Незвичайні матеріали в інтер'єрі квартир та офісів

Індивідуальний дизайн для тих, хто не боїться експериментів: кокосова плитка, корок та інші варіанти оздоблення.

Новини Незвичайні матеріали в інтер'єрі квартир та офісів

Хочете, щоб інтер'єр відображав вашу індивідуальність і виділявся серед сотень однотипних проектів? Тоді перше, з чого варто почати, – це вибір матеріалів для меблів і внутрішнього оздоблення. Крім звичних деревних плит, шпалер, фарби та штукатурки, на ринку представлені і більш сміливі варіанти для оформлення житлових приміщень та офісів. Які саме – розглянемо далі.

Натуральність: тренд, який перестав дивувати?

Прагнення до природності проникло в усі сфери нашого життя: моду, б'юті-індустрію та, безумовно, дизайн інтер'єру квартир і будинків. Натуральні матеріали з мінімальною обробкою (або ж узагалі без неї) затребувані у будь-якому стилі: скандинавському, кантрі, лофті й інших. Здавалося б, ними вже давно нікого не здивуєш, але чи так це?

Хоч ми і звикли до великої кількості натурального дерева, каменю і рослинного декору, варіанти їх застосування бувають несподіваними:

Дерево

Замість звичних стінових панелей для оформлення акцентної стіни використовують дерев'яну 3D-мозаїку. Елементи різної форми (переважно квадратної чи прямокутної), товщини та кольору виступають над поверхнею, створюючи неповторний рельєф і малюнок. Перевага такої мозаїки і в тому, що вона підходить для нерівних поверхонь.


Серед більш традиційних варіантів зверніть увагу на італійські декоративні панелі Haute Material. Вони нададуть будь-якому приміщенню затишку альпійського будиночка. Панелі облицьовані різними видами деревини:

  • натуральною;
  • термічно обробленою;
  • старовинною;
  • обпаленою.

Матеріал із «нальотом часу» та глибокою текстурою використовується для оздоблення стін, виготовлення меблів і елементів декору.

Природа – найкращий декоратор, і цільні шматки дерева бувають настільки органічними, що їх зберігають в оригінальному вигляді. Слеби – поперечні або поздовжні спили з необробленими краями – служать основою для виготовлення стільниць, перегородок, узголів'я ліжок та інших виробів. Популярним предметом у сучасних інтер'єрах стали столи зі слебів і епоксидної смоли.


Як невеликі кавові столики та стільці використовуються звичайні пні. Практичним рішенням буде прикріпити до них ролики. Із пнів також роблять меблеві опори, вазони і навіть світильники. Спили дерева – чудова основа для різноманітних панно, годинників. А зону біля каміна можна прикрасити складеними на підлозі або у спеціальних нішах дровами.


Лоза і бамбук

Плетені меблі з лози – не обов'язково дачний варіант. Крісла, етажерки, столи та інші вироби із прутів сьогодні представлені в лаконічному і стильному дизайні. Вони довговічні та водночас практично невагомі, що робить їх дуже мобільними. Щоб інтер'єр виглядав цілісно, доповніть його плетеними кошиками, рамками й іншими аксесуарами.


Бамбук добре знайомий дизайнерам, але сфера його застосування постійно розширюється. Сьогодні це не тільки бамбукові жалюзі та шпалери. Завдяки прагненню до раціональної організації простору популярні перегородки і колони зі стовбурів бамбука. Втім, для зонування підходять і прості дерев'яні балки.

Кокосова мозаїка

Така плитка додасть інтер'єру екологічності й екзотики. Шкаралупу кокосових горіхів обробляють вручну: її збирають, вимочують, просушують і шліфують. Для склеювання використовують природні смоли. Кокосова мозаїка універсальна і підходить як для облицювання стін, так і для декорування меблів. Вона випускається у 2 варіантах – гнучкому і твердому. Кріпиться плитка за допомогою звичайного силікатного клею.


