Створюємо зручний кухонний гарнітур: 5 кроків

Як зробити кухню максимально функціональною?

Новини Створюємо зручний кухонний гарнітур: 5 кроків

Коли йдеться про те, як вибрати кухню, ми насамперед маємо на увазі гарнітур. Вибір столу, стільців, аксесуарів – завдання не настільки складне. Все залежить від розмірів приміщення, стилю інтер'єру та ваших уподобань. А ось щоб продумати до дрібниць кожну секцію і підібрати функціональне наповнення, знадобиться набагато більше часу та зусиль. Пропонуємо поділити створення кухонного гарнітура на 5 етапів і докладно зупинитися на кожному з них.


Крок 1. Продумати планування

Перед тим як оновити кухонний гарнітур, потрібно обов'язково завершити всі ремонтні роботи. При роботі над плануванням беріть до уваги габарити приміщення, наявність нестандартних ніш і кутів, розташування обідньої зони. У вас одразу «вималюються» можливі варіанти розміщення модулів. Кухня може бути:

  • Лінійною

    Практичний варіант для вузьких приміщень (шириною до 2 м). Для економії простору на протилежній стіні можна встановити відкидний столик, який у зібраному стані перетворюється на вузьку полицю, не заважаючи вільному переміщенню та комфортній роботі.

    На перший погляд, у лінійних кухнях не дотримується правило робочого трикутника: зони зберігання, приготування їжі та миття посуду з точки зору геометрії дійсно не вийде розташувати таким чином. Однак сам принцип можна втілити в життя, головне – правильно розставити техніку: спочатку холодильник (дістаємо продукти), далі мийку (миємо їх), а потім плиту (готуємо страву).

  • Дволінійною

    Дворядне планування також дозволяє ефективно використовувати площу витягнутого приміщення (шириною від 2,5 м). Між рядами рекомендується залишити прохід не менше 1,2 м. Є кілька можливостей для зручного розміщення техніки. Наприклад, холодильник з одного боку, а мийка і варильна поверхня з іншого. Або ж холодильник з раковиною уздовж однієї стіни, а плита вздовж іншої. Єдиний недолік – це відсутність чітко вираженої обідньої зони.

  • Кутовою

    Класичне рішення для квадратних приміщень (зокрема, менше 10 м²) або квартир-студій. Меблі розташовуються вздовж двох суміжних стін. Є можливість для зонування простору на 2 частини – робочу та столову. При порівняно невеликих габаритах ви отримаєте багато місць для зберігання і задієте важкодоступну кутову зону. Крім того, виконується правило трикутника.

  • П-подібною

    Одна з альтернатив кутовому плануванню. Меблі розташовані уздовж трьох суміжних стін. Це універсальний варіант, який не підійде тільки для дуже вузьких кімнат (шириною до 2,5 м). Можна задіяти місце біля вікна, встановивши там мийку або зробивши робочу поверхню. Така кухня зручна для повсякденної роботи: всі процеси (миття посуду, нарізання продуктів, приготування їжі) ви виконуєте, стоячи практично на одному місці. Також варто відзначити її симетричність і акуратний вигляд.

    Існує трохи ускладнений варіант такого планування – G-подібне. Додається тільки перпендикулярна стільниця, яка примикає до однієї з боковин.

Крок 2. Вирішити, чи потрібен кухонний острів

Для острівної та півострівної кухні потрібно багато простору – від 15 м² (в ідеалі від 20 м²). Оптимальна відстань від острова до інших частин гарнітура і стін – близько 1,2 м. Таке планування також підійде для заміських будинків або квартир, де кухня об'єднана з вітальнею. Якщо у вас знайдеться кілька квадратних метрів для острівного модуля, ви отримаєте низку переваг:


  • більше місця для кухонного начиння;
  • додаткова робоча поверхня;
  • зонування простору;
  • багатофункціональність (острів використовують як обідній стіл, для монтажу мийки або варильної поверхні, для зберігання продуктів і посуду тощо).

Більше про різновиди кухонних островів і особливості їх встановлення дивіться у відео.

Крок 3. Визначитися з розмірами і конфігурацією секцій

«Стандартний розмір кухні» – розмите поняття: габарити і конфігурація секцій повинні відповідати індивідуальним вимогам власника та його зросту. І все ж є кілька універсальних рекомендацій, які допоможуть на цьому етапі:

  • стандартні кухонні модулі повинні займати не більше 20% загальної площі;
  • глибина верхніх модулів – 30 см, нижніх – 45 см;
  • комфортна ширина стільниці на кухні – 60 см, висота – 85-90 см;
  • відстань від робочої поверхні до нижнього краю навісних шаф – 45-60 см;
  • ширина секцій варіюється від 40 до 80 см, водночас рекомендується зробити її однаковою для верхнього і нижнього ярусу;
  • оптимальні розміри острова – 180×90 см, оскільки 180 см – це 3 модулі звичної ширини.

