ДВП, МДФ та ДСП – різниця, властивості, особливості матеріалів

Новини ДВП, МДФ та ДСП – різниця, властивості, особливості матеріалів

Купівля або виготовлення меблів на замовлення починається з питання: який композитний матеріал кращий? У меблевій промисловості активно використовується і ДВП, і МДФ, і ДСП, різниця у властивостях кожної деревної плити дозволяє підібрати саме той матеріал, що найкраще підійде під певні завдання, бюджет, функціонал. 

Особливості виробництва

Меблеві плити виготовляють за схожою технологією.

разница между мдф, дсп, двп

Деревинно-стружкова плита (ДСП) – стружка деревини, змішана із синтетичними смолами та сформована методом гарячого пресування. Після цього вона ламінується або покривається пластиком. На зрізі плити добре видно елементи стружкової основи. 

Деревинно-волокниста плита середньої щільності (MDF) – деревна сировина подрібнюється до дрібних фракцій шляхом перемелювання та розтирання, гарячим способом спресовується в плиту за допомогою мінеральних речовин. В результаті отримують щільний матеріал з однорідною структурою на зрізі, без шаруватості. Декорується плівкою, пластиком, шпоном дерева. 

Лист ДВП (деревинно-волокниста плита) – виготовляється способом мокрого пресування, коли подрібнена деревна маса пропарюється, формується, висушується. Листи невеликої товщини, на один бік наноситься декоративна плівка.

ДСП

Деревинно-стружкова плита – основний матеріал для виробництва сучасних корпусних меблів. Це:

  • недорогий матеріал;

  • має великий вибір декорів – кольорів і фактур; 

  • стійка до перепадів температури та вологості. 

Оскільки для виготовлення ДСП використовують дерев'яну стружку, поверхня має деякі нерівності, що не дозволяє фарбувати плиту. Доступні лише ламінація або покриття пластиком. Також через структуру матеріалу неможливе нанесення візерунків на поверхню, тож вироби з цих плит мають просту прямокутну форму. За високих показників вологості в приміщенні ДСП може деформуватися. Для кухні, ванної кімнати та інших приміщень з підвищеною вологістю є спеціальні вологостійкі плити.

відмінності ДСП

Для скріплення деревних частинок у стружкових плитах застосовують синтетичні формальдегідні смоли, деякі види ДСП можуть виділяти формальдегід при використанні. Екологічність – це перше, чим відрізняється МДФ від ДСП, оскільки в деревинно-волокнистих плитах сполучним елементом виступає лігнін, природна смола. 

Безпечність ДСП позначає клас емісії, показник кількості формальдегіду, що виділяється зі 100 грамів матеріалу: 

  • Е0 – виділення близьке до нуля, рекомендований для дитячих меблів. 

  • Е1 – використовується для побутових, офісних, кухонних, медичних меблів. 

  • Е2 – не застосовується у житлових та офісних приміщеннях.

що краще мдф чи дсп

Ця особливість виробництва ДСП часто є приводом для сумнівів щодо матеріалу, але плити відповідних класів не несуть загрози для здоров'я. ДСП-меблі використовують у дитячих садках, школах, медичних закладах, закладах харчування. До того ж клас емісії визначають у плиті, не покритій ламінацією та крайкою, а така обробка додатково знижує виділення формальдегіду.

МДФ

Деревинно-волокниста плита дорожча, а також важча, ніж стружкова. Високий показник вологостійкості дозволяє використовувати МДФ-меблі у вологих приміщеннях, де є ризик потрапляння води на корпус. Це ванна кімната, кухня тощо. Декорується МДФ плівкою, пластиком, шпоном натурального дерева. Можлива фрезерна обробка виробів, висока густина матеріалу дозволяє виконувати візерунки на поверхні, а також виготовляти вигнуті елементи. Така плита:

  • більш стійка до вологи; 

  • може мати натуральне покриття; 

  • підходить для складного декорування.

чем отличается ДВП

Як компонент, що скріплює основу, використовують природні полімеризуючі речовини. Матеріал екологічний, не має обмежень у застосуванні.

ДВП

ДВП-листи в меблевому виробництві є елементами меблевих конструкцій: задніх стінок шаф, дна шухляд тощо. Декоративне покриття представлене в різній колірній гамі, що дозволяє поєднувати лист з основним кольором меблів. Продукт має вологостійкість, але при тривалому контакті з водою він деформується. Матеріал: 

  • має незначну товщину; 

  • застосовується вузькопрофільно; 

  • доступний за вартістю.

різниця МДФ та ДСП

Полімеризують деревну масу за допомогою нейтральних клейових складових, наприклад, парафіну, каніфолі, тому ДВП безпечно застосовувати в будь-яких різновидах меблів.

Порівняння плит: визначаємо різницю між МДФ та ДСП, МДФ та ДВП

Кожен із матеріалів має власний перелік характеристик, порівняння цих особливостей може допомогти у виборі: 

  • Вартість: стружкові плити дешевші за МДФ, ДВП також недорогий матеріал, але в меблевому виробництві використовується обмежено; 

  • Міцність: МДФ м'якша, при сильному механічному впливі на плиті залишаються сліди. ДСП стійка до вм'ятин, але при поганому крайкуванні можуть з'являтися відколи. ДВП стійка до пошкоджень; 

  • Покриття: у МДФ більше варіантів декору, її можна фарбувати, шпонувати. ДСП і ДВП здебільшого доступні з ламінованим покриттям; 

  • Дизайн: радіусні фасади, гнуті елементи, фрезерування кантів чи рамок можна виконати лише на МДФ-плиті; 

  • Екологічність: стружкові плити вважаються менш екологічними через формальдегідні смоли в основі, людям з алергічною чутливістю краще віддати перевагу деревинно-волокнистим матеріалам; 

  • Вологостійкість: МДФ можна використовувати в умовах підвищеної вологості (до 80%), тоді як ДСП і ДВП в таких умовах можуть деформуватися.

обробка плит МДФ

Компроміси при виборі

Визначити, що краще, МДФ чи ДСП, можна лише зіставивши характеристики матеріалу з індивідуальними вимогами до майбутнього предмета інтер'єру. Якщо вибір усе ще складний, пропонуємо короткий перелік найважливіших критеріїв, які допоможуть зорієнтуватися в питанні: 

  • приміщення – чи контактуватимуть меблі з вологою; 

  • покриття – ламінація, пластик, фарбування або оздоблення деревом; 

  • дизайн – лаконічний чи складні форми; 

  • бюджет – чи є потреба економити кошти. 

З цих пунктів варто виділити найважливіший. Якщо це бюджет, то резонно вибрати ДСП, відмовившись від фарбування чи рамок на фасадах. Якщо підбираються меблі під вже наявний дизайн і декор відіграє не останню роль, або в кімнаті підвищена вологість, слід зупинитися на МДФ. У деяких випадках розумно комбінувати матеріали, використавши переваги обох: щільність МДФ, що дозволяє отримати красиво оформлений фасад, та доступну вартість ДСП, що здешевить корпус меблів.

Назад до списку статтей
`