Вибираємо блок живлення: на що звернути увагу?

Розповідаємо, як вибрати блок живлення, який слугуватиме вам довго.

Новини Вибираємо блок живлення: на що звернути увагу?

Вибираючи комплект освітлення, ми часто не приділяємо належної уваги найважливішому компоненту системи, блоку живлення. Так стається, тому що зовні більшість блоків живлення дуже подібні. От і складається враження, що всі блоки приблизно однакові і нічим, окрім ціни, не відрізняються.

Ця подібність пов’язана з тим, що для приладу, який зазвичай прихований, зовнішній вигляд – не головне. Більшість виробників, щоб бути в ринку, використовують стандартні металеві чи пластикові корпуси. Вони більше зосереджують увагу на технічних властивостях продукту. Зовнішня подібність блоків живлення дозволяє деяким виробникам продавати товари низького рівня якості за завищеними цінами. Або просто нівелювати різницю з більш якісним продуктом, акцентуючи увагу споживача лише на зовнішньому вигляді виробу.

Блок живлення – серце системи освітлення. Без нього неможливо насолодитися перевагами роботи освітлювальних приладів, якими б якісними вони не були.

Як же розібратись із таким непростим приладом? На що звернути увагу при виборі?

Давайте визначимося з тим, що ми очікуємо від блоку живлення. Насамперед, це:

  • Надійність;

  • Стабільність роботи;

  • Безпечність;

  • Енергоефективність;

  • Відповідність заявлених характеристик фактичним.

Прості 5 властивостей, але їх складно оцінити при поверховому огляді корпусу блоку живлення. Отже, розглянемо це питання детальніше.

  1. Що впливає на надійність блоку живлення?

Компоновка та схема

Для систем LED-освітлення зазвичай використовують імпульсні блоки живлення. Виробники таких блоків, залежно від сегменту, на який орієнтований продукт, можуть використовувати різні компоновки розміщення елементів на платі.

Потрібен дешевий блок живлення? Будь ласка, зменшуємо кількість компонентів до мінімуму, трішки нехтуємо безпекою користувачів, знижуємо тривалість гарантії, встановлюємо привабливу ціну, і продукт готовий. 

Для виробництва якісних блоків живлення використовують більш надійні компоненти з додатковим запасом у номіналах. Це продовжує термін служби блоку. Також захищає прилад від проблем у мережах, до яких його буде під’єднано. Йдеться про стрибки напруги, коротке замикання, перенавантаження тощо.

Для довідки: при виробництві блоків живлення Lumine використовуються лише конденсатори з терміном служби 50 000 год.

Діапазон робочої напруги

Мається на увазі рівень вхідної напруги, на якому блок живлення буде працювати в штатному режимі. Тобто без перебоїв видавати необхідний рівень напруги на виході, а не вимикатися чи виходити з ладу. 

Перепади напруги в мережі – це доволі поширене явище, особливо у будівлях зі старою проводкою. Масові підключення електрообігрівачів взимку та кондиціонерів влітку часто спричиняють збої у роботі електромережі. Тому, якщо треба, щоб прилад працював стабільно, звертайте особливу увагу на його діапазон робочої напруги.

Захист від електромагнітних перешкод на вході

Якщо такого захисту немає, то блок живлення може легко вийти з ладу під час природних явищ (гроза) та техногенних впливів (аварії на лініях, одночасне підключення приладів високої потужності та ін.). 

Якість виготовлення

На надійність приладу впливають: 

  • Якість пайки;

  • Ретельність нанесення термопасти;

  • Щільність примикання радіоелементів, що нагріваються, до радіаторів охолодження.

Зверніть увагу: завод-виробник блоків живлення Lumine спеціалізується на виготовленні різноманітних блоків із гарантією від 2 років. Товари Lumine орієнтовані на ринок ЄС та США і мають всі необхідні сертифікати якості та безпеки.

Монтажна плата

Саме на монтажній платі розміщують всі елементи блоку живлення. Тому від матеріалу, з якого виготовлена плата, залежить її стійкість до викривлення та цілісність пайки цих елементів на платі в процесі експлуатації.

Для довідки: в усіх блоках Lumine використовується плата з FR4, що зводить ймовірність деформації при нагріванні до 0.

Походження компонентів

Виготовити надійний та справний блок живлення із вживаних компонентів неможливо. Деякі недобросовісні виробники роблять саме так, щоб знизити вартість кінцевого продукту. Блок живлення зібраний із вживаних компонентів коштуватиме менше, але й якість у нього буде відповідна, тобто низька.