Нижній ярус передбачає звичайні секції з 1 або 2 дверцятами, з висувними шухлядами, секції під духовку, а в деяких випадках – ще й кутові. Нагорі можна розмістити секції з 1 і 2 дверцятами, з меблевими підйомниками (від Hafele та Muller) і в разі потреби – кутові. Щоб зробити гарнітур візуально «легшим», верхній ярус розбавляють відкритими полицями і шафками з вітринами. З метою економії радять робити модулі з 1 дверцятами, проте пам'ятайте: чим більше розпашні дверцята, тим більше місця знадобиться для їх відчинення. Тому враховуйте розмір шаф на кухні.


Крок 4. Вибрати матеріали для меблів і стільниці

Не менш відповідальний етап в облаштуванні кухні – вибір матеріалів. Розгляньмо кожен елемент окремо::

  • Корпус і фасади

    Найпопулярніші матеріали для гарнітура – це МДФ і ДСП. Корпус із МДФ довговічний, стійкий до вологи та перепадів температури. Вибір фасадів не обмежений. «ВіЯр» пропонує фасади торгової марки Bel Viso: від звичних плівкових, рамкових і фарбованих до стильних шпонованих, а також вишуканих фасадів з акрилових МДФ панелей. Щоб візуально розширити простір невеликої кухні, віддавайте перевагу світлим декорам і глянцевим або дзеркальним поверхням.

    Сьогодні у тренді суперматові, приємні на дотик текстури. Не варто побоюватися з приводу їх практичності: фасади з HPL панелей прості в догляді, стійкі до механічних пошкоджень, вологи, появи грибка та плісняви. На них не залишаються відбитки пальців, а при появі неглибоких подряпин (коли не пошкоджена цілісність декоративного шару) поверхня має здатність до регенерації.

  • Стільниця

    Головні вимоги до матеріалу – це міцність, зносостійкість і гігієнічність. Бюджетне, але якісне рішення – стільниця на основі ДСП. В асортименті «ВіЯр» є близько 2 тисяч варіантів (у деревних, фантазійних, однотонних декорах) від виробників Arpa, Egger, Luxeform, Ricci, Swiss Krono, Kronospan. Вони можуть мати 5 різних радіусів заокруглення, що теж впливає на зовнішній вигляд виробу.

    Ще один варіант – стільниця зі штучного каменю. Її основні переваги – це безшовне з'єднання, відсутність тріщин і пор, можливість відновлення поверхні в разі пошкодження. «ВіЯр» пропонує вироби з акрилового каменю брендів Tristone, Staron, Montelli і Corian із замірами та монтажем і за кресленнями клієнтів. Мийку можна одразу врізати у стільницю.

    Сьогодні набувають популярності і тонкі стільниці з компакт-плити. Вони міцні, довговічні, вишукані та мають внутрішній шар різних кольорів, що важливо з точки зору дизайну.

Крок 5. Додати фурнітуру і вбудовану техніку


На завершальному етапі ми виберемо функціональне наповнення, кухонну техніку та лицьову фурнітуру.

  • Лицевая фурнитура

    Це ручки і гачки, опорні елементи та інша фурнітура, що доповнює зовнішній вигляд виробу. Явним дизайнерським трендом стали фасади без ручок. Інтер'єр не «перевантажений» зайвими деталями, а на меблях немає виступів, за які можна зачепитися, що вкрай важливо для маленьких кухонь. Є кілька рішень для таких фасадів:

    - система профілів Gola від Scilm;

    - ручки-профілі;

    - механізми Push to open для верхніх і нижніх шаф.

    Невід'ємними елементами гарнітура є бортики та цоколі. Зверніть увагу на магнітну кліпсу для цоколя Blink System від італійського виробника Scilm. З її допомогою буде набагато простіше підтримувати чистоту в важкодоступних місцях.

    Організувати зберігання допоможуть релінги з навісними полицями, тримачами та гачками, зокрема, від Cosma.


  • Функціональна фурнітура

    У «ВіЯр» ви знайдете великий вибір різноманітних меблевих завіс, висувних механізмів, підйомників та інших комплектуючих, які зроблять меблі ергономічними. Ми детальніше зупинимося на кухонному наповненні. Щоб задіяти з користю кожен сантиметр внутрішнього простору, доповніть гарнітур:

    - сушками і лотками;

    - колонами і карго;

    - кошиками;

    - магічними кутами;

    - сміттєвими контейнерами.

  • Кухонна техніка

    Головна перевага вбудованої техніки – це цілісність дизайну. Окремі частини гарнітура не виступатимуть. У нашому асортименті представлена ​​вбудована кухонна техніка Bosch і Franke. Це варильні поверхні, духові шафи, витяжки, посудомийні машини та ін. Також є близько 600 варіантів мийок Franke з нержавіючої сталі, фраграніту, тектонайту, кераміки та змішувачі до них.

Хочете замовити меблі, які враховували б ці рекомендації та всі ваші побажання? Створіть заявку-проект на порталі Viyar Bazar! Це робиться просто і буквально в пару кліків, а майстри самі відгукуються на ваше замовлення та пропонують свої послуги. Вибирайте мебляра серед професіоналів із найкращими портфоліо, обговорюйте з ним деталі проекту та отримуйте зручний і стильний гарнітур. А як створити проект кухні, не оминувши жодної деталі, дивіться у відео.

Назад до списку статтей
`