Освітлення на кухні під шафами: в чому переваги і як встановити?

Додайте кухонному гарнітуру функціональності та виразних акцентів.

Новини Освітлення на кухні під шафами: в чому переваги і як встановити?

Вибір освітлення – важливий етап в облаштуванні будь-якого приміщення, а кухні й поготів. Тут ідеться не тільки про естетичну складову, а передусім про функціональність. Місце, де ми нарізаємо продукти, готуємо страви та миємо посуд, має бути добре освітленим. Поряд із традиційними світильниками й люстрами слід передбачити якісне підсвічування кухонних шаф – як усередині меблів, так і навколо.

У цій статті ми поговоримо про джерела світла, встановлені під шафами. Вони забезпечують чудову видимість робочої поверхні. Крім того, периферійна підсвітка може використовуватися без увімкнення основної, створюючи особливу, затишну атмосферу. Розглянемо, як її реалізувати.
освітлення кухонних шаф

Переваги вбудованого освітлення кухонних шаф

На робочій поверхні зосереджені всі кулінарні процеси, тож вона потребує найкращої освітленості. Це питання нашого комфорту і безпеки. Чому освітлення кухні під шафами – це практично та зручно?

  • Простота встановлення без необхідності штробити стіни під проводку (на відміну від настінних і стельових світильників);

  • Можливість заощадити, не вмикаючи верхнє освітлення без потреби;

  • Ефективний спосіб зонування та гармонізації простору;

  • Світло зосереджене тільки там, де воно потрібне;

  • М'яке сяйво має ефектний, вишуканий вигляд;

  • Висота стелі візуально збільшується.

Різновиди підсвічування кухонної шафи

Люмінесцентне освітлення, ксенонові лампи й інші рішення все частіше поступаються місцем світлодіодам. Чому останні такі популярні? Їх просто та зручно монтувати, вони дають яскраве й рівномірне сяйво і водночас є недорогими. Це відмінний варіант з точки зору енергоефективності. До того ж світлодіоди не нагріваються і є цілком безпечними в експлуатації.

LED освітлення можна реалізувати по-різному:

  • Cтрічка – найпоширеніший варіант завдяки простому монтажу, довговічності та лаконічному дизайну, що пасує до різних інтер'єрних стилів;

  • Точкові світильники – складніші в монтажі, однак мають безліч форм і дизайнів;

  • Споти – група джерел світла, що зазвичай кріпляться на спеціальному рейлінгу та підходять для сучасних стилів.
підсвічування кухонних шаф

Варіанти реалізації

У сучасних інтер'єрах нерідко можна побачити точкові світильники, вмонтовані у навісні шафи. Втім, зазвичай для підсвічування стільниці застосовується світлодіодна стрічка, протягнута вздовж стіни. Її можна встановлювати безпосередньо на меблі або під ними. Виберіть потрібну довжину, кількість світлодіодів на метр, яскравість та інші параметри. В асортименті ВіЯр представлені різні варіанти.

Також є 3 види профілів для стрічок: врізні, накладні й кутові. Їх підбирають залежно від конфігурації шаф/полиць, а також особливостей меблів та інтер’єру. Ми зібрали для вас комплект із профілем у сріблястому відтінку. Він найбільш універсальний і пасуватиме до гарнітура в будь-якому кольорі. Вам знадобляться:

Більше комплектів для кухні у світлих і темних тонах ви знайдете у статті “Формула ідеального освітлення на кухні”

Практичним рішенням є профіль зі шторкою, що запобігає засліпленню та створює приємне м'яке сяйво. Щоб знайти його на сайті, скористайтеся відповідним фільтром “Зі шторкою”. Також в асортименті є кутовий профіль Starline Micro. Він відрізняється максимальною простотою кріплення, і встановлення освітлення зон кухонного гарнітура займає лічені хвилини.
освітлення кухонних фасадів

Для вашої зручності у ВіЯр є готові комплекти освітлення. До комплекту входить стрічка, профіль, блок живлення, а також сенсорний вимикач. Його можна будь-якої миті встановити у вже готовий кухонний гарнітур, не турбуючись про додаткові свердління і фрезерування: накладний профіль легко кріпиться на двосторонній скотч. 

