Інтер’єрна мода: на що тримаємо курс?

Вабі-сабі – один з чотирьох трендів сьогодення.

Новини Інтер’єрна мода: на що тримаємо курс?

Довгий час в оформленні інтер’єру панував стиль лофт, але мода мінлива, і зістарений метал, масивні меблі та мінімум оздоблення вже потроху відступають у минуле. На зміну їм заступають одночасно декілька напрямків: японська традиція вабі-сабі, скандинавський стиль, еклектика та максималізм.

У цій статті ми розглянемо японську традицію вабі-сабі: що вкладають в свою філософію інтер’єру японці, та як вона змінюється у європейському житлі.

Що таке це таємниче «вабі-сабі»?

Вабі-сабі – це один із тих виняткових випадків, коли тренд однієї країни у надкороткі строки заполонив собою, здається, увесь світ. Сьогодні ми бачимо його втілення у помешканнях знаменитостей в Інстаграмі, на стендах численних виставок, і його витончена краса не може не зачепити наших сердець.

Вабі-сабі непросте для нашого розуміння явище. Навіть переклад з японської дається не просто: «вабі» перекладається, як «усамітнене життя на природі», «сабі» – як «худий, зів’ялий, холодний». Разом же ми перекладаємо ці поняття словосполученням «невибаглива краса». І це звучить дуже влучно, лише погляньте на це фото.

5 (16).jpg

Основні елементи інтер’єрного стилю вабі-сабі

Вабі-сабі є не стільки стилем інтер’єру, скільки філософією життя. Його важко осягнути розумом, проте просто відрізнити оком. Якщо ви мрієте надати своєму житлу дух японського аскетизму, ось вам декілька орієнтирів, на які можна рівнятися.

Натуральні матеріали

Японці – справжні поціновувачі краси довкілля та прихильники екологічного підходу у всьому. У них є навіть свято милування сакурою, тож не дивно, що цей потяг до природності залишається у них і у відношенні до свого інтер’єру. Тут неодмінно мають бути натуральне дерево та камінь.

Необроблені поверхні та шорсткі текстури

Первинні простота та грубість матеріалів тут виступають на перший план. Домівка має стати органічним продовженням природи, де необстругана деревина меблів максимально наближена до кострубатої кори дерева, яким вона ще нещодавно була.

Речі зі слідами часу

Речі скоряються природним процесам: метал темнішає, дерево розтріскується, на меблях з’являються плямки, зморшки, тріщинки. Усе це – сліди того часу, який ця річ служила своїм власникам. Як у дитинстві майже у кожного була улюблена іграшка, що з часом обтерлась, отримала кілька латок та вицвіла від часу, так у житлі, оформленому у стилі вабі-сабі кожна річ – незмінна улюблениця, що йде поряд з вами крізь роки.

Трошки неправильні

Вабі-сабі у першу чергу про те, що красу треба цінувати у її миттєвості, неповторності та непідробності. Ваза ручної роботи з невеличкими дефектами форми, зім’яті простирадла, ковдри з латками – ці речі трохи неправильні, комусь може здатися навіть, що вони дефектні, але саме завдяки цьому вони унікальні. Вони несуть на собі відбиток людей, що контактують з ними, і це насправді гарно та мило.

A9z3YYRqky-55535 (1).jpg

Ключові компоненти традиційного японського житла

Вабі-сабі – це можливість досягти гармонії між щастям володіти речами та захопленням свободою від них. І краще зрозуміти це нам допоможе невеличкий екскурс в історію.

Особливості облаштування традиційного житла у японців – результат неспокійного життя поблизу діючого вулкану. Численні землетруси, що іноді навіть вщент руйнують домівки – ось що диктує використовувати мінімум умеблювання для оселі. Але різниця не тільки в кількості меблів, а й у тому, що традиційні японські меблі суттєво відрізняються від тих, що ми звикли бачити у себе вдома.

Циновка-татамі. Виготовляється з солом’яних стрічок, по краях обшивається матерією. На ній сидять або сплять, поклавши зверху футон – бавовняний матрац. Головна перевага цього предмету інтер’єру – циновку можна швидко згорнути та прибрати, очистивши простір приміщення. Площа одного татамі – близько 1,5 м2.

2 (30).jpg

Ширма. Зазвичай використовується для зонування приміщення.

Стіл та стільці. Традиція японців сидіти на підлозі вплинула на розміри та форму столів. Це, зазвичай, невеликі переносні столики, не вище 20 см від підлоги. За ними трапезують або пишуть.

3 (27).jpg

Стільців може не бути взагалі, і тоді господарі та їх гості сидять на численних татамі, або стільці, нижчі за столик, не мають ніжок у звичному для нас уявлені.

Котацу. Один з найцікавіших предметів японського інтер’єру, котацу поєднує в собі функції столу, ліжка та обігрівача. Інтригує?

Влітку, коли непотрібна функція обігріву, котацу – це звичайний стіл, що використовується за своїм прямим призначенням. Взимку під котацу стелиться тонкий футон, в каркас столу встановлюється електрообігрівач, конструкція накривається зверху товстим та теплим футоном, а зверху всього встановлюється стільниця. Навколо для зручності розкладають великі подушки.

4 (21).jpg

Сама природа традиційного японського житла йде в розріз з нашими уявленнями про те, якою має бути домівка. Звичайно, технічний прогрес змінив життєвий устрій та умеблювання оселі японців, але багато традиційних рис ще досі можна відстежити в їх сучасних квартирах.

Вабі-сабі в житлі європейця виглядає зовсім інакше: іноді нам навіть вдається примирити з японською філософією мінімалізму масивний меблевий гарнітур! Але завжди важливо дивитися на витоки стилю, щоб передати в дизайні його найменші тонкощі.

1 (34).jpg

Назад до списку статтей
`