Причини появи та методи усунення запахів від нових меблів та будівельних матеріалів

З’ясовуємо причини та пропонуємо шляхи їх вирішення.

Новини Причини появи та методи усунення запахів від нових меблів та будівельних матеріалів

Багато покупців стикаються з тим, що нові меблі мають специфічний запах. Зазвичай він пропадає через кілька днів після збирання меблів, однак у деяких випадках може зберігатися в приміщеннях досить довго.

Перш ніж розпочати розв’язання проблеми, важливо з’ясувати її причини. Якщо меблі монтуються в приміщення зі свіжим ремонтом, джерелом різних запахів можуть бути інші елементи декору та будівельні матеріали. Це фарбовані стіни, покриття для підлоги, монтажні піни, герметики, вінілові шпалери тощо. З появою меблів запах у такому приміщенні лише посилюється, оскільки зростає концентрація летких речовин. Найчастіше причиною запахів від корпусних меблів є формальдегід, а лакофарбові покриття виділяють фенол. 

Чи варто боятися формальдегіду?

У людей та тварин формальдегід – природний проміжний метаболіт усіх клітин організму. У нашому організмі він необхідний для розвитку білків ДНК і є нормальним компонентом людської крові. Його постійна концентрація в нашій крові щонайменше 2-3 мкг/мл, а в сечі – 12-13 мкг/мл.

Він природно виробляється організмом під час обміну речовин і необхідний клітинам для біосинтезу. Формальдегід також потрапляє до нас із довкілля разом з їжею, водою та вдихуваним повітрям. Наш організм призначений для роботи з ним та добре пристосований для обробки додаткового приймання формальдегіду із зовнішніх джерел. Зайвий формальдегід швидко руйнується нормальними метаболічними процесами та виводиться з організму. Існує специфічне поняття – час напівжиття. За цей час концентрація речовини в організмі зменшується вдвоє. Час напівжиття формальдегіду в нашій крові – одна хвилина. Це означає, що за двадцять дві хвилини концентрація формальдегіду зменшиться в мільйон разів.

Проте варто пам’ятати, що довготривале перебування в приміщенні з підвищеною концентрацією формальдегіду є шкідливим для здоров’я людини.

Методи усунення запахів

  1. Ретельно провітрюйте приміщення, в яких значну площу займають нові композитні та полімерні матеріали: ДСП, ДВП, МДФ, фанера, ламінат, вінілові шпалери, лінолеум тощо. Також варто провітрювати, якщо в кімнаті зроблений ремонт зі свіжим лакофарбовим покриттям: паркет, стіни.

  1. У теплу пору року збільшується середньодобова температура, що сприяє зростанню емісії летких речовин. Взимку причиною може бути контакт з опалювальним пристроєм або теплою підлогою. Тому рекомендуємо в холодну пору користуватися побутовими очищувачами повітря з функцією озонування чи іонізації, якщо:
  • Провітрювання не допомагає;
  • В приміщенні є «глухі» зони, де повітря погано заміщується або працює кондиціонер із закритими вікнами.

  1. Якщо деякі торці деталей меблів не облицьовані крайкою, усі ці рішення можуть не допомогти. Тому важливо герметизувати всі відкриті торці або незаламіновані ділянки деталей меблів із ДСП, МДФ і фанери. Для цього використовують крайку, силікон, лак, масловіск.

Усі композитні плити з нашого асортименту мають клас емісії Е1, що відповідає санітарним нормам будь-якого житлового приміщення. У разі, якщо є підвищені вимоги до якості повітря (дитячі кімнати) та/або член сім’ї має алергію на деякі леткі сполуки, рекомендуємо використовувати ЛДСП Egger F****, Kronospan E-LE, МДФ класу Carb2, фанеру клеєну марки ФК.

Українська Асоціація Меблярів, до складу якої входить «ВіЯр», спільно з Міністерством охорони здоров’я України працює над гармонізацією законодавства України з Євросоюзом та підведенням законодавчої бази для формалізації вищезгаданих вимог експлуатації житлових меблів.


Назад до списку статтей
`