Як створити скандинавський «Hygge»?

Омани стосовно скандинавського стилю в інтер’єрі.

Новини Як створити скандинавський «Hygge»?

В цій статті мова піде про скандинавський стиль. Якщо уважно придивитися до його ідей та ключових деталей, то стане зрозуміло, що досі панувавший лофт не пішов у забуття, а залишив найбільш прийнятні для сучасного житла риси, на базі яких обґрунтувалися засади нових модних тенденцій.

Основні засади скандинавського стилю в інтер'єрі

Як ми вже казали у попередній статті «Інтер’єрна мода: на що тримаємо курс?», де йшла мова про японський вабі-сабі, щоб правильно передати настрій інтер’єрного стилю, важливо відслідкувати його витоки та зрозуміти, чому він прийшов до нас саме в такому вигляді.

Скандинавський стиль прийшов до нас з країн півночі: Швеції, Данії, Фінляндії, Норвегії. У цих холодних місцинах цінується не показова розкіш, а речі, що несуть тепло, при чому – тепло душевне. Отже, що необхідно пам’ятати, обираючи цей напрям в оформленні інтер’єру?

3 (20).jpg

Простота, а не мінімалізм

Не намагайтеся обнулити інтер’єр, залишивши самі стіни та купку найголовніших меблів. Спрощення та зменшення кількості предметів досягається підвищенням їх функціональності та ергономічності. Саме функціональність в сучасному інтер’єрі цінується найвище. До того ж для скандинавського стилю головними умовами вибору елементів інтер’єру служать два основних критерія: річ вам подобається, і ви із задоволенням регулярно нею користуєтеся. Усе інше – лише додаткові умовності.

2 (22).jpg

Основні та другорядні елементи.

Спочатку треба підібрати ключові елементи: усі меблі, які мають наповнити приміщення, а з часом домівка наповниться різноманітними аксесуарами. Але ж так відбувається завжди, чи не так? Ну, не зовсім. Обравши стилем інтер’єру мінімалізм чи хай-тек (це для прикладу) у якийсь момент ви стаєте їх заручником: не можете покласти на видне місце подаровану бабусею в’язану серветку чи поставити статуетку, подаровану другом. Нові предмети ламають задум, порушують чіткі лінії, і вам доводиться вибирати: доповнити інтер’єр аксесуаром чи зберегти стильний зовнішній вигляд.

4 (16).jpg

Скандинавський стиль відрізняє те, що він по-справжньому живий. Це інтер’єр, у якому дійсно живуть люди, а не гарна картинка, що існує лише на просторах інстаграму, і нові елементи йому не зашкодять.

Світло

Світло – це найголовніше у скандинавському інтер’єрі. Деякі дизайнери навіть радять з цього приводу зовсім відмовитися від штор, але це вже, на наш погляд, крайнощі. Набагато кращим варіантом буде замінити звичайні штори на римські. Це забезпечить вдосталь природного світла, а вночі ви зможете просто опустити штори, щоб світло з вулиці не заважало сну.

Саме щоб забезпечити кімнати природнім освітленням, для оформлення обирають кольори світлих декорів. І ось тут починаючих декораторів можуть очікувати помилки.

Ідеї скандинавського стилю в інтер’єрі видаються дуже простими, і саме через це часто на виході ми не отримуємо очікуваного результату. В чому ж помилка і які омани приховує в собі така неоднозначна Скандинавія?

  • Білий колір

Так, білий колір при оформленні інтер’єру в скандинавському стилі використовується дуже часто: він робить приміщення більш просторим та світлим. Це вкрай важливо, адже кількість сонячних днів у році для різних країн Скандинавського півострова складає від 40 до 60. Для порівняння в окремих містах України цей показник сягає більш 300 днів на рік!

Проте білий колір – далеко не найпопулярніший в цих північних країнах. Часто перевагу віддають різноманітним пастельним декорам, а також насиченим кольорам – темно-пудровому, синьому, зеленому та іншим.

При виборі ж білого декору основним його доповнюють якоюсь яскравою деталлю, що стає головним акцентом в інтер’єрі.

1 (26).jpg

  • Меблі: індивідуальне замовлення чи фабрична штамповка?

Вибір меблів – чи не найскладніший момент. Одні джерела кажуть лише про дизайнерські вироби, інші наголошують на популярності IKEA… Що ж обрати?

Насправді основне правило – обирати зручні та практичні речі, якими будуть регулярно і з задоволенням користуватися. А чи буде ця річ індивідуального дизайну не так важливо.

  • Тільки натуральні матеріали

В домах скандинавів дійсно досить багато дерева. І це зрозуміло, адже півострів славиться своїми лісами. Але більш 80% населення живе в містах і не відстає від сучасних тенденцій дизайну. Скандинавські дизайнери все частіше віддають перевагу акрилу, ПВХ та іншим полімерам при створенні нових меблів.

То що ж таке славнозвісний «Hygge»?

Хюґе – це настрій затишку і комфортного спілкування. Його не можна створити за допомогою вдалих акцентів у інтер’єрі або милих декоративних дрібничок. Він виникає, коли в комфортній оселі серед улюблених речей Ви вдало проводите час з коханими людьми. А таке, звісно, не купиш ні за які гроші.

5 (12).jpg

Головна і найкраща особливість скандинавського стилю – він мінливий і з легкістю підлаштовується під індивідуальність мешканців.

Назад до списку статтей
`