МДФ чи дерево: які меблеві фасади кращі

Розглядаємо обидва матеріали та визначаємо переваги.

Новини МДФ чи дерево: які меблеві фасади кращі

При замовленні фасадів кожен стикається з вибором матеріалу. Найпопулярніші варіанти – це МДФ чи дерево. Більшість впевнені у перевазі деревини, але щоб зрозуміти, який матеріал краще для кухні, потрібно їх порівняти. Обидва види мають свої переваги та недоліки, які важливо враховувати при виборі. 

Пропонуємо детальніше розглянути особливості та характеристики фасадів з МДФ та дерева у цій статті.

Белая.jpg

Фасади з МДФ

МДФ – це деревоволокниста плита середньої щільності, яку виготовляють із пресованої деревної стружки у комбінації зі смолами. При виробництві меблів матеріал покривають тонким зрізом шпону, ПВХ-плівкою, пластиком або спеціальною емаллю. Фасади  можуть бути будь-якого кольору та виглядати як натуральний дуб, горіх чи будь-яке інше дерево. Тому з першого погляду навіть буде складно відрізнити, що це: масив чи МДФ. Матеріал легко піддається обробці та дуже гнучкий, завдяки чому з нього можна виготовити радіусні вироби. 

МДФ плита має велику популярність у меблевому виробництві. За своїми характеристиками вона нагадує натуральну деревину, але має доступнішу вартість.

IMG_1658.jpg

Переваги МДФ фасадів

  • Міцність. Плити не розпадаються на стружку під час свердління чи фрезерування та добре утримують кріпильну фурнітуру. 

  • Екологічність. Для виробництва МДФ використовують вторсировину – дрібну деревну стружку. Це допомагає зменшити кількість зрізаних дерев та зберегти довкілля.

  • Вологостійкість. Витримують до 80% вологості в приміщенні та підходять для виготовлення меблів для кухні та ванної кімнати. 

  • Естетичність. Поверхня плит ідеально гладка, рівна та не має помітного зерна. А все завдяки дрібним частинкам у складі.

  • Стійкість до деформацій. Не змінюють свою форму й не тріскаються під впливом прямих сонячних променів і вологи.

  • Стійкість до шкідників. Попри те, що плити виготовлені зі стружки, вони стійкі до розмноження мікроорганізмів та негативного впливу комах.

  • Безпечність. Існує спеціальна вогнетривка МДФ, яку часто використовують у комерційних приміщеннях, школах, дитсадках та лікарнях.

  • Варіативність. Асортимент ВіЯр налічує 2500+ кольорів за RAL, WCP та NCS, 150+ трендових декорів плівок та 80+ видів шпону. Ви точно знайдете кухонні фасади до душі!

Зверніть увагу! Якщо торці виробу погано закрайковані, то під дією вологи матеріал розбухне. 

1.jpg

Фасади з масиву дерева

Дерев'яний фасад – класика, що ніколи не втратить своєї актуальності. Тепла й пахуча деревина робить приміщення затишним, надає виробам розкішного вигляду та підходить для багатьох інтер’єрних стилів. 

Найпопулярнішими породами дерева є дуб, бук, вільха, сосна, ясен. Більш бюджетний варіант – береза. 

kitchen-g2440ac3d2_1920.jpg

Плюси та мінуси дерев’яних фасадів 

  • Безпека. Це екологічно чистий матеріал, що не виділяє токсичних речовин. 

  • Довговічність. За умови правильної експлуатації фасад може слугувати десятиліттями.

  • Міцність. Меблі з дерева здатні витримувати значні навантаження.

  • Здатність до реставрації. Будь-які механічні пошкодження та подряпини можна легко замаскувати.

  • Естетичність. Матеріал має привабливий зовнішній вигляд та широкі можливості в декоруванні.

Виготовлення масиву – процес, що складається з багатьох кроків: збір деревини, її підготовка тощо. Більшість з них виконуються вручну, тому дерев'яні фасади дорожчі за фасади з МДФ.

Деревина здатна стискатися та розширюватися при підвищеній вологості повітря та перепаді температури. Згодом це може призвести до жолоблення й розтріскування поверхні. Щоб цього уникнути, матеріалу потрібна спеціальна обробка.

Також враховуйте те, що лаковані фасади з дерева можуть вигоряти під впливом прямих сонячних променів. Намагайтеся не розміщувати меблі на сонячній стороні або вибирайте світліші породи дерева.

Кухня дерево чи МДФ: як вибрати?

Якщо ви – поціновувач класики й довговічності, ідеальним варіантом для вас стане кухня з натурального дерева. Це своєрідна інвестиція в майбутнє, адже такі меблі слугуватимуть вам не один рік і навіть можуть стати сімейною реліквією. Але пам’ятайте, що дерев’яні меблі потребують особливого догляду, обробки від комах, контролю рівня вологи й температури в кімнаті.

IMG_2031.jpg

Кухня з МДФ, навпаки, менш примхлива у догляді та стійкіша до пошкоджень. Ви можете вибрати з широкого асортименту декорів або вифарбувати потрібний колір за палітрами RAL, WCP та NCS. Також на вибір пропонуються різні типи МДФ фасадів: плівкові, фарбовані, шпоновані та інші. 

Обидва матеріали мають свої переваги й заслуговують на вашу увагу. Вибирайте найбільш вдалий варіант і створіть меблі мрії!



Назад до списку статтей
`