Види напрямних для шухляд: які вибрати?

Розглядаємо, які бувають механізми, чим вони відрізняються та де застосовуються.

Новини Види напрямних для шухляд: які вибрати?

Сучасну оселю складно уявити без шухляд, адже це – один із найбільш ергономічних способів зберігання речей. Вони є на кухні, у спальні та ванній. На ринку представлені різні види направляючих для шухляд, а також готові рішення на їх основі. Вони працюють плавно та безшумно, гарантуючи комфортне відкривання відсіків і доступ до вмісту. Речі охайно сховані за фасадами, а коли вам потрібно, шухляда виїжджає завдяки рейкам, щоб ви легко знайшли потрібний предмет.


Як вибрати модель напрямних, яка найкраще відповідатиме вашим потребам? Розберемося далі.

В чому зручність висувних шухляд?

Висувні системи – практичне рішення для організації зберігання. Найголовніше, що ви можете дістати шухляду та побачити все, що є всередині. Вам не потрібно навпомацки шукати кухонне приладдя, одяг або інші предмети. Крім того, речі можна сортувати так, як вам зручно. 


На відміну від старих механізмів, сучасна меблева фурнітура функціонує м'яко і тихо, маючи безліч корисних доповнень: дотягувачі, системи Push-to-open (відкривання від натискання) тощо.

Шухляди є елементом таких корпусних меблів:

  • Кухонних гарнітурів;
  • Шаф і гардеробних;
  • Комодів;
  • Передпокоїв;
  • Письмових столів та ін.

Які види направляючих для шухляд існують

Механізми різняться за конструкцією, вартістю, допустимим навантаженням. Одні з них мають повне висування, інші – часткове. У VIYAR ви знайдете рішення під будь-який запит і бюджет. Щоб полегшити пошук, скористайтеся фільтрами на сайті та відсортуйте фурнітуру за потрібними параметрами.

Основні види механізмів:

  • Роликові – найбільш доступні та прості, рухаються завдяки пластиковим або прогумованим роликам, не є цілком безшумними;
  • Телескопічні, або кулькові – мають конструкцію, схожу на телескоп, та відрізняються плавним і безшумним ковзанням, вищим навантаженням і більшою кількістю варіантів монтажу.

На фото:

Напрямні роликові L=450 мм, білі

Напрямні телескоп. 45 мм L=450 мм Muller

На базі цих головних різновидів розробляють інші рішення, про які ми поговоримо далі.

Роликові напрямні: переваги та недоліки

Роликові направляючі мають найпростіший принцип роботи. Відповідно, вони більш бюджетні. Якщо ви шукаєте економ рішення, розгляньте цей варіант. Як вони працюють? Напрямні складаються з полозків і пластикових чи прогумованих роликів. Одна частина кріпиться до корпусу, інша – до шухляди, а ролики забезпечують ковзання. Коли рейка котиться по ролику, з'являється характерний звук. Здебільшого механізми мають неповне висування. Цей різновид простий у встановленні та кріпиться за допомогою саморізів.

До переваг фурнітури належать:

  • Доступна вартість;
  • Легкість монтажу;
  • Можливість зняти шухляду і поставити назад.

Такі меблеві направляючі мають і свої недоліки. По-перше, їхній рух не повністю беззвучний. По-друге, вони розраховані на помірні навантаження (до 20 кг), тож найкраще підійдуть для нешироких секцій. По-третє, фасад складно відрегулювати після встановлення, тож майстер має розрахувати все та зробити розмітку з уважністю “до міліметра”.

Телескопічні (кулькові) напрямні: всі “за” та “проти”

Наступний різновид – це телескопічні направляючі для шухляд, також відомі як кулькові. Вони складаються з 2 П-подібних рейок різного розміру, які “в'їжджають” одна в одну за принципом телескопа. Між цими частинами знаходяться металеві кульки, що роблять ковзання максимально плавним та тихим. Для виготовлення фурнітури використовується високоякісна сталь. Такі напрямні надійні та комфортні в експлуатації. 


Які ще переваги вони мають?

  • Довговічність і зносостійкість;
  • Стійкість до високих навантажень (зазвичай до 45 кг);
  • Наявність механізмів Push-to-open для фасадів без ручок;
  • Наявність дотягувачів для плавного й тихого закривання (шухляда з доводчиком не стукається об корпус);
  • Різні варіанти встановлення: збоку, знизу або зверху;
  • Повне або часткове висування.

З відносних мінусів – вища ціна, складніше встановлення, а також потреба у догляді. Та всі вони нівелюються комфортом використання. 

