Блог
Назад до списку статтей
Блог

Стяжки для меблів, універсальність у мінімалізмі

Як правильно підібрати та встановити фурнітуру?

Стяжки для меблів, універсальність у мінімалізмі
Название или описание изображения. Фото: Имя Фамилия. 2021 год

У сучасному дизайні інтер'єру, де мінімалізм і функціональність стають ключовими тенденціями, кожна деталь меблів має значення. Різні кріплення, зокрема стяжки, відіграють непомітну, але важливу роль, забезпечуючи міцне з'єднання деталей та надійність готової конструкції. Розглянемо докладніше меблеві стяжки: як кріпити, вибирати і не допускати помилок.

Що таке меблеві стяжки та навіщо вони потрібні?

Це спеціальні кріплення, які використовуються для збирання корпусних меблів: шаф, кухонних гарнітурів, комодів, тумб із ящиками та ін. Фурнітура поєднує окремі елементи конструкції, забезпечуючи її міцність та стабільність.

Основні види меблевих стяжок

Існує безліч різновидів з’єднувальної фурнітури, кожен з яких має своє призначення й особливості. Вас цікавить, як скріпити кухонні модулі між собою, поєднати елементи тумби чи частини стільниці? Стяжки універсальні у застосуванні та справляються з цими та іншими завданнями.

В асортименті VIYAR представлені всі найпопулярніші види:

  • Міжсекційні;
  • Ексцентрикові;
  • Корпусні;
  • Для стільниць;
  • Для ліжок;
  • Для полиць та ін.

Зокрема, ви можете замовити стяжки Clamex від швейцарського виробника Lamello, щоб виготовляти меблі незвичайної форми. Також одне з найпопулярніших рішень – ексцентрикові стяжки.


Ексцентрикові стяжки

Це універсальний та ефективний спосіб з'єднання деталей. Вони складаються з двох частин: ексцентрика і кріпильного болта. В чому їхні переваги?

  • Міцне кріплення;
  • З'єднання деталей під різними кутами;
  • Легкий монтаж без спеціальних інструментів;
  • Непомітне встановлення, що не порушує дизайн виробу;
  • Можливість багаторазового збирання меблів.

Як зібрати ексцентрикову стяжку

Встановлення ексцентрикової стяжки передбачає такі етапи:

  • Розмітка – потрібно намітити, де розташовуватимуться отвори, відповідно до встановлювальних розмірів.
  • Свердління отворів – у матеріалі робляться отвори відповідного діаметру та глибини.
  • Збирання – ексцентрик вставляється в отвір на одній із деталей, що з'єднуються, потім друга деталь вирівнюється з першою, а кріпильний болт вкручується в ексцентрик.

Встановлення та кріплення меблевих стяжок

Правильне встановлення фурнітури гарантує міцність готової конструкції. Потрібно знати, меблеві стяжки як кріпити. Безумовно, тонкощі монтажу залежать від того, які саме кріплення використовуються.

Розглянемо процес встановлення на прикладі стяжок Clamex P-10 і P-14 від Lamello. Вони дозволяють з'єднувати елементи під будь-яким кутом без клею. Це чудове рішення для розбірних і нерозбірних конструкцій. Стяжки фіксуються за кілька секунд у спеціальних пазах в ДСП, МДФ або іншому матеріалі. Вони міцно з'єднуються та роз'єднуються за допомогою важеля через мінімальний отвір діаметром 6 мм. Є можливість бічного регулювання до 1 мм. Докладніша інструкція – у цьому відео.


У VIYAR можна замовити послугу фрезерування отворів під різні стяжки. Шаблони отворів для Lamello, Italiana Ferramenta й інших брендів фурнітури доступні в онлайн-конструкторі ViyarPro. Це спрощує збирання модульних меблів.

Часті помилки та як їх уникнути

Як зібрати ексцентрикову стяжку й інші кріплення правильно? Однією з можливих проблем при використанні фурнітури є неточне вирівнювання деталей або недостатнє затягування болтів, що спричиняє нестабільність з'єднання. Слід контролювати процес збирання та використовувати правильні інструменти для затягування болтів.

При збиранні можуть виникати і суто механічні перешкоди, які заважають фурнітурі виконувати свою функцію. Але головна помилка – неправильний підбір кріплень.

Застосування стяжок у різних виробах

Вибір з’єднувальної фурнітури залежить від конструкції майбутнього виробу. Розглянемо приклади використання фурнітури у різних видах меблів.


Корпусні меблі

Для шаф і тумб найпопулярнішим рішенням є ексцентрикові та конфірматні стяжки. Цей оптимальний варіант і в тому разі, коли ви вибираєте, як скріпити кухонні модулі між собою.

  • Конфірмат – з'єднує деталі лише під прямими кутами. Серед переваг – простота присадки та висока стабільність корпусу. Але недоліками є неможливість багаторазового (більше 2-3 разів) збирання/розбирання і видимість отворів на боковині.
  • Ексцентрикова стяжка – з'єднує деталі як під прямими, і під іншими кутами. Майстри вибирають її через простоту монтажу, можливість збирати та розбирати конструкцію багато разів (це корисно, коли відбувається попередній монтаж виробу мебляром у цеху), а також вибирати бік деталі, на якій буде отвір. Але ця стяжка потребує трохи складніших присадок, ніж конфірмат.

Згідно з технологією, обидві стяжки використовуються в парі зі шкантом. Він надає корпусу більшої стабільності. Також обидва види використовуються при стандартних торцях деталей: одна з них накладається на іншу, через що торець однієї з деталей буде видимим. Але сьогодні у світі є тенденція до мінімізації як отворів, так і видимих торців. Тому зростає популярність спеціальних кутових корпусних стяжок. Як вони працюють? Торці обох деталей зрізаються під кутом 45°, після чого один торець прикладається до другого, утворюючи прямий кут.

Важкі меблі

Якщо йдеться про виготовлення габаритної важкої шафи, то, крім вищеописаних варіантів, рекомендується застосовувати гвинтові та конічні стяжки. В них з'єднання відбувається завдяки металевим муфтам і гвинтам, які у них загвинчуються. Тому кріплення виходить міцним і довговічним.

Ліжка

Для ліжок є спеціальні стяжки. Найбільш надійною і простою є гвинтова, де через наскрізний отвір в одній деталі до неї притягується інша. З недоліків з'єднання – видимість із зовнішнього боку ліжка. Також можна використовувати потужні ексцентрикові стяжки збільшеного діаметру. Вони прості в монтажі та невидимі, адже розміщуються із внутрішньої частини ліжка.

Це основні типи стяжок, але світ сполучної фурнітури дуже різноманітний. Ми постійно працюємо над тим, щоб пропонувати нашим клієнтам як відомі, так і унікальні продукти з різних куточків світу. Правильно встановлені стяжки гарантують тривалу та комфортну експлуатацію меблів. Універсальність і простота монтажу робить їх найкращим вибором для мінімалістичного дизайну інтер'єру.

Назад до списку статтей
`