Як правильно зробити ремонт у ванній: меблі та дизайн

Вибираємо практичні рішення, враховуючи особливості приміщення.

Новини Як правильно зробити ремонт у ванній: меблі та дизайн

Специфічні умови експлуатації, як-от підвищена вологість і перепади температури, диктують особливі вимоги при облаштуванні ванної кімнати. Це місце, де починається та закінчується кожен наш день, і щоб зробити його комфортним, недостатньо просто вибрати якісну сантехніку. Меблювання – не менш важлива складова. Розглянемо всі нюанси вибору.

Що треба продумати?

Що потрібно для ремонту у ванній? Насамперед, ретельно продумана організація простору. Беріть до уваги такі фактори:

  • Розміри приміщення

Зазвичай кімната невелика (в середньому 1,5 × 2,5 м), а це впливає на габарити меблів і відстань між ними. Тут цінуються компактність і ергономіка. Через постійний контакт із водою (меблеві вироби розташовуються близько до ванни чи душової кабіни) перевагу віддають вологостійким матеріалам. Інша справа – просторі приміщення у приватних будинках. Тут можна дозволити собі навіть вироби з масиву дерева.

  • Наявність труб і комунікацій

Вони можуть псувати загальну картину, але, крім естетики, потрібно пам'ятати і про практичний бік питання. На випадок виникнення проблем із каналізацією або водопроводом труби повинні бути легко доступні. Дотримуйтеся правильного порядку ремонту ванної: вже на етапі проектування пам'ятайте про 4 об'єкти, які потребують підведення води. Це ванна/душова, унітаз, пральна машина та раковина.

Найпопулярніший спосіб замаскувати труби – це вмонтувати їх у стіну чи спеціальний короб. Всередині короба можна розмістити бойлер або полиці для зберігання рушників і засобів гігієни. Ще один варіант – сховати комунікації у меблях, однак важливо пересвідчитися в тому, що труби та їх з’єднання якісні. Також можна використовувати фальш-шафи або шторки.

  • Індивідуальні потреби

Кількість членів сім'ї, їхній зріст і вік теж повинні враховуватися. Наприклад, маленьким дітям або літнім людям буде складно дістати щось із шафки, розміщеного занадто високо. Щоб у дитини не було доступу до миючих засобів та інших небезпечних речовин, краще обладнати шафи, де це зберігається, меблевими замками.

Вибір меблів та аксесуарів

Обстановка кімнати залежить від її площі та потреб господарів, але традиційно вона передбачає такі елементи:

  • Корпусні меблі

Це здебільшого навісні та підлогові шафи і тумби. Навісні, крім своїх основних функцій, можуть виконувати і додаткову – приховувати труби та бойлер. Відмінним рішенням будуть фасади із дзеркальною поверхнею: вони візуально розширять простір.

Підлогових тумб рекомендують робити щонайменше 2: одну під умивальник (за її корпусом сховаються труби, шланги, сифон), а іншу – просто окрему (для рушників, засобів гігієни та різних дрібниць). Щоб під ними не скупчувалися волога і пил, вибирайте вироби з ніжками. Якщо ви робите ремонт у маленькій ванній, підійдуть вироби шириною до 50 см, у просторій – від 80 см та більше. Оригінально виглядають інтер'єри з 2 раковинами.

Зручним місцем для зберігання будуть високі шафи-пенали. Навіть при невеликій глибині (30-40 см) їх можна обладнати місткими полицями, кошиками, висувними шухлядами. Подбайте про те, щоб усі дверцята вільно відчинялися, а корпус не прилягав до стін впритул. Щоб правильно розрахувати висоту внутрішніх полиць, орієнтуйтеся на розміри найбільших банок та пляшок (наприклад, із шампунем), які ви плануєте там зберігати.

Практичним рішенням стануть меблі для ванної на замовлення, створені з урахуванням усіх ваших побажань. Знайти професійного мебляра та розрахувати їхню вартість можна за допомогою сервісу Viyar Bazar, розробленого компанією «ВіЯр».

  • Дзеркало

Це може бути лаконічне дзеркало простої форми або вишуканий аксесуар зі вбудованим підсвічуванням і полицями. Найзручніший варіант розташування – над раковиною. Якщо дзеркало овальне або фігурне, обмежень щодо розміру немає, а якщо прямокутне, то краще, щоб його ширина відповідала ширині умивальника. У великих кімнатах виграшно виглядають дзеркала в повен зріст, у маленьких – шафки із дзеркальними фасадами.

