10 лайфхаків для маленьких кухонь

Як зробити невелику кухню затишною та функціональною?

Новини 10 лайфхаків для маленьких кухонь

Кухня – багатофункціональне приміщення. Тут ми готуємо їжу, влаштовуємо чаювання, щоб розслабитися після складного дня, і збираємося всією родиною за душевною бесідою. Отже, до неї висуваються особливі ергономічні вимоги. Але як реалізувати їх у маленькому приміщенні? Чи можливо взагалі створити затишну атмосферу в межах 6-7 м²?

Відповімо одразу: при ретельному плануванні та правильному виборі комплектуючих можливо все! Розглянемо кілька рекомендацій, які допоможуть помістити на кухні все необхідне.

1. Нестандартне планування

1-Нестандартная-планировка.jpg

З цього етапу починається облаштування будь-якої кімнати. Коли ми обмежені кількома квадратними метрами, в хід вступає фантазія! Не захаращуйте простір, краще пограйтеся з розташуванням секцій. Наприклад, розмістіть нижні модулі П-подібно, а верхні – тільки уздовж однієї стіни. Гарнітур виглядатиме легшим. Решта стін підійде для релінгів і відкритих полиць.

2. Верхні модулі до стелі

2-Верхние-модули-до-потолка.jpg

Зробіть підвісні шафи до стелі: вони вийдуть більш місткими та стильними. У них є ще одна суто практична перевага: завдяки відсутності зазору нагорі не накопичується пил. Елегантно виглядають однотонні фасади – гладкі або з рамкою.

Також популярне поєднання кількох типів фасадів, зокрема шпонованих і з HPL-панелей. Виразний деревний малюнок створює цікавий контраст із бархатистою матовою поверхнею. Щоб візуально розширити простір, можна вибрати акрилові МДФ-панелі з глянцевим покриттям або будь-які світлі однотонні декори.

3. Без ручок

3-Без-ручек.jpg

Зробивши меблі для маленької кухні без ручок, ви вирішите одразу кілька завдань. По-перше, лицьова фурнітура, яка виступає, не займатиме дорогоцінний місце, а ви не зачіпатимете її. По-друге, відсутність ручок зробить дизайн більш легким.

Реалізувати рекомендацію на практиці допоможе система профілів Gola від Scilm. В асортименті є різні типи алюмінієвих профілів: вертикальні, горизонтальні, для верхніх модулів, а також рами для посудомийних машин. Фурнітура проста в монтажі та практична в експлуатації.

Також популярні різноманітні висувні механізми Push to open: фасад відкривається легким натисканням, а висувні шухляди не потребують стільки простору, як розпашні дверцята.

4. «Магічне» наповнення

4-«Магическое»-наполнение.jpg

При правильному виборі комплектуючих можна використати кожен сантиметр внутрішнього простору. Основні елементи кухонного наповнення – це:

  • магічні кути (для організації важкодоступного простору кутових кухонь; конструкції з полицями висуваються легким рухом, підходять для зберігання посуду та продуктів);

  • кошики (з різними типами кріплення, з дотягувачами і без, з хромованих прутів, зі скляними боковинами і пластиковим дном);

  • карго (системи зберігання, які відрізняються за розмірами, кількістю рівнів, типом кріплення і закривання);

  • смітниці (є контейнери для розпашних і висувних фасадів);

  • сушки, лотки та ін.

5. Додаткові місця для зберігання

5-Дополнительные-места-для-хранения.jpg

Організація зберігання на маленькій кухні потребує винахідливості. Ось кілька ідей:

  • цокольні шухляди (наприклад, для деко, рулонів із харчовою плівкою та фольгою або навіть пляшок);

  • магнітні полиці і тримачі;

  • гачки та тримачі на дверцятах шафок (із внутрішнього боку);

  • штанги в тумбі під мийкою (для зберігання мочалок і миючих засобів);

  • квадратні контейнери, лотки та банки замість круглих.