  1. Від чого залежить стабільність роботи блоку живлення?

Стабільність напруги на виході

Залежно від компоновки, блоки живлення по-різному згладжують і стабілізують напругу на виході. Самому блоку погано стабілізована напруга не завдає ніякої шкоди, проте може вплинути на роботу інших приладів. У зв’язку з цим ми не рекомендуємо економити на блоках живлення, якщо до них підключені сенсорні вимикачі чи інша технічно складна електроніка. Не нехтуйте цією порадою, якщо хочете, щоб прилади працювали стабільно.

  1. Безпечність приладу

Системи захисту

Щоб знизити вартість, виробники використовують менш надійні компоненти і максимально спрощені системи захисту. Це може призводити до ураження користувача струмом, займання приладу, задимлення приміщення, виходу з ладу при підключенні тощо.

Електромагнітні перешкоди

Відсутність фільтрації напруги на виході може призводити до того, що блок живлення створюватиме перешкоди в мережі. А це, у свою чергу, погіршує якість зображення на телеекранах та моніторах, підвищує рівень шумів в аудіотехніці, спричиняє збої в роботі комп’ютерів і т.д.

  1. Енергоефективність (ККД)

Чим вищий рівень ККД, тим менших втрат зазнає блок живлення у процесі перетворення напруги. Відповідно витрати на електроенергію зменшуються.

  1. Відповідність заявлених характеристик фактичним

Коли ми купуємо товар, ми хочемо, щоб він відповідав своїм характеристикам, але у випадку з блоками живлення, клієнти віддають перевагу більш дешевим варіантам, при цьому запас по потужності можуть закладати в 50-60%, щоб забезпечити їх безперебійну роботу, проте в такому випадку, порівнювати ці блоки потрібно з якісними блоками з нижчою вихідною потужністю.

На що ще потрібно звернути увагу, вибираючи блок живлення?

  1. Габарити корпусу

Якщо простір для установки блоку живлення обмежений, то і блок живлення потрібно обирати компактний. Проте, слід розуміти, що чим компактніший блок живлення, тим більш високої якості мають бути його компоненти. Відповідно вартість таких блоків живлення буде вищою при аналогічних характеристиках. Тому, якщо вартість більш габаритного і меншого блоку живлення однакова, то, швидше за все, компактніший блок живлення програє в характеристиках і буде служити не так довго, як більший.

  1. Гарантія = якість

Якщо ми говоримо про складну електроніку, таку як блоки живлення, то гарантія є саме тим орієнтиром, за яким можна оцінити якість продукту. Гарантія є показником загального рівня надійності всіх компонентів та самої компоновки схеми, використаної при виробництві.

Гарантія на технічно складну продукцію не є маркетингом. Це скоріш документ, що відображає рівень надійності приладу, спираючись на його характеристики. Якщо блок живлення має невисоку якість чи задля економії з нього вилучено захисні компоненти схеми, то виробник чи продавець ризикує отримати велику кількість гарантійних рекламацій.

Для довідки: відсоток виходу з ладу блоків живлення Lumine становить всього 0,1% від усіх проданих приладів. Тобто 1 із 1000, і це реальна цифра. Щоправда, не враховуючи випадки, коли клієнт не хоче повертати блок живлення і замінює його на інший. Проте враховуються блоки живлення, що вийшли з ладу через неправильне підключення клієнтом.
  1. Бренд – це важливо

Від звичайного постачальника ноунейм продукції, бренд відрізняється тим, що має набагато довший горизонт планування своєї діяльності і орієнтований на перспективу. Простіше: бренд переймається якістю продукції, яку пропонує під своїм ім’ям, і несе відповідальність за неї.

Варто звертати увагу на бренд блоку живлення, на кого орієнтована продукція цього бренду, як довго він існує на ринку, які відгуки є про нього, як він ставиться до клієнтів та гарантійних зобов’язань. Рідко трапляється таке, що бренди, орієнтовані на економ сегмент, постачають товари високої якості. Не ігноруйте цей момент при виборі блоку живлення!

Для довідки: бренд Lumine був створений 2013 року.

Спробуємо розібратись на прикладі

Для порівняння ми придбали в інтернеті недорогий блок живлення. Назвемо його просто – БЖ-економ. Порівнювати його ми будемо з блоком живлення Lumine з аналогічними заявленими характеристиками.

