Для чого потрібен кухонний плінтус?

Кухонний плінтус, або бортик, – це фурнітура, яка встановлюється між стіною і кухонним гарнітуром і виконує дві основні функції: захисну і декоративну.

Новини Для чого потрібен кухонний плінтус?

Кухонний плінтус, або бортик – це фурнітура, яка встановлюється між стіною і кухонним гарнітуром і виконує дві основні функції: захисну і декоративну. Основне призначення бортиків – перешкоджати потраплянню шматочків їжі, сміття і рідини у проміжки між меблями і стіною. Завдяки плінтусу всі щілини навколо стільниці усуваються, і, відповідно, підвищується гігієнічність робочої зони. Декоративна функція плінтусів полягає в тому, що вони приховують можливі дефекти на стику стільниці і стіни, а також роблять зовнішній вигляд гарнітура завершеним.

Як вибрати кухонний плінтус?

В асортименті «ВіЯр» представлений величезний вибір кухонних плінтусів. І щоб обрати варіант, який підходить вам, рекомендуємо відштовхуватися від таких аспектів:

  • Загальний стиль приміщення і гарнітура. При виборі плінтуса для кухні варто пам'ятати, що не кожна його модель впишеться у конкретне приміщення. Наприклад, алюмінієві плінтуси будуть найкраще виглядати в інтер'єрі, виконаному в стилі лофт або мінімалізм, тимчасом як декоровані пластикові будуть краще виглядати в класичному інтер'єрі.

  • Декор стільниці. Тут є два варіанти: прив'язуватися до декору обраної стільниці або навпаки поєднувати різні текстури (наприклад, під однотонну стільницю підібрати плінтус у дерев'яному декорі, який відповідає фасадам). Але все ж найбільш гармонійно виглядають поєднання однакових декорів плінтуса і стільниці. Тому найкраще підбирати стільницю і плінтус одночасно. На нашому сайті в супутніх товарах до стільниць відображені рекомендовані декори плінтуса, які найкраще до неї підійдуть, якщо такі є в наявності. Тому питання гармонійного поєднання вирішується дуже легко. Якщо ідентичного декору плінтуса під стільницю немає, рекомендується використовувати універсальне рішення – бортики з декорами під алюміній або нержавіючу сталь.

  • Місце установки. Від цього залежить, яка ще фурнітура необхідна для установки. Наприклад, для кутових кухонь, крім заглушок, необхідно ще придбати внутрішні або зовнішні кути. Також від місця установки залежать і інші моменти: кут, під який обрізається край бортика, підбір необхідних комплектуючих тощо. 

  • Ширина проміжку між стільницею і стіною. Від цього залежить розмір бортика, який потрібно використовувати. У нашому асортименті є різні варіанти профілю плінтуса, які відрізняються як формою, так і розмірами (ширина, висота, довжина).

Матеріал 

Не менш важливий аспект, який часто стає вирішальним при виборі плінтусів, – це матеріал, з якого вони виготовляються. В асортименті «ВіЯр» представлені плінтуси з таких матеріалів:

  • Пластик – найбільш поширений варіант. Він представлений найбільшою різноманітністю профілів і вибором декорів, що можна віднести до його плюсів. До недоліків цього матеріалу можна віднести те, що у пластикових плінтусів з часом може стиратися декоративний шар, якщо він зроблений методом фарбування, або якщо декор нанесений на паперову основу. Якщо нанесення декору вироблено на якісній основі (пластикова плівка) за технологією "hot stamping", то ризик стирання значно зменшується. Але є ще один важливий фактор: якщо плінтус знаходиться біля плити, є ризик, що він може оплавитися. Але і тут все залежить від матеріалу, з якого виготовлений плінтус: ПВХ або ПП (поліпропілен). У ПВХ нижче температура "розм'якшення", ніж у ПП, тому плінтуси з поліпропілену більше підходять для використання поблизу плит і варильних поверхонь.
    З ПВХ виготовляють свої плінтуси такі виробники, як Thermoplast і Korner, а з ПП (поліпропілену) – Rehau, Luxeform і Аrpa.

  • Алюміній – це дуже практичний в плані експлуатації варіант. Але і у нього є невеликий недолік – мало варіацій забарвлень. Він представлений у природному кольорі або в декількох відтінках металів. Хоча для любителів лофту, модерну та інших схожих стилів це не є недоліком: алюміній відмінно вписується в такі приміщення, а також він універсальний у поєднанні з будь-якими декорами стільниць. Велика перевага плінтусів з алюмінієвою вставкою – підвищена термостійкість, тому їх рекомендують використовувати також і поблизу плити або варильної поверхні.

До важливих моментів слід віднести умови його зберігання та транспортування, особливо якщо довжина планки становить 4-5 м:

  1. Не можна допускати зламу плінтуса (різкого вигину), оскільки в цьому місці буде деформований метал, і повернути йому первісну форму практично неможливо;

  2. Не допускати механічного впливу гострих твердих предметів на лицьову частину плінтуса, яка хоч і захищена спеціальною плівкою, але все ж може пошкодитися і зіпсувати декор.

Форми

Виділяють такі види:

  • Овальні

овальные.jpg

  • Трикутні

треугольные.jpg

  • Прямокутні

прямоугольные.jpg

Аксесуари для плінтусів

11_укр.jpg

Установка

Плінтуси в основному асортименті складаються з двох частин: основи та декоративної частини. Основа кріпиться до стіни або стільниці за допомогою саморізів, а потім вже на неї кріпиться декоративна частина, тобто сам плінтус.

коллаж (76).jpg

Також є плінтуси, які відразу об'єднують в собі декоровану частина і монтажну. Найчастіше це мінімалістичні гнучкі профілі з універсальними декорами: чорний, білий, нержавіюча сталь і алюміній. Кріпляться вони за допомогою клейкої стрічки, яка розміщена на монтажній частині профілю.

В асортименті «ВіЯр» вони представлені серією «Compact Line» від Rehau.

Compact Line.jpg

Назад до списку статтей
`