Формула ідеального освітлення на кухні

Наповнюємо світлом кожну зону.

Новини Формула ідеального освітлення на кухні

Щоб і готувати, і їсти, і приймати гостей було зручно і затишно, у кухонній кімнаті має бути добре спланований сценарій освітлення. У чому секрет такого планування і що потрібно для його реалізації? Розберемося у цій статті.

Чому освітлення важливе?

Правильно розподілене світло не лише візуально прикрашає кухню, але й робить процес приготування їжі зручним і безпечним, сімейні вечері приємнішими, а прийоми гостей затишнішими.


Плануємо сценарій освітлення

Складати план освітлення кухні значно простіше, коли є розуміння, для чого саме вам потрібне світло і які саме джерела освітлення ви будете використовувати. Спочатку пропонуємо визначити основні зони на кухні. Звісно, це річ індивідуальна і залежить від планування конкретного приміщення. Але зазвичай кухонна кімната складається з 2 основних зон:

  • Робочої, де готують їжу;
  • Обідньої, де смакують приготованими стравами.

Отже, при плануванні треба врахувати, що ці 2 зони мають бути достатньо освітленими для комфортного приготування і споживання їжі. Окрім цього, кухня має бути обладнана загальним світлом. Також варто подумати і про освітлення для меблів, адже з ним і зручніше, і затишніше.

Освітлення робочої зони

Ця зона потребує світла найбільше. Адже саме на робочій поверхні відбуваються всі кулінарні процеси. І щоб готувати було і зручно, і безпечно, потрібне якісне освітлення.

Підсвічування робочої зони організовують залежно від її розташування. Якщо вона знаходиться під навісними шафами або полицями, то джерела світла розміщують відповідно під ними (або закріплюють на них). У такому разі для освітлення можна використати точкові світильники або LED-стрічки. Для зручності ми склали декілька комплектів для підсвічування робочої зони кухонь у різних кольорах.

Комплект для підсвічування робочої зони кухні у темних тонах (чорний):

Комплект для підсвічування робочої зони кухні у світлих тонах (білий):

Комплект для підсвічування робочої зони кухні у сріблястих і світлих тонах (вважається універсальним рішенням):

Ще одне гарне рішення – використання врізних профілів зі шторками. Шторка запобігає дратівливому засліпленню при погляді на джерело світла. Для реалізації цього рішення знадобляться: профілі (доступні у 3 кольорах), лінза та аксесуари, LED-стрічка, блок живлення.

Також можна використать кутовий профіль Starline Micro. У порівнянні зі стандартним кутовим профілем він простіший в монтажі. Профіль доступний лише в кольорі «срібло», молочна лінза вже в комплекті.

Як бачимо, є 3 різновиди профілю для світлодіодної стрічки – накладний, врізний та кутовий. Вибір залежить від особливостей конкретної шафи/полиці, до якої прикріплюватиметься джерело світла.

Якщо робоча зона розташована на кухонному острові, то для її освітлення можна використати підвісні люстри або композиції зі світильників.


Освітлення обідньої зони

Мягкий теплый свет – идеальное решение для обеденной зоны. Для нее максимально используйте естественное освещение. Если позволяет планировка, поставьте стол у окна. Также на помощь придут люстры и настенные бра.


Підсвічування меблів на кухні

Шукати щось у шухляді чи навісній шафі набагато легше, якщо вона обладнана підсвічуванням. Особливо це стосується нижніх та глибоких шухляд/шаф, куди не потрапляє достатньо світла. Цю проблему можна легко вирішити за допомогою LED-стрічки. Детальніше про особливості підсвічування шухляд розповіли у статті.


Розширити простір та оживити інтер'єр кухні можна, додавши модуль з видимими полицями з підсвіткою. Про підсвітку полиць детальніше можна прочитати за посиланням.

Більше статей про освітлення:

Назад до списку статтей
`