прямо. А все для меблевого освітлення представлене в асортименті Lumine: врізні та накладні світильники, LED-стрічки й інші товари.

Головний критерій при виборі меблів – це відсутність гострих деталей, а також матеріал виготовлення. Він повинен відповідати вимогам гігієни та безпеки, бути вологостійким, не виділяти токсичних речовин. Екологічний і практичний варіант – вироби з масиву дерева, шпонованих плит, меблевого щита і фанери.

Більш доступною альтернативою натурального дерева стануть МДФ і ДСП, проте клас емісії формальдегіду для деревинно-стружкових плит має бути не нижчим за Е1. Зокрема, у виробника Kronospan є лінійка E-LE з екстра низькою емісією.

Щоб надати інтер'єру яскравих барв, доповніть меблі лицьовою фурнітурою з Kids Collection від Ferro Fiori. Вона об'єднує різні типи ручок (кнопки, краплі, накладки, скоби), а також декоративні накладки.

Не менш важливим етапом є вибір підлогового покриття. Популярний варіант – ламінат: він зносостійкий, простий у догляді, а завдяки сучасним замковим системам дошки щільно прилягають одна до одної. «ВіЯр» пропонує ламінат від австрійського виробника Kaindl. Його переваги:

  • основа – HDF-плита високої щільності (ударо- і водостійкість);
  • спеціальна форма замка Kaindl Lock (надійна фіксація);
  • можливість укладання на теплу підлогу з плівковою або водяною системою;
  • екологічність і безпека для здоров'я (клас емісії E-LE);
  • гарантія 30 років.
Інші варіанти та їхні основні переваги:

  • ковролін (м'якість і безпека);
  • коркове покриття (звукоізоляція та амортизація);
  • ПВХ плитка (зносостійкість і ремонтопридатність);
  • лінолеум (велика палітра, легкість укладання та заміни);
  • м'яка підлога з ЕВА (теплота, практичність і незвичайний дизайн).

Оздоблення стін теж має відповідати вимогам безпеки і практичності. Часто це фарба на водній основі (у деяких виробників вона одразу йде з маркуванням «для дитячих кімнат»), а також грифельна або магнітна фарба. Декоративна штукатурка відрізняється довговічністю та екологічністю. Крім того, вона допоможе приховати нерівності й інші дефекти на стінах. І не забувайте про різні види шпалер: паперові, флізелінові, тканинні, на основі рослинного матеріалу або деревного шпону. Це привабливий варіант із точки зору асортименту, доступності і простоти заміни.

Колірна гамма

Чи завжди яскраво – значить добре? Багато батьків переконані, що кімната має бути дуже барвистою, проте такий підхід не завжди виправданий. На відміну від дорослих із їхнім раціональним поглядом, діти сприймають світ емоційно та більш сприйнятливі до кольорів, які їх оточують. Відтінки, що використовуються при оформленні інтер'єру, можуть стати потужним регулятором емоцій. Звісно, дитинство завжди асоціюється з яскравими барвами, і без них не обійтися, проте у всьому мають бути баланс і гармонія.

Спокій і затишок привносять жовті та оранжеві відтінки. Крім того, вони заохочують до творчості та розвивають уяву. Сині допомагають зняти емоційну напругу та сконцентруватися (відмінне рішення для непосид), блакитні – навпаки, розслабитися (підійдуть для ігрової зони). Зелений колір найбільш універсальний: він сподобається і гіперактивним, і спокійним дітям, позитивно впливатиме на сон і настрій. Якщо дитина схильна до меланхолії, розбавте інтер'єр червоними деталями.

Зелені відтінки асоціюються з природою і допомагають відновлювати сили

Краще не зациклюватися на традиційному поділі «рожевий для дівчаток, а блакитний для хлопчиків». Якщо ж ви зупинилися на такій палітрі, розбавте її іншими кольорами. До речі, відтінки фіолетового будуть відмінною альтернативою рожевого.

Не забувайте про білий і бежевий: вони візуально розширюють простір, підвищують концентрацію та допомагають відновлювати сили. Світлий інтер'єр можна доповнити барвистими деталями, наприклад, текстилем. Те ж саме стосується сірого. Він універсальний, спокійний і гармонійно поєднується з іншими кольорами.

Дитяча в біло-сірих тонах із яскравими акцентами

Нехай дитяча буде місцем, де дитині комфортно та приємно перебувати!

Назад до списку статтей
`