Реставрація меблів своїми руками: поради і табу

Що варто і чого не варто робити, щоб повернути виробу привабливий вигляд.

Новини Реставрація меблів своїми руками: поради і табу

Із часом меблі неминуче втрачають привабливий зовнішній вигляд. Як би ми не намагалися його зберегти, внаслідок тривалої експлуатації на поверхні з'являються потертості та подряпини, а колір під впливом ультрафіолету може ставати не таким насиченим. Часто старе меблювання перестає вписуватися в інтер'єр після ремонту. Однак не поспішайте одразу його позбуватися: практично кожен виріб можна відновити, заощадивши значну суму. Адже нове – це добре забуте старе.


Способи реставрації

Меблевий make up

Коли цілісність виробу не порушена, але на ньому з'явилися незначні дефекти (тріщини, подряпини, відколи), досить використати меблеву косметику. З такою реставрацією впорається навіть новачок. Засоби підбираються залежно від специфіки та масштабу пошкоджень. Найпопулярніші з них – це:

  • Твердий віск

    Це популярний і ефективний засіб, який заповнює пошкоджене місце, а потім застигає. Важливо правильно підібрати відтінки воску. Наприклад, при відновленні поверхонь із деревним декором наносяться одразу кілька кольорів (спочатку світлі, потім темні). Щоб досягти максимальної глибини і природності, їх змішують із прозорим наповнювачем. З інструментів вам знадобляться електричний паяльник і шпатель. Весь процес роботи продемонстрований на цьому відео.


  • М'який віск

    Для роботи з ним потрібен тільки шпатель. Пошкоджене місце зачищається від осколків, після чого в нього втирається м'який віск відповідного відтінку. Залишки прибираються шпателем, і готово!
    Важливо: м'який віск не рекомендується використовувати для реставрації робочих поверхонь, оскільки він не стійкий до механічного впливу.

  • Акриловий фломастер

    Незначні дефекти можна просто зафарбувати. Фарба висихає протягом 15-10 с, стійка до УФ-випромінювання, вологи та стирання. Також фломастерами відновлюють малюнок до або після застосування воску.

Меблева косметика включає і різні засоби для догляду. Вони створюють додатковий захист від пилу, бруду, вологи, механічних пошкоджень. Це лаки, засоби для чищення тощо.

Нова лицьова фурнітура

Якщо меблі виглядають привабливо, і ви просто хочете оновити їхній дизайн, заміна лицьової фурнітури – найкраще рішення. Це швидко, легко та доступно. Зокрема, «ВіЯр» пропонує різні колекції меблевих ручок: Modern, Classic, Loft та ін. Оцініть, як зовнішній вигляд шаф миттєво змінюється після їх заміни.

Те саме стосується гачків і ніжок. Наприклад, моделі Hairpin leg нададуть столу, тумбі чи стільцю лофтових рис, а прозорі ніжки Ferro Fiori з можливістю змінювати наповнення дозволять експериментувати з дизайном хоч кожен день.

Оновлення дерев'яних меблів

Перейдемо до більш складних способів реставрації. Якщо це виріб із деревини, і матеріал виглядає естетично, його покривають новим захисним шаром, наприклад, лаком або бейцем. Так зберігається природна структура, освіжається і вирівнюється колір, а потьмянілі місця та подряпини стають менш помітними.

Якщо ж старе покриття серйозно пошкоджене і новий шар лаку або бейцу не вирішить проблему, його потрібно видалити. Зробити це можна за допомогою:
  • наждачного паперу;
  • механічної шліфмашинки;
  • болгарки зі спеціальною насадкою;
  • хімічної обробки (для предметів із нерівномірною фактурою).

Важливо: при використанні електроінструментів ретельно стежте за тим, аби не пошкодити структуру дерева. Всі необхідні інструменти та витратні матеріали ви знайдете у «ВіЯр».

Після видалення попереднього покриття на поверхню наноситься лак, бейц, масло-віск або імпрегнат. Усе залежить від очікуваного результату.

Сильно пошкоджений виріб можна врятувати фарбуванням. Однак якщо на ньому є багато шарів старої фарби, процес буде досить трудомістким. Несподіваного ефекту можна досягти, покривши такий виріб безбарвним лаком. Попередні шари будуть чітко проглядатися, і такий «наліт часу» перетворить будь-який предмет інтер'єру на антикваріат.