В асортименті VIYAR представлений широкий модельний ряд. Зокрема, є моделі, розраховані на навантаження до 80 кг. Вони чудово підійдуть для широких кухонних модулів, де зберігається важкий посуд та інше приладдя. Завдяки тихій роботі фурнітури ви не потурбуєте інших членів родини, коли шукатимете щось у шухлядах. Механізми є в довжинах від 200 до 100 мм, тож підходять для меблів будь-яких габаритів.

Метабокси – зручні готові рішення

Є рішення, з якими виготовляти висувні шухляди стає ще простіше. Серед них метабокси – конструкції, створені на основі роликових напрямних. Вони складаються безпосередньо з рейок, а також із боковин, виготовлених зі сталі товщиною 1,2 мм. Вам потрібно окремо придбати фасад, дно та задню стінку шухляди. До речі, положення фасаду можна регулювати, тож ви зможете виставити його абсолютно рівно.


На фото:

Метабокси L-500 H-86 Muller

На відміну від простих роликових моделей, вони кріпляться не до нижньої частини шухляди, а до верхньої, що робить рух більш стабільним. Щоб зробити експлуатацію ще комфортнішою, можна встановити дотягувачі, які плавно доводитимуть шухляду до закритого положення, навіть якщо ви різко штовхнули її. 

Чому варто вибрати такі види механізмів?

  • Різні варіації довжин (до 500 мм) та висоти (до 150 мм);
  • Економія місця завдяки тонким сталевим боковинам;
  • Довговічність завдяки високоякісним металевим комплектуючим;
  • Простий монтаж за допомогою саморізів;
  • Можливість збільшити висоту шухляди, встановивши рейлінги.

Шухляди з метабоксами висуваються на ¾ довжини та розраховані на навантаження до 25 кг. Тонкі сталеві боковини, якщо порівняти їх із боковинами з ДСП або інших деревних плит, заощаджують внутрішній простір для зберігання більшої кількості речей.

Системи Muller Box

Muller Box, або тандембокси, є сучасним і дуже зручним рішенням для корпусних меблів. Розбірна шухляда складається з напрямних, сталевих боковин, кріплень задньої стінки та фасаду, а також брендованих заглушок. Вам потрібно окремо підібрати фасад, дно і задню стінку. В асортименті VIYAR є багато варіацій Muller Box, які відрізняються за розмірами та комплектацією (стандартні набори або з рейлінгами чи надставками). Також представлені комплекти внутрішніх шухляд і передні панелі для них.

В основі кожного набору – напрямні прихованого монтажу, які ми докладніше розглянемо далі. Готова конструкція має акуратний, лаконічний дизайн. Такі шухляди вдало доповнять кухню, спальню, передпокій або ванну кімнату.

В чому переваги Muller Box?

  • Швидкість і простота збирання;
  • Плавне і тихе ковзання завдяки системі демпфування;
  • Навантаження до 40 кілограмів;
  • 2 універсальні кольори – білий та антрацит;
  • Місткість і зручний доступ до речей завдяки повному висуванню.

На фото:

Комплект Muller Box profi line L-350 Н-178 білий

Види систем за ступенем висування

Тип висування – важливий критерій вибору механізмів, адже від нього залежить комфорт експлуатації. За цим критерієм напрямні бувають 2 типів:

  • Повного висування – висувають шухляду повністю та забезпечують 100-відсотковий доступ до наповнення;
  • Часткового висування – відкривають шухляду приблизно на ¾ довжини, тож її частина завжди залишається всередині корпусу.

Направляючі повного висування гарантують максимальну зручність експлуатації, а також є справжнім виходом для глибоких модулів. Моделі з неповним висуванням підійдуть для комода або інших меблів, встановлених у вузькому коридорі, гардеробі, коморі. У VIYAR є рішення для будь-якого запиту!


Напрямні прихованого монтажу – лідери функціональності

Це один із видів телескопічних напрямних. Чому вони мають таку назву? Рейки кріпляться знизу висувного модуля і цілком непомітні ззовні. Вони мають чудові експлуатаційні характеристики та займають значно менше місця всередині корпусу меблів. Конструкція шухляди відрізняється від стандартної (на звичайних напрямних), вона є візуально легшою й більш ергономічною.


На зображенні: Напрямні прихованого монтажу SC L=400 ДСП 18 мм Muller profi line

Багато майстрів вибирає саме цей різновид. Фурнітура гарантує плавне та безшумне висування, має зручне регулювання і дозволяє зняти й повторно встановити шухляду без спеціальних інструментів.

Знаючи, які бувають направляючі, ви зможете підібрати оптимальний варіант для вашого проєкту. У VIYAR представлена продукція Muller, Hettich та інших виробників. Це, зокрема, й комплекти для шухляд Muller Box, Atira, AvanTech YOU. Вибирайте якісні механізми, адже від цього залежить довговічність меблів і ваш комфорт!

Назад до списку статтей
`