Почнемо з зовнішнього огляду та характеристик, які зазначені на виробах

БЖ-економ:

БЖ Lumine:

Ззовні ці блоки живлення майже не відрізняються. Також мало відмінностей у заявлених основних характеристиках:

Табл 3.jpg

Але, як бачимо з таблиці, БЖ-економ – менший. Також є суттєва різниця в гарантії: гарантія на БЖ-економ – 6 міс., на БЖ Lumine – 36 міс. До речі, вагу приладів ми порівнювали не заради розваги. Вага може вказати на приблизну різницю в кількості і якості компонентів блоку живлення. Цікаво, чим зумовлена така різниця? Продовжуємо розбиратись!

Знімаємо кришку і порівнюємо блоки зсередини

«Начинки» у блоків живлення, які ми вибрали для порівняння, зовсім різні. Питання лише, для чого ці додаткові компоненти в блоці живлення Lumine? І чи ті компоненти, які є і там, і там, ідентичні? Може це якийсь маркетинговий хід, що дозволяє отримати додатковий прибуток виробнику/продавцю?

БЖ-економ:

БЖ Lumine:

Розглянемо, з яких компонентів складаються наші блоки живлення:

БЖ-економ  

БЖ Lumine

Отже, про все за порядком:

  1. Ємність основного конденсатора на вході в БЖ Lumine суттєво більша, ніж у БЖ-економ. Чим більша ємність, тим нижчі пульсації напруги на виході.

  2. В БЖ-економ немає вхідного мережевого фільтра. Цей компонент суттєво знижує перешкоди, які блок живлення викидає в мережу і на виході.

  3. В обох блоках використовується схема з зовнішнім силовим ключем та драйвером на радіаторі, що дозволяє пропускати через них вищу напругу. Проте в БЖ-економ між радіатором і цими компонентами повністю відсутня термопаста. Крім того, ці два «гарячі» елементи розміщені поряд і додатково нагрівають один одного. Такий недолік робить вразливим ключ і драйвер при проходженні високих величин струму та під час перепадів температури зовнішнього середовища. В БЖ Lumine термопаста є, отже за однакових умов цей блок живлення слугуватиме довше. Також наявність термопасти у блоці живлення впливає на стабільність вихідного струму.

  4. В БЖ-економ немає захисного пускового елемента. Такий блок живлення має високий рівень пускового струму. Через це може хибно спрацьовувати зовнішній захист, і, як наслідок, вилка пригоратиме до контактів розетки. У БЖ Lumine роль захисного пускового елемента виконує РТС-термістор.

  5. Чим вища ємність конденсаторів вихідного фільтра, тим стабільніша величина вихідної напруги блоку живлення (нижчий рівень пульсацій напруги) і вищий максимальний імпульсний струм. Дросель також дозволяє суттєво знизити рівень вихідних пульсацій напруги.

Підсумуємо. Компоновка блока вказує на:

Стабільність (1, 2, 3, 5 пункти)

БЖ Lumine має стабільнішу напругу на виході, тобто прилади, які ви до нього під’єднаєте, будуть працювати стабільніше та довше. 

Безпечність (2, 3, 4 пункти)

БЖ Lumine створює менше перешкод в мережі. Робота блоку живлення не впливатиме на роботу інших електричних приладів, зокрема на сенсорні вимикачі.

Надійність

У БЖ Lumine набагато довший термін служби.

Що показали вимірювальні прилади?

Ми додали до таблиці лише ті з основних характеристик, які відрізняються у вибраних приладах:

Табл 6.jpg

Висновки:

Табл 4.jpg

Блок живлення Lumine виявився більш надійним, стабільним і безпечним. У БЖ-економ кращою виявилася лише вартість. Та хіба варто заради економії нехтувати важливими характеристиками приладу? Пам’ятайте, блок живлення – це основа всієї системи освітлення.

Підсумуємо

Якщо потрібен економний варіант, то все просто: порівнюємо ціни і беремо той блок живлення, що дешевший.

Потрібен блок живлення, що надійно слугуватиме багато років? Тоді радимо:

  • Оглянути компоновку приладу ззовні перед купівлею. Потім можна зробити заміри технічних параметрів блоку живлення, якщо маєте доступ до потрібного обладнання для тестувань.

  • Орієнтуватися на гарантію, надійність виробника/продавця, бренд, візуальне порівняння кількості елементів у блоці живлення.

  • Звернути увагу на масу блоку живлення. Чим менше компонентів, тим гірший блок живлення. Порівнявши блоки живлення за вагою, можна скласти приблизне уявлення про якість приладів. Але лише за умови, що у блоків, які порівнюватимете, будуть однакові типи корпусів.

Ми розібралися з усім.

Вибирайте якісне, і все буде Lumine!



Назад до списку статтей
`