6. Релінги і полиці

6-Релинги-и-полки.jpg

Релінги – теж зручне місце для зберігання столових приборів, посуду, баночок зі спеціями й інших дрібниць. Металева штанга кріпиться уздовж однієї або кількох стін, а на неї навішуються гачки, полиці, тримачі для паперу.

Виробник Cosma пропонує релінги та комплектуючі до них у 2 універсальних кольорах – чорному і нікелевому. Дизайн фурнітури лаконічний і стриманий.

7. Усі до столу!

7-Все-к-столу!.jpg

Корпусні меблі продумали, з наповненням розібралися, тепер переходимо до столу. Оцініть, яких розмірів стіл вам потрібен. Можливо, вам підійде настінний відкидний столик. У складеному вигляді він перетворюється на акуратну вузьку полицю.

Якщо вам не підійде такий «трансформер», традиційні варіанти теж у силі. Рекомендуємо пошукати альтернативу прямокутним столам: вони досить громіздкі, а гострі кути створюють додаткові незручності. Зверніть увагу на напівкруглі та квадратні столики, оскільки їх можна поставити впритул до стіни. Практичним варіантом для невеликої сім'ї буде кутовий стіл.

Ще одна хитрість – стіл-підвіконня. Таким чином ви і подовжуєте робочу поверхню, і отримуєте повноцінну обідню зону.

8. Мийка

8-Мойка.jpg

Виробники пропонують безліч компактних моделей, навіть із невеликим крилом. Для вузьких стільниць підійдуть прямокутні мийки, а овальні та круглі добре помістяться в кутку. Зокрема, у Franke є великий вибір моделей для секцій шириною 45 см і навіть 30 см! Також є спеціальні кутові мийки. А вироби зі штучного каменю у «ВіЯр» виготовлять на замовлення у потрібному вам розмірі.

Моделі невеликих габаритів – відмінний варіант для тих, то має посудомийну машину. Все, для чого потрібна мийка, – це миття рук, продуктів і ополіскування кухонного приладдя. А заощаджений простір дозволить збільшити площу робочої поверхні.

9. Міні-техніка

9-Мини-техника.jpg

Але чи поміститься посудомийна машина та інша необхідна техніка? Безумовно, якщо це мініатюрні, лаконічні моделі:

  • посудомийні машини шириною 45 см (наприклад, від Franke або Bosch);

  • варильні поверхні з 2 конфорками (також від Franke);

  • витяжки шириною до 50 см або моделі для монтажу в стільницю;

  • та інша техніка.

10. Холодильник

10-Холодильник.jpg

Більшість людей все ж не може відмовитися від повноцінного, місткого холодильника, так само як і поставити його на балконі або в коридорі. Тому потрібно віддати перевагу вузьким (до 60 см), але високим (від 180 см) моделям і ретельніше продумати їх розташування. Правило робочого трикутника залишається актуальним і для малогабаритної кухні: холодильник, плита та мийка повинні утворювати його «кути». Тільки відстань між цими точками буде меншою, ніж у просторому приміщенні.

Найбільш зручні місця для холодильника – в кутку і біля входу. Також його можна вбудувати в гарнітур, щоб дизайн виглядав цілісно. Якщо ж холодильник стоятиме окремо, подбайте про те, щоб його глибина відповідала глибині гарнітура: техніка та меблі утворюють пряму, акуратну лінію, а інтер'єр стає гармонійним.

Ще більше рекомендацій для створення ергономічної кухні ви знайдете у цьому відео.

Найбільш практичне рішення для невеликих квартир – це корпусні меблі на замовлення за індивідуальними проектами. Знайти майстра для виготовлення кухонного гарнітура можна на порталі Viyar Bazar.

Проект майбутнього виробу створюється у кілька кліків: ви вказуєте габаритні розміри, вибираєте необхідну вбудовану техніку, конфігурацію секцій і ціновий сегмент для матеріалів та фурнітури. Після публікації заявки майстри відгукуватимуться на неї, і ви виберете мебляра, з яким будете співпрацювати. Він виготовить кухню з урахуванням усіх ваших потреб і наведених вище рекомендацій.

Назад до списку статтей
`