Декорування: доступно і легко

Для предметів із масиву та різних видів деревних плит є безліч технік, які дозволяють замаскувати пошкодження або оновити дизайн. Вони застосовуються як окремо, так і в поєднанні одна з одною. Це:

  • декупаж (нанесение аппликаций с помощью клея);
  • кракелюр (штучне зістарювання, створення декоративних тріщин);
  • розпис фарбами;
  • патинування.

Заміна оббивки

Щоб продовжити термін служби м'яких меблів, обновіть оббивку. Стару тканину потрібно зняти разом з усіма скобами та цвяхами. Якщо це стілець або табурет, нова оббивка просто закріплюється скобами зі зворотного боку, тому не забувайте залишати припуски по краях. Із кріслами та диванами доведеться повозитися довше: іноді потрібна заміна поролону і пружин. Не обов'язково купувати нову тканину. Печворк, або клаптеве шиття, теж використовується як оббивка і виглядає доволі оригінально.

Невдалі рішення

Відновлення старих меблів потребує акуратності, почуття міри і ретельного вибору засобів. Розглянемо кілька прикладів, коли все може піти не за планом.

  • Самоклеюча плівка
    Це бюджетний варіант для відновлення кухонних фасадів та інших поверхонь. Їх попередньо очищають і знежирюють. Плівка приклеюється та вирівнюється шпателем, але при неакуратному нанесенні під нею можуть утворитися здуття. Плівку можна відклеїти і нанести заново, але, якщо зробити це багато разів, вона втратить свої властивості і відшарується.
  • Щітка, валик чи фарбопульт?
    Питання вибору інструменту актуальне для всіх, хто не є професійним малярем. Валик підходить для фарбування великої площі. Звертайте увагу на довжину ворсу: короткий краще впорається з гладкими поверхнями, довгий – із шорсткими. Без щітки все одно не обійтися: нею фарбують кутки і стики. Щоб покриття було рівномірним і гладким, вибирайте щітки з ворсинками, які мають розщеплені кінці. При фарбуванні деревини наносьте фарбу вздовж волокон.
    За рівномірністю і швидкістю нанесення жоден інструмент не зможе конкурувати з фарборозпилювачем. Головне переміщати його плавно, якомога менше нахиляти і дотримуватися правильної відстані до предмета – 20-30 см. Якщо дистанція буде замалою, виникнуть патьоки, якщо завеликою – шорстка плівка.
  • Поспіх при підготовці
    Меблі потрібно підготувати до реставраційних робіт: очистити всі деталі і стики, зняти декоративні елементи, заповнити тріщини шпаклівкою. Комбіновані фасади краще розібрати та працювати окремо з рамкою і наповненням. Ділянки, куди не має потрапляти лакофарбове покриття, заклеюють малярним скотчем.
  • Шліфування: добре, коли в міру
    Відновлення старих меблів часто включає їх шліфування. Але будьте обережні: погано відшліфовані поверхні виглядають неакуратно, а ось якщо перестаратися зі шліфуванням, поверхня після фарбування виглядатиме як пластикова.

Матеріали, які вас здивують

Але краще діяти на випередження й одразу вибирати матеріали, поверхня яких легко відновлюється, наприклад, шляхом термічної обробки. Такі властивості мають:

Це суперматові, приємні на дотик і практичні матеріали з вагомою перевагою – здатністю до регенерації. Неглибокі подряпини та мікротріщини зникають під впливом високої температури. Обробіть їх праскою чи промисловим феном, і цілісність буде відновлена. Інколи для цього достатньо навіть тепла руки!

Також варто згадати про компакт-плиту. Вона поєднує в собі витончений вигляд і антивандальні характеристики, використовується для виготовлення стільниць, перегородок, корпусних меблів та інших виробів.

Отже, практично будь-які меблі можна реанімувати і зробити візитівкою вашого інтер'єру. Інколи пошкодження легко маскуються за допомогою спеціальних засобів, а в інших випадках саме «наліт часу» надає виробу особливого шарму.


Назад до списку статтей
`