Садові меблі: оформлення присадибної ділянки (частина I)

Який матеріал найкраще підійде для садових меблів?

Новини Садові меблі: оформлення присадибної ділянки (частина I)

Свій будинок або дача є чи не в кожній другій родині, і було б неправильно не задуматися про спеціальні меблі для присадибної ділянки. Якщо не обмежувати себе пластиковими столами і розкладними стільцями, навіть скромний за масштабами майданчик можна перетворити в райський куточок, а вже для мебляра на цьому терені і зовсім відкривається маса перспектив.

Садові меблі: оформлення присадибної ділянки (частина I)

Матеріали для присадибних меблів

У питанні вибору матеріалів для садових меблів можна зіткнутися з таким розмаїттям, що пройде не мало часу, перш, ніж вдасться зупинитися на чомусь конкретному. Спробуємо розглянути кожен матеріал і об'єктивно оцінити його позитивні і негативні сторони.

Пластик.

Пластмаса лідирує в переліку матеріалів для вуличних меблів. Вона має найнижчу вартість, проста в догляді, не псується від дощу, сонця, коливань температури, а в разі поломки легко можна знайти і купити аналогічний предмет, так що цілісність гарнітура точно не постраждає. Щоб такі меблі прослужили довше, можна вибрати армований пластик: з ним ви точно можете бути впевнені, що стільці і столи витримають довгу експлуатацію.

Але у полімерів є свої недоліки. Пластикові стільці швидко нагріваються при спеці і остигають на холоді. За винятком пари тижнів на рік сидіти на них досить незатишно, якщо не використовувати підстилки або подушечки. Крім того, такі меблі, як правило, дуже легка. У деяких випадках, наприклад, при транспортуванні, це навіть плюс, але в вітряну погоду з мальовничо розставленими по ділянці меблями у вас можуть бути певні проблеми. Ну і, звичайно, всі ці меблі фабричного виробництва, а значить ні про яку індивідуальність в оформленні ділянки і мови бути не може.

Невелика підказка: Пластикові предмети меблів добре виглядатимуть поряд з будинком, облицьованим пластиковими панелями. А ось поруч з кам'яними або цегляними стінами пластикові стільці і крісла виглядають дуже дешево.

Садові меблі: оформлення присадибної ділянки (частина I)

Дерево.

Садові меблі з дерева здаються найбільш логічним варіантом. Вона може бути мобільною і стаціонарною, добре виглядає поряд з будь-яким матеріалом будинку. Дерево погано проводить тепло, тому майже в будь-яку погоду на ньому комфортно сидіти або лежати.

Але і мінусів у деревини теж вистачає. Це один з найдорожчих матеріалів для виробництва вуличних меблів. Вимагає регулярного догляду, в який входить не тільки очищення від забруднень, але і шпаклювання, покриття лаком або фарбою. Звичайно, такі масштабні реставраційні роботи потрібні не частіше разу на рік, але без них меблі не тільки втратять привабливий зовнішній вигляд, а й піддадуться руйнівній дії вологи та паразитів. Крім того, від значних коливань температур, сильного холоду чи палючого сонця, деревина може розтріскуватися, зсихатися та деформуватися.

В цілому, можна підсумувати, що благородне дерево – хороший матеріал, але потребує дбайливого ставлення. Трохи знизити вартість і збільшити міцність виробів можна, якщо використовувати не необроблену деревину, а фанеру. З неї можна виготовити меблі на замовлення в Києві самого різного типу і навіть самих незвичайних форм. При цьому зборка деталей з фанери, найчастіше, під силу навіть початківцям меблярам.

Садові меблі: оформлення присадибної ділянки (частина I)

Метал.

Ковані меблі завжди виглядають дуже солідно. З точки зору стилю вони повністю універсальні, і буде добре виглядати з будь-якими будівлями: і з тимчасовою, з сендвіч-панелей, і з кам'яним маєтком. Металеві меблі міцні, стійкі і найменше схильні до деформацій і поломок у процесі експлуатації. Вони будуть довгий час зберігати свій первинний зовнішній вигляд (зрозуміло, за умови використання спеціальних антикорозійних засобів).

З неприємних якостей: у спеку вони будуть розпечені, в холод – крижані. Метал обов'язково потрібно комбінувати з іншими матеріалами, інакше користуватися цією присадибної атрибутикою буде дуже некомфортно. Підбирайте конструкцію меблів такого типу, щоб при їх використанні не було контактів металу з голою шкірою.

Якщо ж ви зупинили свій вибір, наприклад, на суцільнометалевих кріслах, використовуйте для зручності знімні м'які подушки, підкладки або підстилки. У дощову погоду їх завжди можна швидко прибрати.

Невелика підказка: Ковані предмет мають не тільки солідний вигляд, але і вельми солідну вагу. При їх установці на ґрунтову поверхню ніжки будуть провалюватися в пісок і землю під власною вагою. Краща поверхня для їх установки – асфальт або камінь.

Садові меблі: оформлення присадибної ділянки (частина I)

Натуральний камінь.

Натуральний камінь завжди виглядає монументально, але поруч з невеликими дачними будиночками така монументальність часто виглядає недоречно. Найкраще меблі з каменю виглядають поряд з не менш вражаючою кам'яною спорудою. Не вимагають особливого догляду.

З негативних властивостей можна відзначити, що такі меблі практично завжди будуть дуже холодні і сидіти на них без підстилок і подушок буде просто нереально. Через їх велику вагу, швидше за все, ви встановите їх раз і назавжди, і переміщати по ділянці більше не будете. Ну і натуральний камінь – це найдорожче рішення, яке ви можете прийняти для облаштування своєї ділянки. Знову ж таки, постає питання, де замовити меблі з цього матеріалу в Києві?

Невелика підказка: Більш доступним і не менш якісним варіантом є виготовлення садових меблів з штучного каменю: технологія виготовлення з цього матеріалу дозволяє надати виробам практично будь-яку форму, а висока якість матеріалу при належному догляді забезпечує багаторічну службу.

Садові меблі: оформлення присадибної ділянки (частина I)

Ротанг.

Дуже гарний матеріал, який також стилістично універсальний, як і метал. Він затишний навіть без додаткових підстилок і подушок, на відміну від багатьох інших матеріалів.

Натуральний ротанг – досить дорогий, але завжди можна вибрати штучний, дешевший матеріал. Плетені меблі зазвичай приємні на дотик, але на цьому їх позитивні якості вичерпуються.

І натуральний, і штучний ротанг вкрай нестійкі перед несприятливими впливами навколишнього середовища: вологість, прямі сонячні промені, висока і низька температура, та й взагалі температурні коливання – все це призводить до руйнування плетених меблів, так що краще для неї місце – це досить захищена від сонця, вітру і дощу тераса.

Садові меблі: оформлення присадибної ділянки (частина I)

На чому ж зупинити вибір?

При виборі матеріалу, з якого будуть виготовлені садові меблі, краще відштовхуватися від наступних вихідних даних:

  • Чим облицьований будинок;
  • Де будуть встановлені меблі;
  • Який бюджет є на їх виготовлення?

За підсумками нашої оцінки переваг і недоліків матеріалів ми можемо виділити 3, що дають найбільший просто для фантазії, не обмежують зручності користувача і найбільш стійкі до впливів навколишнього середовища. Це фанера, метал (в комбінації з меблевим щитом, наприклад) і штучний камінь.

А про те, які меблі стануть в нагоді на вашій ділянці, читайте в наступній статті нашого блогу.

Назад до списку статтей
`