Меблі для шульги: які особливості?

Що може запропонувати мебляр клієнту-шульзі

Новини Меблі для шульги: які особливості?

Шульги складають меншість населення (їх близько 10-17%, тобто десь кожна сьома людина), і їм з самого народження доводиться пристосовуватися до світу праворуких людей. Змиритися з побутовими незручностями, звісно, можна, але навіщо? Адже меблі на замовлення – це завжди втілення індивідуальних побажань, і при їх проектуванні особливо цінується, коли мебляр може запропонувати такі рішення, які зроблять їх більш зручними для конкретного користувача-замовника.

У цій статті ми розглянемо основні правила, які допоможуть виготовити зручні меблі для шульги. І, навіть якщо з таким, досить специфічним замовленням вам не доведеться зіткнутися, дані з цієї статті можуть бути для вас корисними: знаючи ці правила, ви зможете порадити замовникам-правшам ергономічне та точно зручне рішення. Просто поміняйте пункти нижче на повністю протилежні.

Отже, кілька основних моментів. Насправді їх не так багато, адже стосуються вони лише робочих місць: письмового столу та кухонного гарнітуру.

В обох випадках:

Важливо, щоб робоче місце було зручним та добре освітленим. Останнє навіть важливіше: гарне освітлення підвищує продуктивність та допомагає підтримувати її на високому рівні протягом тривалого часу. Воно відстрочує втому та допомагає зберігати здоровий зір протягом життя.

Отже, світло. Його джерело має бути розташовано праворуч. Стандартом, а всі вони орієнтовані на правшей, диктується розташування джерела світла зліва, але в такому випадку робоча ліва рука відкидатиме тінь на обробну дошку або зошит. Світло праворуч прибере тіні з робочої поверхні, а це в свою чергу зменшить напруження зору, а на кухні ще й убереже від травмування.

Фасади шафок та модулів. А ось це вже питання зручності. Ручки мають розміщатися також праворуч, а самі дверцята відчинятися вліво. Тоді вони з легкістю будуть відкриватися лівою рукою простим та природним рухом.

Для письмового столу:

Тут важливо знайти гармонічне розташування для освітлювальних приладів, комп'ютера та місць для збереження важливих документів або просто потрібних у роботі речей. Правила зовсім прості.

Шухляди письмового столу. Краще розмістити зліва, так ними буде зручніше користуватися, сидячи на робочому місці.

Отвір під дроти. Отвір під дроти у стільниці письмового столу розміщуйте таким чином, щоб було зручно розмістити монітор та клавіатуру з урахуванням джерела світла, і щоб комп’ютерна миша знаходилася зліва. Найзручніше, якщо отвір теж буде ліворуч.

1_укр.jpg

У кухонному гарнітурі:

Треба правильно підібрати тип кухонної техніки та розташування основних робочих зон.

Мийка. Краще обрати мийку з лівим крилом або оборотну: щоб місце для сушки посуду знаходилося зліва. Так буде зручніше розміщувати вже вимитий посуд.

Робочий трикутник. За виконуваними функціями кухонний простір розподіляють на три зони: місце зберігання харчів, зона миття та обробки, зона готування. Зручніше за все розташувати їх так, щоб до кожного нового етапу в приготуванні їжі переходити швидко та не витрачати час на те, щоб підлаштуватися під нове робоче місце. Це досягається дуже простим шляхом: підходити до нової робочої зони треба найкоротшим шляхом та зі сторони ведучої руки. Це може здаватися не надто важливим, але, якщо це правило порушується, після кожного переходу відбувається коротка затримка, доки людина займає найбільш зручну позицію. При приготуванні однієї легкої страви це навіть непомітно, а от якщо потрібно працювати в такому режимі години дві-три, це дуже швидко виснажить. Тож ергономічне рішення для правши – розмістити ці зони за годинниковою стрілкою, для шульги – проти неї.

Ось і вся наука. Ергономічність – це просто, достатньо лише слідувати правилам.

2_укр.jpg

Назад до списку статтей
`