Вирішити проблему з запотіванням допоможе підігрів. Завдяки йому, прийнявши ванну або душ, вам не потрібно буде щоразу протирати поверхню. Не менш важливий нюанс – відповідність стилю. Для класичних інтер'єрів підійдуть дзеркала у вишуканих рамах, для мінімалізму – більш лаконічні (простих форм, іноді з фрезеруванням по периметру). За наявності рами зверніть увагу на вологостійкість матеріалу, з якого вона виготовлена.

  • Освітлення

Кількість і розташування освітлювальних приладів залежить від площі. Якщо ви робите ремонт душової кімнати площею до 5 м², для неї достатньо однієї люстри по центру. Практичним буде світильник-прожектор, адже потік світла можна спрямувати в будь-якому напрямку. Але навіть у такому разі рекомендується додатково підсвітити зону умивальника та дзеркала. У більш просторих кімнатах продумайте освітлення для всіх функціональних зон: купання, вмивання, прання і зберігання речей. Щоб не вмикати всі прилади одразу, зручніше підключати світильники окремими лініями. Великий вибір освітлення для будь-яких стилів і дизайнерських завдань пропонує Lumine.

Постарайтеся уникати відблисків і не розміщуйте світильники напроти поверхонь, що відбивають світло. Ще одне невдале місце для них – безпосередньо над або під дзеркалом. Щоб відображення не спотворювалося, можна підсвітити дзеркало з обох боків або по периметру. Вибирайте прилади з природним денним світлом, які не створюють неприродні кольори та тіні.

Створити цікаві акценти допоможе світлодіодна стрічка. Її можна закріпити під ванною, між стільницею і стіною, на підлозі чи стелі. Яким би не було освітлення, подбайте про його безпеку. Пам'ятайте, що у ванній не місце для різноманітних подовжувачів і відкритої проводки. Використовуйте тільки стійкі до вологи моделі потужністю максимум 12-24 Вт.

Матеріали: основні вимоги та види

Вологостійкість – головний критерій при підборі матеріалів, але їхні естетичні характеристики теж мають відповідати поставленим дизайнерським завданням. Розглянемо найпопулярніші варіанти, їх особливості та тонкощі застосування.

  • Масив дерева

Натуральна деревина – це актуальна класика. В інтер'єрі вона виглядає багато та вишукано, але не завжди є практичною. Більшість порід втрачає привабливий вигляд під впливом вологи і перепадів температур, однак це не стосується дуба, ясена, венге, зебрано. До того ж дерево покривається кількома шарами ґрунтовок, масел, лаків. Листяні породи менш сприйнятливі до вологи, якщо порівняти із хвойними. У будь-якому разі меблі краще розміщувати подалі від сантехніки. З масиву виготовляють переважно фасади та декоративні елементи, рідше – стільниці. Для інших частин підійде МДФ.

  • МДФ і ДСП

Це більш бюджетні варіанти. Також варто відзначити велику палітру декорів. Вологостійка ДСП може використовуватися, коли немає прямого контакту з водою, але МДФ має більш щільну структуру. Завдяки цьому вона довговічна, стійка до появи грибка та підходить для виготовлення виробів вигнутих форм. Для обох матеріалів важливу роль відіграє якість обробки торців. Усі стики і краї повинні бути надійно захищені від потрапляння рідини, інакше плити деформуються.

  • Шпон

Шпон, незважаючи на своє «деревне» походження, досить практичний. Шпоновані плити мають хороші експлуатаційні характеристики. Вони покриваються кількома шарами лаку, який запобігає проникненню вологи і робить текстуру та візерунок виразнішими.

  • Пластик

Він доступний, легкий у догляді, не боїться води. Матеріал універсальний у використанні, і йому можна надавати найвигадливіших форм. Із нього роблять фасади, корпуси, стільниці та ін. Однак пластик легко подряпати або зламати, тому не варто очікувати від таких меблів особливої ​​довговічності.

  • Штучний камінь

Штучний камінь імітує текстуру та зовнішній вигляд натурального і водночас навіть перевершує його за експлуатаційними характеристиками. Він має однорідну структуру, деталі з'єднуються без видимих ​​швів, а особлива технологія виробництва (термоформінг) дозволяє отримувати вироби будь-яких форм. Наприклад, у стільницю можна одразу вклеїти раковину, і з'єднання вийде абсолютно непомітним. Ще одна перевага – можливість відновлення поверхні при появі подряпин.

  • Скло

Скляні шторки для ванни або душу, стільниці, полиці та дверцята – сфера його застосування дуже широка. Перегородки з прозорого і матового скла підходять для витонченого зонування простору. Матеріал не примхливий у догляді, міцний і стійкий до ударів (якщо це загартоване скло). Єдина складність – це необхідність часто протирати поверхню.

Решта залежить від індивідуальних вподобань. Нехай ванна стане вашим особистим оазисом для відпочинку!

Назад до списку статтей
`