Крім унікального дизайну і натуральності, вона має безліч переваг. Кокосова плитка набагато міцніша, ніж керамічна, не боїться вологи та перепадів температур, проста в догляді. Достатньо протирати її вологою ганчіркою. Розводи та плями на поверхні не залишаються.

Вулканічна лава

Меблі з вулканічного базальту стануть фішкою будь-якого інтер'єру (й екстер'єру теж!). Зі, здавалося б, непоказної гірської породи темно-сірого кольору виходять предмети неймовірної краси. Секрет – у технології виробництва: розплавлені волокна з'єднують із натуральною в’яжучою речовиною, а потім отриманій масі надають найрізноманітніших форм. Плетіння волокон створює ажурний візерунок, який однаково добре виглядає на кріслах, стільцях, диванах, столиках та інших виробах.


Незважаючи на зовнішню тендітність, базальтове волокно втричі міцніше, ніж сталь, тому витримує великі навантаження. Водночас воно є дуже легким.

Корок

Роблячи проектування інтер'єру квартири, де є дитяча кімната чи кабінет, потрібно подбати про звукоізоляцію. Коркове дерево відмінно підійде для облицювання стін у таких приміщеннях. До того ж покриття легко відновлюється після деформації, не вбирає запахи і не притягує до себе пил. Оформлена за допомогою корку стіна перетворюється на mood board: сміливо кріпіть на неї замітки, малюнки та фото!


Але цим сфера застосування корку не обмежується. Він використовується для оздоблення стелі, виробництва меблів, аксесуарів, підлогових покриттів.

Галька

Саме оздоблювальні матеріали в інтер'єрі найбільше впливають на атмосферу і загальне враження. Галька моментально привносить у нього свіжість морського узбережжя. З неї роблять килимки та підставки під гаряче, нею декорують столи та каміни. Оздоблення стін галькою – сміливий хід, який доречний не в усіх кімнатах. Але для окремих зон ванної, кухні або вітальні з середземноморським колоритом такий варіант підходить якнайкраще.

Будівельні матеріали для ремонту квартири: розширюємо сферу застосування

Звичайні будматеріали виглядатимуть по-новому, якщо підійти до них із фантазією!

Бетон і цегла

Бетон і цегляна кладка популярні у стилях лофт, мінімалізм, індастріал. Стіни без шпалер, фарби та штукатурки з дрібними недоліками і нерівностями надають інтер'єру злегка брутального характеру. Пом'якшити його допоможуть правильно підібрані декор і колірна гама. Бетонно-сірий гармонійно поєднується з теплими кольорами, золотистими і мідними металіками. Цегла теж створює відчуття незавершеності ремонту, тому не перестарайтеся з таким оформленням і доповніть його яскравими аксесуарами.

OSB плити і фанера

OSB затребувані не тільки в будівництві. Завдяки доступності, незвичайній структурі та високій міцності плити приглянулися меблярам і дизайнерам. Із них можна виготовити:

  • полиці та стелажі;
  • фасади;
  • тумби;
  • столики;
  • декоративні панно й інші предмети.

Сфера застосування фанери також розширюється завдяки доступній вартості та простоті обробки. Конструкції з неї виходять легкими і водночас міцними, кріплення надійно фіксуються. Листи можна гнути, надаючи виробам різних форм. Оригінально виглядають столи, стільці, крісла з фанери із ніжками Hairpin leg.


Металеві листи

Перфоровані металеві листи часто служать елементами дорожніх огорож або фасадів будівель. Але всередині приміщень для них теж знайдеться застосування! З них створюють незвичайні стінові і стельові панелі, сходові та балконні огородження, виставкові конструкції та окремі частини меблевих виробів.


Експериментуйте з матеріалами, поєднуйте їх між собою, і нехай інтер'єр відображає ваш неординарний погляд!

Назад до списку статтей
`