Як встановити телескопічні направляючі

Розглядаємо переваги і монтаж фурнітури.

Новини Як встановити телескопічні направляючі

Висувні шухляди – класичний і зручний спосіб організації зберігання. Складно уявити дім, де панують порядок та чистота, без містких комодів, тумб і шаф. Які висувні механізми вибрати для меблів? Розглянемо детальніше телескопічні, або кулькові направляючі для шухляд. Цей тип направляючих став найпопулярнішим завдяки різним варіантам встановлення, компактності і зручності експлуатації.

Конструкція та принцип роботи

Комплектуючі виготовлені з міцної сталі та складаються з 2 елементів – рейок П-подібної форми. Одна частина кріпиться до боковини, а інша – до корпусу меблів (вона буде «направляти» рух шухляди). Телескопічний (кульковий) принцип роботи дійсно нагадує телескоп: менша частина «в'їжджає» у більшу. Плавний і тихий хід гарантують маленькі металеві кульки між рейками.

Повновикатні направляючі відкривають доступ до всього вмісту, навіть найвіддаленіших кутків. Моделі часткового висування залишають частину шухляди всередині корпусу. В асортименті «ВіЯр» є варіанти:

  • Без дотягувача;
  • З дотягувачем (для комфортного, безшумного закривання);
  • З механізмом Push to open (відкривання від натискання, для фасадів без ручок).

Направляючі прихованого монтажу теж є одним із різновидів телескопічних. Крім того, на базі кулькових механізмів створюють функціональні системи висування для швидкого та простого складання меблів: MullerBox (Muller), ArciTech, AvanTech YOU, Atira (Hettich).

Варіанти встановлення

Вибравши відповідний механізм за довжиною й іншими параметрами, перейдемо до монтажу. Є 3 способи встановлення:

  1. Збоку шухляди. Стандартний варіант, рейки кріпляться до боковин і корпусу.
  2. Знизу. Місцем кріплення буває не тільки боковина. Також є прихований монтаж, коли фурнітура непомітна і не порушує цілісність дизайну. Варіант популярний завдяки естетичності та максимальній економії простору.
  3. Зверху. Підходить для виробів, висота яких не дозволяє використовувати 2 попередні способи. Наприклад, для високих секцій-колон.

На цьому відео ми проводимо майстер-клас із встановлення на прикладі направляючих Muller:

Розрахунок шухляд і монтаж

Розглянемо стандартне встановлення збоку. Щоб правильно розрахувати кожен міліметр шухляди, потрібно від ширини модуля відняти бічні стінки та відступи для монтажу направляючих (по 13 мм із кожного боку, тобто 26 мм). Наприклад, для виробу використовувалася ДСП товщиною 18 мм. Отже, товщина боковин становить 2х18 = 36 мм.

Важливо! Всі монтажні розміри ви знайдете в картках товарів на сайті та каталогах у розділі «Завантаження».

 

Довжина направляючих повинна відповідати глибині, яку має шухляда. Між її задньою стінкою та задньою стінкою меблів потрібно залишити зазор не менш ніж 10 мм. Також враховуйте, що між шухлядами має залишатися зазор 2 мм.

Почніть роботу з розмітки кріплення та розбирання «телескопів». Прикріпіть самі направляючі до тумби, а відповідні частини – до боковин. Перевірте коректність роботи механізмів прямо на стінках. За допомогою рівня перевіряйте точність монтажу. Тепер з'єднайте всі елементи. Спочатку повністю висуньте направляючі та перемістіть уперед касету з підшипниками, потім вставте шухляду. Для демонтажу досить просто підняти або опустити «язичок».

Переваги фурнітури

Підсумуємо переваги цього типу направляючих:

  • Довговічний і надійний механізм;
  • Практично безшумна робота;
  • Зручний і простий монтаж;
  • Різний спосіб кріплення, розмір;
  • Здатність витримувати великі навантаження (до 45 кг, а у метрових моделей – до 80 кг);
  • Великий вибір моделей: стандартних, із дотягувачами, з P2O;
  • Можливість використання в конструкціях будь-яких габаритів (комод, тумба тощо).

Вибирайте висувний механізм від Muller, Hettich та інших виробників у «ВіЯр», створюйте надійні меблі з нами!


Назад до списку статтей
`