Незвичайне оформлення книжкових полиць

Добірка ідей для книголюбів

Новини Незвичайне оформлення книжкових полиць

Вам подобається поповнювати домашню бібліотеку, розставляти книги за кольором палітурки, авторами, жанрами чи за власною системою, а звичайні стелажі та полиці виглядають занадто банально? Улюблені твори варті зручного і красивого місця для зберігання. Представляємо добірку ідей для його облаштування, де кожен книгоман знайде ідеальний для себе варіант.

Конструкція та матеріали

Перш ніж перейти до оформлення, визначимося з конструктивними особливостями виробу. Полиці бувають:

  • Підлоговими. Найбільш місткі, призначені для великої кількості книг. Для встановлення потрібно багато вільного місця, тому підходять для просторих кімнат.

  • Настінними. Займають менше місця, ніж підлогові, але при нераціональному розміщенні захаращуватимуть простір. Монтуються за допомогою невидимих ​​кріплень, кронштейнів, полицетримачів, завіс, куточків.

  • Модульними. Оптимальне рішення для тих, кому постійно хочеться чогось нового. Повертайте модулі, міняйте їх місцями, знімайте або, навпаки, додавайте нові блоки.

1.jpg

Також є моделі, які вбудовуються в ніші чи меблі (столи, підлокітники диванів тощо) та полиці-трансформери.

Ще одна особливість конструкції – це наявність або відсутність дверцят (розпашних або розсувних). Відповідно, вона буває відкритою та закритою.

З матеріалів найбільш затребувані МДФ, ДСП, фанера і масив. Різні види деревних плит прості в обробці та монтажі, досить легкі (що важливо для настінних моделей) і завдяки різноманіттю декорів та варіантів обробки створюють необмежені дизайнерські можливості. Крім того, матеріали мають хороші звукоізоляційні властивості. Креативно виглядають полиці з OSB (такі точно не побачиш вдома в усіх знайомих). Розставте книги у красивих палітурках на полицях із декоративних панелей Haute Material і зануртесь у затишну атмосферу старовинного будинку.

2.jpg

Алюміній і нержавіюча сталь надають інтер'єру індустріального відтінку. Матеріали характерні для мінімалізму, хай-теку, лофту. Вироби виходять дуже міцними. Водночас завдяки відсутності стінок вони не захаращують простір і підходять для темних кімнат. Модульні системи Mensola з наповненням із ДСП або скла дозволяють створювати легкі, але надійні та місткі конструкції. Вони витримують значні навантаження, залишаючись дуже лаконічними.

Практично невагомо виглядають скляні полиці. Вироби із пластику зустрічаються переважно в дитячих кімнатах. Вони бувають найрізноманітніших форм і кольорів. Серед мінусів – обмежена міцність при вигині та, як наслідок, обмеження по довжині. Крім того, колір може вигоряти на сонці, тому доведеться ретельніше продумати розміщення.

Розібравшись з азами, переходимо до найцікавішого.

Ідеї ​​для оформлення

Навколо вікна

Полиці для книг навколо вікна – це красиво й ергономічно. Таке рішення підходить для витягнутих приміщень: ви візуально зменшуєте їхню довжину та використовуєте весь простір із користю. Конструкція монтується в простінки, і вам не потрібно встановлювати габаритні шафи. Це може бути і 1 П-подібний стелаж для книг, і 2 окремі. До полиці посередині можна прикріпити карниз для штор.

3.jpg

Зробіть підвіконня м'яким, хаотично розкладіть подушки, встановіть підсвічування – куточок для відпочинку готовий. Також підвіконня можна перетворити на повноцінний робочий стіл, зручний і добре освітлений.

У ніші

Розміщення ніш краще продумувати до початку ремонту, але часто в житті все по-іншому. Під час ремонтних робіт утворюються всілякі виступи, з'являються комунікації, які потрібно приховати. Ніші – відмінний спосіб обіграти ці особливості приміщень.

Вдалі місця:

  • По обидва боки каміна/телевізора/дзеркала;

  • Навколо ліжка;

  • Біля робочого місця, вбудованого в нішу.

Якщо в кімнаті є порожня стіна, зробіть у ній кілька окремих ніш на однаковій або різній відстані. Вони розбавлять інтер'єр і зроблять його динамічнішим.

4.jpg

Навколо проходу

Системи зберігання навколо дверного прорізу оформляються за таким самим принципом, як і біля вікна. Вони зливатися за кольором зі стінами і дверима чи бути контрастними. Ви самі проектуєте наповнення, робите їх симетричними або асиметричними. Такий проект обійдеться дешевше, ніж звичайний шафа, оскільки ви заощадите на матеріалах для боковин, задніх стінок і даху. До речі, у вигляді книжкової шафи можна оформити і потайні двері.

5.jpg

При вході до кімнати полиці залишаються за спиною, візуально розширюючи простір і розвантажуючи його від громіздких предметів. Незважаючи на невелику глибину, такі конструкції дуже місткі.

6.jpg

Під сходами

Один із найбільш нестандартних та ергономічних варіантів. Простір під сходами зазвичай пустує або, навпаки, завалений різними речами. Це велосипеди, засоби для прибирання, взуття та інше. Але ж можна облаштувати тут домашню бібліотеку! Поставте поруч крісла або невеликий диван, і у вас вийде повноцінна лаунж-зона. Для зберігання книг також можна задіяти сходові марші та навіть простір між сходинками.

7.jpg

З приставною драбиною

У моделях до стелі доступ до верхнього ярусу ускладнений, тому вам знадобиться приставна драбина. Крім свого безпосереднього завдання, вона виконує і декоративну функцію. Пофарбуйте драбину в тон полиць або зробіть її колірним акцентом, доповніть незвичайними перилами, у разі потреби встановіть ролики і направляючу, по якій вона рухатиметься.

9.jpg

У вигляді драбини можна оформити і самі полички. Такі моделі компактні та підходять для маленьких кімнат.

Фантомні оригінальні полиці на стіну

Завдяки нестандартному оформленню полиць-невидимок здається, що книги зависли в повітрі. На них неможливо не звернути увагу! А секрет простий: спеціальний кронштейн із тонкого листового металу та нижня книжка, обкладинка якої закриває кріплення знизу. До речі, є і горизонтальні (для стопки книг), і вертикальні (для однієї) моделі, а також вертикальні стійки з кількома ярусами.

8.jpg

Гра кольорів, розмірів і форм

Незвичайні системи зберігання стануть центром інтер'єрної композиції. Робіть їх різнокольоровими, розміщуйте та комбінуйте на власний розсуд.

Популярні варіанти:

  • Полиці-соти;

  • Хаотичні композиції;

  • Вигнуті форми: хвиля, спіраль, змійка;

  • Оформлення у вигляді букв, цифр та інших малюнків;

  • Hand-made із підручних засобів: палет, старих дерев'яних драбин, металевих труб і всього, на що вистачить фантазії.

10.jpg

Книжкові полиці в інтер'єрі – це і необхідна система зберігання, і прекрасний декоративний елемент. Вибір моделей величезний – від «невидимок» до яскравих і нестандартних конструкцій. Експериментуйте з формами та декорами, використовуйте простір біля вікон, дверей і сходів. Нехай домашня бібліотека радує вас улюбленими творами та оригінальним виглядом.

11.jpg


Назад до списку статтей
`