Фальш-каміни, вікна й інші декоративні прийоми

Прийоми, які легко, але кардинально змінять інтер'єр.

Новини Фальш-каміни, вікна й інші декоративні прийоми

Декорування інтер'єру не обмежується розміщенням картин, ваз та інших аксесуарів. Іноді хочеться додати щось більш масштабне й особливе. Як щодо каміна чи додаткового вікна? Ці елементи бувають суто декоративними, без функціонального навантаження. Не слід ставитися до імітацій занадто упереджено, адже не завжди предмети та прийоми з приставкою «фальш-» виглядають штучно і дешево. Зараз ми в цьому переконаємося і розглянемо їх детальніше.

1.jpg

Фальш-каміни: затишок заміського будинку

Вогнище створює в оселі особливу атмосферу – камерну і затишну. Однак при встановленні каміна ми стикаємося з безліччю обмежень. Вони стосуються ваги конструкції, наявності димоходу, необхідності перепланування та отримання дозволів. Тож це потребує часу і зусиль, причому як для дров'яних, так і для газових моделей. Для жителів багатоквартирних будинків і поготів. Але рішення є завжди, і це – декоративний камін у квартирі!

Портал може бути з цегли, гіпсу або бетону, натурального дерева, МДФ, каменю – тут ваша фантазія нічим не обмежена. Як його оформити? Розглянемо кілька варіантів.

  • Свічки. Це найбільш очевидне рішення. Свічки, звісно, не замінять потріскування дров у каміні, але стануть правильним натяком, викликатимуть приємні асоціації. Їх можна розмістити і всередині порталу, і зверху на полиці. Комбінуйте різні кольори, форми та розміри. Створіть декор для дому своїми руками, щоб доповнити композицію.

  • Грифельна дошка. Ідеальний варіант для творчих людей або сім'ї, в якій є діти. Плоска грифельна або магнітна дошка просто вставляється в портал. Обабіч робляться полички з приладдям для малювання та іншими дрібницями. Камін-мольберт – більше, ніж аксесуар. Залишайте одне одному милі послання і нагадування, оформляйте списки справ на день із чек-листами, записуйте влучні фрази. Це стане захопливим сімейним ритуалом.

  • Дрова. У скандинавському, прованському й еко-стилі цінується натуральний декор. Заповніть портал колодами, красиво складіть їх. Торці виконують декоративну функцію. Крім того, їх фарбують у різні кольори. Також для дров можна облаштувати спеціальні полиці та підставки (дровниці).

2.jpg

  • Книжкові полиці. Відтворіть атмосферу старовинного будинку, де кожен куточок пронизаний історією і приємними спогадами. Розмістіть всередині порталу полиці з книгами, фотоальбомами, іншими милими серцю речами. Вони прикрасять не лише бібліотеку, але і вітальню, спальню, кабінет. Місце для читання – стілець, крісло, диван-підвіконня – зробить композицію завершеною. До речі, оригінальні ідеї книжкових полиць ми розглядаємо і в цій статті

  • Кахлі. Розмальовані кахлі надають приміщенню аристократичного, вишуканого вигляду. Часто їх прикрашають рельєфними візерунками. Орнамент підкреслить стиль, особливо якщо це вінтаж, прованс, бохо. Нехай він перегукується зі шпалерами, текстилем, іншими предметами. Пам'ятайте, що через особливості сприйняття краще поєднувати непарну кількість візерунків, а також комбінувати малюнки різного розміру. 

3.jpg


Є й інші способи прикрасити портал: ковані решітки, дзеркала, вази. Відштовхуйтеся від стилю, колірної гами і, звичайно, своїх вподобань.

Фальш-вікна: більше світла та простору

Цей прийом допомагає візуально розширити простір і зробити кімнату світлішою. Є ситуації, коли без нього не обійтися: вузькі приміщення, кімнати без вікон, темні кути і просто невдалі планування. Такі імітації використовують, щоб замаскувати наслідки невдалих ремонтних робіт і приховати комунікації. Також дизайнерам подобаються стельові вікна. Причин багато, варіантів втілення – теж.

  • Ніші. Добре, коли у приміщенні є готова ніша. Але її можна легко зробити з гіпсокартону. Конструкція надасть вікну глибини та максимально реалістичного вигляду, особливо якщо вставити всередину справжній склопакет. Для ще більшої достовірності додайте підсвічування, занавіски і віконниці. Всередині широкої та досить глибокої ніші обладнайте зону для відпочинку.

  • Дзеркала. Дзеркальна плитка або звичайне дзеркало зробить приміщення просторішим і розділить його на функціональні зони. Композицію можна доповнити рамою, а для ще більшої натуральності – тюлем і невеликим підвіконням. Від щільних тканин краще відмовитися: такі занавіски приховають усю красу декору. Продумайте, які предмети відображатимуться у дзеркалі, і чи комфортно це буде для вас
4.jpg
  • Малюнки. Найпростіший варіант – намалювати вікно з красивим краєвидом. Однак поверхня для нанесення малюнка має бути ідеально рівною. Альтернатива – картина, фотошпалери, лист фанери із зображенням. Для схожості зі справжнім вікном встановіть дерев'яну раму та підвіконня.

  • Вітражі. Вітражне фальш-вікно – розкішний акцент, який занурить вас у атмосферу англійського маєтку. Гра світла і кольору, витонченість скла і візерунка завжди будуть у центрі уваги. Незвичайно виглядають вітражні стелі, а також стелі з імітацією зіркового неба.

Крім темних і вузьких коридорів, бутафорні вікна доречні у ванних кімнатах (де справжні зазвичай не передбачені), кабінетах і бібліотеках. Нестандартний прийом – так званий інтер'єрний пейзаж. Скло – суцільне чи зі шпросами – встановлюється між приміщеннями або функціональними зонами. З одного боку, воно є «роздільником», а з іншого – виглядає легко та невагомо. 

5.jpg

Пам'ятайте, що фальш-вікна і каміни є дуже самодостатніми та виразними прикрасами інтер’єру. Щоб він вийшов гармонійним, в іншому оформленні варто проявити стриманість.


Назад до списку статтей
`