Кімната без вікон: як вирішити проблему

Топ-7 дизайнерських рішень, які зроблять приміщення без вікон світлішим і затишнішим.

Новини Кімната без вікон: як вирішити проблему

Продумуючи планування квартири або будинку, ми прагнемо задіяти кожен квадратний метр із користю та виділити особистий простір для всіх членів сім'ї. Через це кімната без вікон сьогодні – не рідкість. Це може бути спальня, кабінет, гардеробна і навіть дитяча. Часто нестача природного світла посилюється ще і невеликою площею, проте це – не вирок. Потрібно лише проявити винахідливість і перетворити таку особливість приміщення на його головну цікавинку! Пропонуємо 7 дизайнерських хитрощів для створення повноцінного та комфортного житлового простору.

• Точка фокусування

При вході до приміщення погляд людини здебільшого зосереджений саме на вікні. У нашому випадку потрібно придумати альтернативу і створити точку фокусування, яка привертатиме до себе увагу. Нею може стати:

  • оригінальний меблевий виріб;

  • велика картина/інший арт-об'єкт;

  • акваріум;

  • камін;

  • фальш-вікно.

• Обман зору

Щоб створити ілюзію наявності вікна, використовують дзеркало. Воно може бути прямокутним або арковим, у масивній рамі або в обрамленні із занавісок. Головне – розмістити його у місці, звичному для розташування вікна. Завдяки дзеркальним поверхням ви досягнете подвійного ефекту – збільшите кількість світла та візуально розширите простір. Оригінально виглядають візерунки, нанесені піскоструменем. Ви можете знайти малюнок у каталозі художнього матування або підібрати його самостійно.

1.jpg

Ще один варіант – вікно з підсвічуванням. У спеціальну нішу (глибиною 7-10 см) встановлюється LED-стрічка з денним світлом. Потім конструкція закривається скляними панелями, переважно з матового скла. Вони розсіюють світло, роблять його натуральним і м'яким. Скло можна прикрасити вітражами, зображеннями міст і природи. Інші способи створити фальш-вікно:

  • намалювати його на вільній стіні;

  • задрапірувати її шторами;

  • повісити жалюзі з підсвічуванням;

  • замість дверей шафи встановити шаттерси – конструкції з горизонтальних ламелей, які зовні нагадують віконниці.

 2.jpg

• Більше дзеркал

Вони здатні змінити будь-який інтер'єр, а за відсутності природного світла і поготів. Сфера їх застосування дуже широка: великі підлогові дзеркала, наповнення для розсувних систем, дзеркальні фасади (наприклад, із акрилових МДФ-панелей Rauvisio Crystal mirror від Rehau) або окремі вставки, композиції на стінах тощо.

3.jpg

• Блиск і метал

Глянцеві поверхні та фурнітура з металевим блиском виконують схожу функцію. Вони відбивають світло, надають приміщенню об’єму і створюють цікаві відблиски. Вибирайте фасади з глянцевими покриттями, скляні стільниці та перегородки, аксесуари з металу. Дизайн меблів відмінно доповнять мінімалістичні ручки з колекції «Modern» і металеві ніжки.

Підлогове покриття теж можна зробити глянцевим, підібравши відповідну плитку чи лакований ламінат. Але не забувайте: все добре в міру. Кімната з великою кількістю блискучих елементів може стати незатишною.

• Грамотне освітлення

Цей пункт важливий для кожного інтер'єру, але в нашому разі він набуває критичного значення. Ретельно продумайте і стельове, і локальне освітлення. Подбайте, щоб воно було рівномірним, адже кожен неосвітлений куток неодмінно нагадає про відсутність вікна. Практичне рішення –точкові світильники, рівномірно розподілені по всій стелі. Нехай це будуть лаконічні, ледь помітні моделі, які створять ефект потрапляння сонячних променів до кімнати. Важливим чинником є колір світіння: рекомендується вибирати лампи з денним світлом.

Обладнайте додатковими джерелами світла ніші, полиці, корпусні меблі: вони стануть візуально легшими. Ефектно виглядає підсвічування на підлозі по периметру кімнати або біля основи подіуму, на якому стоїть ліжко. Також будуть доречні настільні лампи та торшери.

4.jpg

• Колірна гама

Беріть за основу ненав'язливі, пастельні відтінки (кремовий, бежевий, слонова кістка, персиковий, світло-блакитний тощо). Це пов'язане з їхньою здатністю краще відбивати світло. Найбільш універсальним є білий. Саме його рекомендується вибирати для оздоблення стелі. У будь-якому разі стеля має бути світлішою, ніж стіни. Щоб дизайн не здавався нудним, доповніть його яскравими вкрапленнями. Однак не перестарайтеся: 2-3 кольорів буде цілком достатньо.

5.jpg

• Кімнатні рослини

Безумовно, рослини хоч і є джерелом кисню, але не можуть замінити якісну вентиляцію. Втім, вони оживляють приміщення, очищають і зволожують повітря. У такій кімнаті набагато приємніше перебувати. Вибирайте непримхливі у догляді рослини, які люблять тінь: фікус, драцену, хамедорею та ін.

Використовуйте ці дизайнерські лайфхаки, і кімната без вікон стане гостинною, світлою та затишною!

Назад до списку статтей
`