Для чого потрібна крайка?

Меблева крайка – це спеціальна стрічка різної товщини і ширини, яка закриває торцеву частину плити, запобігаючи її руйнуванню і втраті привабливого зовнішнього вигляду.

Новини Для чого потрібна крайка?

Плитні матеріали при порізці на деталі стають вразливими для несприятливих впливів навколишнього середовища. Меблева крайка – це спеціальна стрічка різної товщини і ширини, яка закриває торцеву частину плити, запобігаючи її руйнуванню і втраті привабливого зовнішнього вигляду. Функції крайки:

  • Захисна

Вона закриває вразливі відкриті зрізи плити від вологи, пилу, бруду та механічних пошкоджень, а також перешкоджає виділенню формальдегідів з основи плити. Завдяки крайкуванню збільшується термін експлуатації меблів. Крім того, меблеві вироби стають зручнішими в експлуатації: на відміну від шорсткуватих зрізів плити, крайка гладка і приємна на дотик.

  • Декоративна

Вона надає меблям завершеного й акуратного вигляду, а також сприяє вирішенню дизайнерських завдань. За її допомогою можна створити плавний перехід малюнка з плити на торець або, навпаки, відтінити декор поверхні контрастною стрічкою.

Основні чинники, від яких залежать характеристики крайки, – це матеріал, з якого вона виготовлена, і спосіб поклейки. В асортименті «ВіЯр» представлена ​​крайка з різних матеріалів:

  • Крайка АБС

АБС – це сучасний синтетичний полімер з хорошою стійкістю до механічних і хімічних впливів. Він зносо- і вологостійкий, міцний та водночас еластичний. Матеріал зберігає ці властивості як при високих, так і при низьких температурах. Він зручний у роботі, завдяки чому крайка з АБС широко використовується в меблевому виробництві, для оформлення вітрин та інтер'єрів у житлових приміщеннях. До того ж така крайка екологічна (не містить важких металів і хлору), безпечна та легко утилізується, тому підходить для виготовлення меблів для дитячих кімнат, навчальних закладів, лікарень. Зовнішні переваги – це  гладкість поверхні, глянцевий ефект, стійкість декору і відсутність білих слідів на зрізах.

  • Крайка ПВХ

ПВХ – це стійкий до хімічних впливів термопластичний полімер. Крайку ПВХ виготовляють практично так само, як АБС: порошок змішують з барвником, перемішують в екструдері до однорідної маси при високій температурі, а потім охолоджують і за допомогою валиків надають матеріалу певної текстури. Водночас крайка ПВХ більш пластична. Матеріал довговічний, зносостійкий, помірно стійкий до високих температур.                                

  • Крайка ПММА

Основний матеріал для її виготовлення – прозорий акрил. Крайка ПММА міцна, має високу стійкість до подряпин і стирання. Вона також стійка до ультрафіолетового випромінювання, високих і низьких температур, хімії. Матеріал відрізняється блиском і глибиною декору, який наноситься на звороті пластика, через що крайку з акрилу часто називають 3D-крайкою. Серед інших переваг – ефект безшовного переходу до плити. Він досягається завдяки тому, що при зрізанні й обробці крайки на стиках знімається тільки прозорий пластик, а декор залишається непошкодженим. У разі потреби акриловий шар полірують для досягнення матовості.

  • Меламінова крайка з клеєм

При її виробництві текстурні паперові волокна просочують меламіновими смолами, після чого поверхню обробляють лаком та наносять малюнок. З такою крайкою можна працювати навіть у домашніх умовах без спеціального обладнання. Для її нанесення використовують розплавлений клей. Головне – добре прогріти і притиснути стрічку до торців деталі. Після застигання клею частини крайки, які виступають, видаляють, а також зачищають стики і здійснюють фінішне шліфування. Однак потрібно враховувати, що меламінова крайка менш міцна, ніж крайка на основі термопластів.

Для меблевих щитів, фанери та декоративних панелей Haute Material крайку виготовляють безпосередньо з фрагмента плити, і вона виконує тільки декоративну функцію.

В асортименті «ВіЯр» є меблева крайка таких виробників: Rehau, Hranipex, Egger, Cleaf, AGT, Kromag, Niemann та інших. Палітра широка і представлена ​​однотонними, фантазійними і деревними декорами. Матеріал, з якого виготовлена ​​крайка, вказаний у найменуванні товару. Її товщина може становити від 0,3 до 2 мм, а ширина – від 20 до 64 мм. Ширина стрічки повинна мінімум на 3-4 мм перевищувати товщину ДСП: «вільні» краї зрізають при подальшій обробці.

Є кілька способів поклейки:

  • крайкування ПВХ;

  • PUR-поклейка;

  • лазерне крайкування.

Кожен із них продемонстрований на відео «Чим клеїти крайку до ДСП? Огляд способів поклейки». Дізнатися докладніше про способи обробки торців у онлайн-конструкторі ViyarPro можна, подивившись наступне навчальне відео. Ви можете замовити послугу крайкування у «ВіЯр». За цим посиланням вказані всі види послуг із цінами.

Для чого потрібна крайка?


Назад до списку статтей
`