Еклектика: як опанувати хаос?

Остання з нових модних тенденцій в оформленні інтер’єру.

Новини Еклектика: як опанувати хаос?

Остання модна тенденція, яку ми роздивимось, теж стала логічним продовженням стилю лофт. Можливість поєднати в інтер’єрі однієї кімнати модернові дизайнерські речі з вінтажними меблями переросла в повернення до наших осель еклектики – одного з найнезвичайніших інтер’єрних стилей.

1 (25).jpg

Взагалі еклектика з’явилася на початку 19 сторіччя, як поєднання трьох стилів – рококо, барокко та ренесансу. В сучасному ж розумінні – це поєднання будь-яких стилів інтер’єру, як сучасних, так і минулих епох. Еклектика – чудове рішення для тих, кому важко зупинитися на якомусь одному стилі, або якщо в мешканців будинку розходяться погляди на те, як має виглядати їх оселя. Ось тут в нагоді і стане еклектика, а як зробити її затишною та вишуканою, ми розповімо в цій статті.

Головні ризики

Основний ризик при оформленні інтер’єру у стилі еклектика – це перетворення затишної, милої оселі на мультибрендовий розпродаж магазину меблів та аксесуарів до них. Але, якщо ви будете дотримуватися декількох простих правил, цього точно не трапиться, тож сміливіше: час експерементувати.

Правильні співвідношення

Перше, на чому потрібно зосередити увагу, це кількість стилів та кольорів в одному приміщенні. Досвідчені дизайнери рекомендують змішувати не більше трьох стилів та не більше трьох основних декорів.

Також варто пам’ятати, що еклектика зовсім не обов’язково означає максималізм, як, наприклад, на цьому фото: зручний кремезний диван, пара витончених журнальних столиків та химерний торшер – нічого зайвого.

2 (21).jpg

Основний фон

У якості основного декору краще обрати білий колір або світлі пастельні відтінки. Білий – найбільш універсальний декор, на тлі якого гармонічно виглядатимуть будь-які обрані вами елементи.

Якщо ж вам дуже хочеться зробити стіни яскравого кольору, найкращим варіантом буде оформити у ньому акцентну стіну, основний декор при цьому залишивши світлим.

3 (19).jpg

Масштаб

Елементи інтер’єру можуть бути різними не тільки за кольором, особливостями форми та стилістики, а й за розміром. І в одній кімнаті можуть чудово сусідити, доповнюючи один одного, і меблеві велетні, і тендітні мініатюри. Як їх гарненько розмістити?

Пам’ятаймо, що в просторі вашої кімнати є передній та задній плани. Щоб надати їй додаткової глибини, розмістіть великі об’єкти на задньому плані, а меньші – на передньому. Так усі елементи будуть на виду, а отже композиція не порушиться.

Як допоможуть аксесуари?

Щоб окремі елементи гармоніювали між собою, їх повинні об’єднувати однаковий декор або фактура матеріалу. Проте зовсім необов’язково підшукувати столи, дивани та стільці з одного матеріалу чи в однаковому декорі, іноді достатньо використати правильні аксесуари. Виконані в одному кольорі, вони об’єднують інтер’єр, і гармонізують житловий простір. Так на фото нижче поєднання жовтого, зеленого та блакитного кольорів стає тим головним мотивом, що дозволяє здружити модерновий диван, стіл у стилі хай-тек та шафки у англійському колоніальному стилі.

4 (15).jpg

Зручність та економія простору

Інтер’єр, виконаний у певному стилі, це не тільки гарна картинка, це в першу чергу ваші зручність та комфорт. Кожна людина підбирає перш за все те умеблювання, у якому їй буде затишно жити. І еклектика зовсім не виключення з цього правила: створюючи гарне та неповторне приміщення, не відмовляйтеся від затишку.

Так для зберігання речей (а це завжди болюча тема при облаштуванні інтер’єру) змішаний стиль передбачає вбудовані ніши та великі, але гарно замасковані шафи-купе.

Сучасна еклектика – це стиль для людей, що впевнені у своєму гарному смаку та мають добре розвинуте відчуття гармонії. Він відкриває неосяжне поле для експериментів, і, якщо ви готові опановувати хаос змішуваних стилей, озброюйтесь нашими порадами: у вас все вийде!

Назад до списку статтей
`