Всі необхідні елементи меблевої підсвітки – від LED стрічок до сенсорних вимикачів – представлені в асортименті нашого власного бренду Lumine. Ви неодмінно знайдете те, що потрібно для реалізації ваших проєктів.

Поради щодо вибору

Підбираючи підсвічування для кухні, потрібно врахувати декілька аспектів. Асортимент комплектуючих величезний, і від якості кожного елементу залежить ваш щоденний комфорт. Тож розглянемо основні параметри, на які слід звернути увагу.

Колірна температура

Ця характеристика визначає інтенсивність випромінювання, а також його видимий колір. Наші очі легко відрізняють холодне світло від теплого. Якщо для вітальні або спальні краще вибирати прилади з однаковою колірною температурою, то для кухні можна комбінувати різні моделі.

Наприклад, розмістіть лампи з теплим світлом (у межах 3000 К) в обідній зоні: вони створять затишок і допомагатимуть розслабитися. Натомість для робочої зони оптимальним є нейтральне, денне (до 4200 К) освітлення. Вдало вибрана колірна температура допоможе цікаво “відтінити” кухонні фасади, зробити їх більш виразними й акцентними.
led підсвічування кухонної шафи

Стиль

Продовжуючи тему стилю, зауважимо, що, крім світлодіодних стрічок, у нашому магазині представлений великий вибір точкових світильників. Є розкішні італійські моделі, що відтворюють зовнішній вигляд зістареного металу. Вони якнайкраще підійдуть для кухні в класичному стилі. Є і більш лаконічні прилади для сучасних стилів.

Зверніть увагу, що для врізних моделей потрібно заздалегідь зробити отвори в нижній частині навісних шаф. Також є варіанти для накладного монтажу або ж універсальні – для врізного й накладного.

освітлення зон кухонного гарнітура

Зручне керування

Подбайте про те, щоб підсвічування кухонних шаф було зручно вмикати й вимикати. Для цього є механічні й сенсорні вимикачі. Сенсорні пристрої можуть реагувати на рух руки або наближення. А для внутрішнього освітлення шаф також є вимикачі, що спрацьовують, коли відчиняються дверцята. Моделі з дімуванням дозволяють регулювати яскравість.

Рекомендації щодо встановлення

Ознайомтеся з правилами експлуатації освітлювальних приладів і переконайтеся, що їх можна розміщувати поряд із плитою та мийкою. Якщо ви зупинили вибір на LED стрічці, треба правильно підібрати для неї блок живлення. Зважайте на матеріал, з якого виготовлений корпус, а також на потужність. Щоб розрахувати потужність блоку, помножте потужність для 1 м.п. стрічки на її загальну довжину й коефіцієнт запасу 1,25. Наприклад, маємо 5 м стрічки потужністю 12 Вт: 5х12х1,25=75 Вт.

Ось іще кілька порад щодо встановлення:

  • Щоб підсвічування для кухні  було довговічним, слід уникати скручування та згинів стрічки (краще розрізати її та зробити кут за допомогою пайки);

  • Стрічку краще різати у спеціальних місцях, які зазвичай позначаються самим виробником (інакше кілька діодів не будуть працювати);

  • Щоб зменшити електровитрати, робіть якомога менше з'єднань;

  • Щоб з'єднати 2 відрізки довжиною більш ніж 5 м, застосовуйте паралельне з'єднання;

  • Розташовуйте блок живлення у місці з хорошою вентиляцією (для уникнення перегрівання).

вбудоване освітлення кухонних шаф

На YouTube-каналі ВіЯр є відеоінструкції, як встановити вбудоване освітлення кухонних шаф, а також безліч корисних лайфхаків. Зокрема, щодо того, що робити з дротами. Так, прокласти дроти можна в кабель-каналі, в пазі у боковині меблів, у торці полиці, а також у звичайних отворах у ДСП. В цьому відео ми показуємо всі ці способи, а також розповідаємо, як замовити необхідні виробничі послуги, щоб полегшити монтаж.

Назад до списку статтей
`